Editura Evenimentul si Capital

Răspunsul dat de manageri Guvernului! Reduceți TVA cu 4 puncte! Dă o gură de oxigen întregii economii

Constructorii să așteaptă ca scăderea TVA să conducă la vânzări mai mari, deci încasări mai mari la buget
Autor: | | 4 Comentarii | 744 Vizualizari

Când li se cere să pună în balanță scăderea cotei generale de TVA, cu patru puncte și o diminuare mai drastică a TVA la alimente, la numai 9%, oamenii de afaceri răspund că scăderea cotei generale de TVA ar fi de preferat

Scăderea TVA ar putea să nu mai aștepte anul viitor, așa cum prevede proiectul de Cod Fiscal. Premierul Victor Ponta a declarat ieri că modificarea s-ar putea produce peste doar două luni, fie prin diminuarea cotei generale de TVA, de la 24 la 20%, fie prin reducerea cotei numai la alimentele de bază, însă la 9%.

Ieftiniri, creșterea puterii de cumpărare dar și o scădere drastică a veniturilor la buget, pe care nu se știe dacă statul o va putea suporta, ar fi urmările preconizate. Dintre cele două măsuri, o mare parte din oamenii de afaceri și analiștii consultați spun că preferă scăderea generală a TVA, care va avea efect automat și asupra prețurilor la alimente. Aceștia susțin că scăderea generală de TVA va ajuta sectoare cu ponderi importante în economie, cum ar fi construcțiile sau producția industrială, în general toți furnizorii de bunuri și servicii, dar și agricultura și retailul alimentar. În schimb, de reducerea TVA la alimente ar beneficia doar aceste două ultime sectoare.


FOTO: Laurențiu PlosceanuUnii din susținătorii scăderii cotei generale de TVA sunt constructorii, un sector lovit acut de criză, dar și de scăderea fondurilor alocate de la buget pentru investiții. Un TVA general redus la 20% va avea efecte benefice clare asupra economiei, a declarat pentru EVZ Lau r e n ţ i u Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.

„De trei ani, de când economia a revenit pe creştere, militez pentru revenirea TVA-ului la nivelul de dinainte de criză, măsură care va avea efecte benefice pentru constructori în special”, a afirmat Plosceanu.

Statul nu este un bun platnic, iar rambursările de TVA vin și după nouă luni, timp în care oamenii de afaceri se descurcă cum pot. În plus, chiar dacă este o măsură care s-ar resimți în buget, beneficiile pentru stat s-ar vedea în timp. Odată cu scăderea taxei, s-ar ieftini produsele, vânzările ar crește, deci și încasările statului.

„Încasările statului din TVA ar putea crește, nu scădea, după această măsură. Numărul tranzacțiilor va fi mai mare, iar consumul va crește”, a afirmat acesta.

Și analiștii financiari spun că, din cele două măsuri propuse, scăderea TVA general ar ajuta mai mult economia. „Reducerea TVA la 20% ar avea efecte benefice mai mari asupra economiei şi ar contribui mai mult la reducerea preţurilor. TVA-ul redus la alimente ar avea un efect mai restrâns şi ar reprezenta un ajutor mai mult pentru persoanele cu venituri mici”, a declarat pentru EVZ economistul Aurelian Dochia.

Un TVA mai mic ar stimula consumul şi ar ajuta economia să crească, con sideră acesta. Însă, el atrage atenţia asupra problemei ridicate de rapiditatea cu care se doreşte impusă această măsură și a faptului că trebuie ca bugetul să o poată suporta .

Oamenii de afaceri: scad prețurile

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate