Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

Comisia de inventariere constituită de Tudor Chiuariu a constatat că pe vremea ministeriatului Monicăi Macovei au fost ridicate documente ale serviciului secret

Raportul Comisiei de inventariere a arhivei SIPA, publicat ieri în exclusivitate de Evenimentul zilei, a provocat puternice reacţii din justiţie, politică şi presă. Aşa că am decis să explicăm conţinutul documentului, clasificat ca „secret de serviciu”, punct cu punct pentru a nu mai exista nelămuriri, dar şi reacţiile celor implicaţi, după desfiinţarea DGPA (SIPA), în inventarierea şi administrarea arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţie.

Comisia a fost constituită de urmaşul Monicăi Macovei la conducerea Ministerului Justiţiei, Tudor Chiuariu, printr-un ordin din 31 mai 2007. Comisia şi-a încetat activitatea în decembrie acelaşi an, ca urmare a înlăturării lui Chiuariu din guvern. Raportul a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei abia pe 17 aprilie 2008, cu numărul 096, când ministru era Cătălin Predoiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Danileţ, în două comisii a lui Macovei

Primul lucru grav constatat de comisie a fost că prima comisie de inventariere a arhivei SIPA, înfiinţată de Monica Macovei pe 20 martie 2006, nu a respectat termenul, prevăzut în art. 2 alin. 4 din HG nr. 127 din 26 ianuarie 2006 privind desfiinţarea DGPA, de finalizare a inventarierii şi predare a arhivei către Arhivele Naţionale şi servicii din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică.

Apoi, tot Monica Macovei a înfiinţat, pe 19 ianuarie 2007, a doua comisie formată doar din procurorul Paul Dumitriu şi judecătorul Cristi Dănileţ (care fusese membru şi al primei comisii), care a avut ca sarcină „analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA, aflate în custodia Ministerului Justiţiei şi depozitate la sediul central al ANP” Cei doi trebuia ca să prezinte „ministrului Justiţiei, în termen de trei luni de la numire, un raport cu sinteza activităţii desfăşurate, analiza documentelor menţionate şi propuneri în vederea stabilirii destinaţiei acestora”. Comisia Chiuariu a stabilit că Paul Dumitriu şi Cristi Danileţ „nu au dus la îndeplinire dispoziţiile”, „neîntocmind niciun raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative, încălcând astfel şi prevederile HG 127 în ce priveşte termenul pentru îndeplinirea obligaţiei de stabilire a destinaţiei acestei arhive”.

Miercuri seara, Dănileţ a spus la TVR că el şi Dumitriu şi-au dat seama că nu pot duce doar ei doi sarcina la bun sfârşit, dar au omis să ceară ministrului Macovei să mărească numărul membrilor comisiei. Acelaşi lucru este consemnat şi în raportul comisiei Chiuariu.

Trebuie menţionat, că prima comisie a lui Macovei, din care a făcut parte şi Dănileţ, formată din istorici, consilieri de stat, reprezentanţi ai conducerii DGPA, deserviţi de un aparat tehnic, a inventariat arhiva SIPA, în care erau dosare ale Securităţii dinainte de 1990, precum şi cele făcute după Revoluţie procurorilor, judecătorilor, avocaţilor, jurnaliştilor etc, înainte să fie predată de la Ministerul Justiţie la ANP, adică din martie până în iunie 2006.

Comisia lui Chiuariu, consecinţa eşecului celor făcute de Macovei

Tocmai din cauza eşecului celor două comisii ale lui Macovei, din care a făcut parte Cristi Dănileţ, Chiuariu a înfiinţat-o pe a treia, al cărei Raport îl analizăm. Membrii acestei au făcut 17 deplasări la sediul ANP. Ei consemnează că nu au identificat „în spaţiul aferent arhivei” procesele-verbale privind activitatea primei comisii. Ceea ce se traduce prin faptul că ele nu există. Însă, mult mai gravă este constatarea că „din dispoziţia factorilor decizionali (ministrul Monica Macovei - n.r.), s-a procedat la constituirea arhivei în contradicţie cu prevederile legale şi fără avizul CSAT, în calitate de coordonator la nivel naţional al tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate”.

Rescrierea hard-disk-urilor

Printre neregulile consemnate în raportul publicat ieri de EVZ se numără şi că „unele rapoarte prezintă menţiune „s-a făcut xerox”, altele sunt xerocopii” , sau „tot din ordinul factorilor decizionali anteriori (înainte de 31 mai 2007 – n.r.), a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard-disk-urilor aflate în incinta DGPA. Comisia nu a identificat Ordinul Ministrului Justiţiei prin care s-a dispus această operaţiune şi nici dacă au fost respectate prevederile legale pentru realizarea acestor demersuri”. Este evident că faptele s-au petrecut în mandatul Monicăi Macovei, deaorece imediat în Raport se precizează: „A fost identificat un registru de dată recentă privind evidenţa operaţiunilor urmând a se stabili de către instituţiile abilitate dacă s-a făcut cu respectarea prevederilor art.76 din HG 585/2002”.

