Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

RECHIZITORIU DNA. Tudor Chiuariu, discuții cu "Prințul Pădurilor": “Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea” | INTERCEPTĂRI

Tudor Chiuariu, Viorel Hrebenciuc și fiul acestuia, dar și Ioan Adam sunt acum judecati.
Autor: | | 18 Comentarii | 3012 Vizualizari

Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Potrivit unui comunicat al DNA, fostul deputat Viorel Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă.

EVZ vă prezintă principalele capete de acuzare aduse de procurorii DNA împotriva lotului Hrebenciuc.

  • De asemenea, au fost trimişi în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, toţi în stare de arest preventiv.
  • În stare de arest la domiciliu au fost deferiţi justiţiei Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru.
  • Totodată, au fost trimişi în judecată în libertate senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Rechizitoriul DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, întâlnirea din 07 februiarie 2013 a avut loc la domiciliul primarului Şerban Adrian din localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău, accesul fiind permis fără telefoane. Pe lângă edilul menţionat la întâlnire participă inculpatul Sturdza, inculpata  Zaharia, inculpatul Varga, inculpatul Chiuariu, precum şi reprezentanţii unor instituţii implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate de inculpatul Sturdza.

Scopul aceste întâlniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe că inculpaţii Chiuariu Tudor Alexandru şi Varga Ioan Gheorghe deţin situaţia sub control şi prin influenţa pe care o au îi pot determina pe cei implicaţi în procesul de retrocedare să grăbească această  activitate.

INTERCEPTARI

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Lăsăm telefoanele în maşină?

Domn 1: Da, da.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Bună seara.

Domn 2: Să ne trăiţi! Adi Şerban, bine aţi venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiţi!

Tudor Chiuariu:  … a venit să ne ajute în calitatea lui de () …, domnul inginer care ne ajută cu planşele …

Inginer: Încerc.

Tudor Chiuariu:  Domul primar, care l-aţi cunoscut.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  L-am văzut prin ziare.

Tudor Chiuariu:  … de la Direcţia Silvică …  şi domnul director de la cadastru de aici.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  L-am văzut, l-am văzut prin ziare.

………………………… (n.n. - nu se înţelege).

Tudor Chiuariu:  Eu am vrut să ne vedem şi mă rog să fie de faţă … (n.n. - nu se înţelege) … pentru a nu exista discuţii de buna …  vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile şi să fiţi convinşi că lucrurile se mişcă cât de repede se pot pe baza legii şi pe baza actelor pe care le avem …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Păi asta e …

Tudor Chiuariu:  Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea. Vroiam să ne vedem la ochi, să nu credeţi că e ceva, că e nu ştiu ce, sigur că după ce … mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri şi de asta nu s-au mişcat în ritmul în care v-aţi aşteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

Tudor Chiuariu: Absolut … în principal să ne vedem la ochi şi să aveţi convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Unde-i lege nu-i tocmeală.

Tudor Chiuariu: Ce spune judecătorul, se va pune în aplicare.

Rodica Gabrial Zaharia: Asta vrea toată lumea.

Tudor Chiuariu: Sigur să sunt dificultăţi din cauza … planşelor. Din cauza asta nu tocmai uşor să le punem cap la cap pe toate, pentru că în hotărârea aia sunt doar nişte suprafeţe şi atât.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Dar eu v-am dat o hartă, în primul rând harta oficială.

Viorel Gheorghe Ghelasă: Dar nu la Direcţia Silvică, la Comisia Judeţeană.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Şi la Comisie şi la Direcţie am trimis o hartă.

Viorel Gheorghe Ghelasă: Oficial, legal e Comisia Judeţeană.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Da, dar în sensul acesta … Poate de unde să plece, de la harta din 1951, ’52, pe care am luat-o de la arhivele Bacău, care are ştampilă şi care este harta oficială a pădurilor

Tudor Chiuariu:  Şi aia rămâne?

Gheorghe Paltin-Sturdza:  … sperăm.

Tudor Chiuariu: Sigur, acum, aia e o hartă de atunci şi până acum la planul cadastral există o mică diferenţă.

Viorel Gheorghe Ghelasă:Sunt localităţi, sunt … multe.

Tudor Chiuariu:  Domnul inginer aici de faţă, avem mare bază, a mai făcut şi alte lucrări în zonă.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Harta este exactă, însă trebuie să plecăm de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, puţin mai încolo, puţin mai încoace, dar cam pe acolo este.

Tudor Chiuariu:  Acum ca să avem o … (n.n. - nu se înţelege, ciocnesc pahare).

Gheorghe Paltin-Sturdza:  El a văzut că acea hartă este un punct de plecare şi poate fi exploatată pentru identificarea terenului, asta zic eu.

Rodica Gabrial Zaharia:Ajută.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Ajută.

Viorel Gheorghe Ghelasă:Cineva a zis bine că e un punct bun.

Domn 4: E o hartă făcută la scară sau …

Gheorghe Paltin-Sturdza:  La scară.

Viorel Gheorghe Ghelasă: Nu e la scară, e un desen.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  E un desen la scară.

Viorel Gheorghe Ghelasă: Acesta e rolul topografului să ne spună … cadastrală necesară clarificării noastre.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Pădurile acolo sunt delimitate,  mă rog, pornim de la ceva …

Domn: Păi dacă porniţi numai de la hotărârea judecătorească…

Gheorghe Paltin-Sturdza:  … ee, mă rog. Există de acolo un punct de pornire …

Tudor Chiuariu:  Şi hotărârea asta e atipică, în sensul că nu spune de obicei …deloc.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Da.

Tudor Chiuariu: Şi de asta este.

Viorel Gheorghe Ghelasă: Cred că … (n.n. - nu se înţelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesă atât de importantă, sunt membru al comisiei. Cât priveşte partea de punere în posesie …legea spune că de competenţa Comisiei Judeţene, eu vă asigur că din punctul meu de vedere, cât lucrurile sunt reale, n-am nicio problemă, dacă sunt reale.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Vă referiţi la schiţele topografice.

Viorel Gheorghe Ghelasă: La problema în ansamblu.

Domn: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Mai avem ceva de discutat, dacă nu, noi plecăm acasă.

Tudor Chiuariu:  Mergeţi că şi aşa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici şi ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  OK.

Tudor Chiuariu:  Nimeni nu e rău intenţionat.

Gheorghe Paltin-Sturdza:  Ha, ha, putem să plecăm liniştiţi.

Acuzațiile DNA

Senatorul Tudor Chiuariu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, spălare de bani, şi aderarea la un grup infracţional organizat în dosarul de corupţie legat de atribuirea unor mari suprafeţe de teren forestier în care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

"În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier către inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, în noiembrie 2012, inculpaţii Ioan Varga şi Daniel Călugăr s-au înţeles cu Tudor Chiuariu să primească suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva - Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna. Această decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 43.227 ha teren forestier ce a aparţinut fostului Domeniu Ghica-Comăneşti", se arată în comunicatul DNA.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 11:40 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate