Rusia se laudă cu cea mai puternică armată din lume

Rusia se laudă cu cea mai puternică armată din lume

Vladimir Putin cere îmbunătățirea potențialului nuclear al Rusiei și modernizarea rachetelor, pentru a trece de scutul antirachetă al SUA din Europa de Est

Rusia ar trebui să-și crească potențialul militar nuclear și să dezvolte rachete care să străpungă scutul de apărare antirachetă, a spus Putin, ieri. El a cerut o pregătire mai bună a tuturor forțelor armate, arme cu precizie ridicată, mijloace moderne de comunicare și inspecție, și sisteme pentru războiul electronic.

Întâlnire cu responsabilii armatei

„Trebuie să ne dezvoltăm forțele nucleare strategice și pentru asta trebuie să creăm rachete capabile să penetreze orice sistem actual sau viitor de apărare antirachetă”, a declarat liderul de la Kremlin, la o reuniune a Ministerului Apărării.

Putin consideră că trebuie monitorizată cu atenție orice schimbare a balanței puterii și situația politico-militară a lumii, în special de-a lungul granițelor Rusiei și este nevoie de adaptarea rapidă a planurilor, pentru neutralizarea amenințărilor la adresa țării.

Vladimir Putin spune că circa 60% din armamentele moderne sunt în prezent în dotarea forțlor nucleare rusești și s-a înregistrat un progres al pregătirii trupelor. „Starea triadei nucleare, care joacă un rol-cheie în menținerea parității strategice, a fost menținută la un nivel adecvat”, a explicat el.

Federaţia Rusă este îngrijorată de desfăşurarea în România şi Polonia, de către Pentagon, a unor elemente ale scutului antirachetă, pe care le consideră ca fiind îndreptate împotriva sa, cu toate asigurările date de Washington că acest scut este destinat să apere Europa de o eventuală amenințare din partea Iranului.

Victoriile din Siria

Începând din septembrie, Rusia s-a implicat în campania aeriană din Siria, susținându-l pe președintele Bashar al-Assad. „Armata siriană primește un sprijin consistent, drept urmare a avut câteva operațiuni de succes împotriva militanților”, a adăugat Putin.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a precizat, ieri, că armata a testat 162 de tipuri de armament modern, în timpul campaniei din Siria, inclusiv avioanele de luptă Suhoi și MiG și elicopterele Kamov. „S-au dovedit extrem de eficiente”, a dat asigurări oficialul de la Moscova.

În acelaşi discurs, liderul rus şi-a exprimat convingerea că, la ora actuală, Rusia este „mai puternică decât orice potențial agresor”, subliniind totodată că militarii ruşi trebuie să rămână vigilenţi.

Sancțiunile SUA

SUA au inclus pe lista sancțiunilor șapte afaceriști ruși și opt companii și firme de stat, ca reacție la conflictul din Ucraina și de anexarea Crimeii de către Rusia. Impunerea noilor sancțiuni vine cu o lună înainte ca președintele Barack Obama să îi predea mandatul noului președinte, Donald Trump. Republicanul are cuvinte de laudă la adresa președintelui rus Vladimir Putin și speră ca Rusia și SUA să aibă o relație bună. Șase dintre cei șapte afaceriști contra cărora Washingtonul a dispus impunerea de sancțiuni sunt directori executivi ai Băncii Rossiya sau ai băncilor afiliate - ABR Management și Sobinbank. A șaptea persoană, Yevgeniy Prigozhin, are „extinse legături de afaceri cu ministerul rs al Apărării”.