Xerox şi la ANP, şi la Ministerul Justiţiei

Comisia a mai identificat “în zona proximă spaţiului de depozitare a arhivei un multifuncţional xerox, activat prin cheie de acces, folosit anterior pentru executarea de copii xerox după documentele de arhivă”. Deci, şi la ANP era un xerox pentru copiat documete din arhivă, nu doar la Ministerul Justiţiei unde „la nivelul Serviciului de Informaţii clasificate din cadrul Ministerului Justiţiei a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA. Documentele fac parte din categoria documentelor clasificate – toate nivelele de clasificare – dar nu sunt înregistrate sau sunt înregistrate defectuos în registrele speciale gestionate de acest serviciu”.

Adevărata bombă din Raport

Şi cum vine bomba: „Această componentă importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de către o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei prin OMJ nr.106/C/03.02.2005, fiind formată din domnii Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crâznic şi Aldea Nicolae (…) Comisia de inventariere menţionată a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activităţi infracţionale săvârşite de magistraţi), aceste fiind înregistrate fără a avea rezoluţia Ministrului Justiţiei sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente, conform legislaţiei penale în vigoare în material sesizării unor activităţi infracţionale”. Concluzia e simplă, acele documente au rămas la bunul plac al mai marilor de la Justiţie din februarie 2005 până cel puţin la sfârşitul lui 2007.

Oamenii lui Macovei au ridicat documente ale SIPA

Dar ceea ce e mai grav abia acum urmează: „Membrii Comisiei desemnate prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei. Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica şi nu cunoaşte dacă documentele clasificate (SSID,SS,S) ridicate de membrii comisiei au fost restituite de aceşti membri sau de către ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al justiţiei Monica Macovei”.

Confi rmările lui Ingrid Mocanu

Fostul director al Direcţiei de Avizare din Ministerul Justişiei, Ingrid Mocanu, a confirmat existența unui xerox în arhiva SIPA: „Era de notorietate existența acestui xerox, însă noi care eram în arhivă nu aveam probe pentru așa ceva. Noi doar am auzit astfel de informații. Acest xerox ar fi existat, când arhiva SIPA era în minister”, a precizat Mocanu. Fostul șef din Ministerul Justiției a mai precizat că în xerox s-au găsit un număr de copii care au fost descoperite de comisie când s-a început scrierea raportului Chiuariu - Predoiu.

FOTO: Ingrid Mocanu

Spovedania lui Dănileţ de la ambasada SUA

Magistratul Cristi Dănileţ le-ar fi spus consilierilor politici ai ambasadei SUA că SIPA era în esenţă serviciul de informaţii al Ministerului Justiţiei şi că a văzut dosare cu detalii despre relaţiile sexuale ilicite ale magistraţilor şi avorturi făcute de judecătoare, conform unei telegrame atribuită Wikileaks. Unde a văzut Dănileţ astea, în sediul Ministerului Justiţiei sau în cel al ANP?

S-a propus sesizarea SRI

Comisia Chiuariu a propus sesizarea SRI – Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat şi „Identificarea şi inventarierea tuturor documentelor aparţinând arhivei operative a fostei DGPA din cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate al ministerului şi arhivarea lor, respectiv depozitarea lor în spaţiul securizat al arhivei DGPA, spaţiu amplasat la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, până la predarea lor conform art.2 alin 4 din HG 127/2006”.

Cătălin Predoiu explică de ce a trimis raportul comisiei la CSAT

Ministrul în mandatul căruia a fost finalizat raportul comisiei SIPA, Cătălin Predoiu, spune că documentul publicat ieri de EVZ este un rezultat al unei comisii înfiinţate de cel care i-a precedat la conducerea ministerului, Tudor Chiuariu. „Raportul publicat de presă descrie activitaţile comisiei formate de ministrul Chiuariu. L-au redactat după ce acesta părăsise ministerul şi mi l-au pus pe masă, înainte de a pleca la rândul lor din minister. Eu am observat că Legea securităţii naţionale spune că Ministerul Justiţiei îşi organizează structura proprie de informaţii, activitatea acestor structuri se desfăşoară în conformitate cu legea securităţii naţionale şi că activitatea pentru securitatea naţională se coordonează de CSAT. În plus, am observat că HG 127/2006 spune ca documentele Comisiei de inventariere se predau Arhivelor Naţionale cu avizul CSAT. Concluzia logică în care cred cu toată buna credinţă este că raportul trebuia să ajunga la CSAT. Drept pentru care l-am trimis la Secretariatul CSAT”, a declarat fostul ministru al Justiţiei.

FOTO: Cătălin Predoiu

Fostul ministru susţine că a fost de bună credinţă

Fostul ministru al Justiţiei spune că în situaţia în care nu avea de unde să ştie ce conţinea arhiva SIPA a considerat să procedeze „legal şi responsabil”, nefăcând niciun pas fără a cunoaşte poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT. „Am procedat de bună credinţă în ambele demersuri. Un ministru al Justiţiei responsabil nu se joacă cum vrea el cu informaţii de securitate naţională sau care pot avea impact pe securitatea naţională. Cum nu aveam de unde să ştiu ce conţine aceasta arhivă a unui fost serviciu de informaţii, am considerat responsabil, oportun şi legal să procedez cum îmi spune legea securităţii naţionale, să nu fac niciun pas legat de Arhivă fără să cunosc poziţia CSAT şi a serviciilor de informaţii din CSAT, pentru că ele sunt primele responsabile de siguranţa naţională”, a conchis Predoiu.