Editura Evenimentul si Capital

Radiografia mega-falimentului Astra. 47.000 de români, cu mâna întinsă după despăgubiri

Dan Adamescu, patronul Astra, a anunțat pe ultima sută de metri că va poate veni cu un aport de 425 de milioane de lei la capital FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 1881 Vizualizari

Cel mai răsunător faliment de pe piața de asigurări a fost anunțat ieri, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Circuitul pe care îl vor urma cei care au de recuperat despăgubiri este destul de greoi

După un an și jumătate (din februarie 2014) în care s-a aflat în administrare specială și o ultimă încercare eșuată de capitalizare, pe 19 august, ASF a solicitat falimentul Astra, companie deținută de Dan Adamescu. Decizia efectivă va fi luată de o instanță judecătorească în circa două – trei săptămâni. O contestație din partea acționariatului Astra ar putea amâna însă sentința. Povestea unui colos subcapitalizat, care a crescut an de an sub ochii supraveghetorilor din asigurări, practicând tarife mici pentru polițele de asigurare, câștigând expunere pe contracte importante și dobândind o cotă de piață care transforma un declin al companiei într-un risc pentru întregul sistem de asigurări, se încheie astfel, lăsând însă de rezolvat o mulțime de probleme.

Autorizația de funcționare a companiei a fost retrasă de către ASF, dar falimentul lasă în aer situația a sute de mii sau milioane de români asigurați ai Astra sau care vor avea de recuperat despăgubiri.

Plasare de polițe sau reziliere - Potrivit unor surse EVZ, în prezent există 46.700 de dosare de daună la Astra Asigurări, valoarea rezervelor constituite pentru acestea fiind de 635 de milioane de lei. Portofoliul Astra înseamnă 1,8 milioane de asigurați și 2,1 milioane de polițe, din care 880.000 sunt polițe RCA.


În 30 de zile la declanșarea falimentului, dosarele de daună vor fi transferate de la Astra la FGA


Până ce instanța judecătorească pronunță falimentul companiei, daunele trebuie administrate de aceasta. Ulterior, dosarele vor fi preluate de către Fondul de Garantare a Asigurărilor. „Fondul nu este, însă, societate de asigurări așa că mă aștept să cedeze portofoliul Astra către o altă societate, care primește banii pentru polițele companiei, pentru perioada pe care o mai au de acoperit. O altă varianță va fi denunțarea tuturor polițelor, omul își ia banii înapoi, adică un procent din valoarea poliței echivalent cu perioada care mai rămăsese de acoperit prin asigurare și încheie un contract la o altă firmă de asigurare”, ne-au comentat sursele citate. O problemă majoră rămâne în cazul daunelor deja solicitate și a celor ce vor fi solicitate curând.

Trei săptămâni de așteptat la Astra, minim o lună la Fond – Astfel, șoferii care au fost sau vor fi loviți în perioada următoare în trafic de o mașină asigurată la Astra sau cei care au de recuperat despăgubiri pentru avarii la locuințe, vor avea ceva de așteptat pentru recuperarea daunelor. Până la pronunțarea falimentului, sarcina acordării despăgubirilor revine Astra. Ulterior, în răstimp de 30 de zile, dosarele vor fi transferate la Fondul de Garantare a Asigurărilor. Cei care solicită despăgubiri vor trebui să se înscrie la masa credală. Ulterior, pe măsură ce se produc noi incidente, daunele vor fi constatate de centrele de daună constituite de Fond. „Probabil că, la început, atunci când vom prelua dosarele de la Astra, va fi un calup de daune. Vom face plățile eșalonat”, a spus Carmen Radu, președinta Consiliului de Administrație al Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA).

Maxim 100.000 de euro despăgubiri – Odată ce dosarele de daună ajung la Fond, limita de despăgubire va fi de 450.000 de lei, potrivit noii legislații în vigoare. Există însă despăgubiri câștigate în instanță care depășesc această valoare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate