PUTIN caută în CHINA resurse pentru economia șubredă a țării, afectată de sancțiunile Vestului

PUTIN caută în CHINA resurse pentru economia șubredă a țării, afectată de sancțiunile Vestului sursa foto: EVZ

Premierul rus Vladimir Putin merge într-o vizită în Asia pentru a crește profilul internațional al țării sale, în timp ce economia suferă din cauza unei recesiuni profunde, cauzată și de sancșiunile impuse de Occident și scăderea prețului la petrol.

Putin va sosi, sâmbătă, în China, pentru o vizită oficială de stat, în care va discuta despre încheierea mai multor contracte de afaceri, dar și despre cooperare în domeniul securității și al geopoliticii.

Vizita sa vine în contextul aprobării de către Uniunea Europeană a extinderii sancțiunilor financiare, în domeniul energiei și apărării, pentru Moscova, pentru încă șase luni, din cauza anexării peninsulei Crimeea, în 2014. Și SUA au menținut sancțiunile împotriva Rusiei, în luna mai.

După mai mult de doi ani de sancțiuni, combinate cu scăderea prețului petrolului și o monedă slăbită, au afectat nivelul de trai al rușilor, PIB-ul s-a redus cu 3,7% în 2015, iar FMI anticipează o scădere cu 1,8% anul acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Rusia va dori să arate Vestului că nu este izolată de restul lumii. A fost gazda Forumului Economic de la St. Petersburg, săptămâna trecută, unde au participat politicieni și oameni de afaceri puternici. Putin merge acum în China și va vizita, probabil, Japonia în septembrie”, a declarat Lauren Goodrich, analist al Stratfor pentru CNBC.

În timp ce Moscova și-a menținut mereu o relație bună cu China, Japonia și India, există mai mulți factori pentru ca Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, să-și întărească relațiile bilaterale.

Creșterea investițiilor chineze în Rusia va fi principalul obiectiv al președintelui rus, în contextul problemelor economice actuale. „Rusia caută cu disperare noi parteneri și noi piețe pentru industria sa militară, iar China o poate ajuta în acest sens”, a explicat Goodrich. La St. Petersburg, Rusia a semnat mai multe acorduri pentru dezvoltarea unor motoare pentru rachete, motoare pentru avioane și elicoptere pentru chinezi, negociindu-se în același timp o posibilă participare a Chinei la proiectul construirii unei căi ferate de mare viteză între Moscova și Kazan.

„Avem nevoie de bani”, a recunoscut Putin, săptămâna asta, după ce datele au arătat că deficitul bugetar federal, în mai, era de 5,5% din PIB, mai mare decât obiectivul guvernului, de 3%.

Atenția Rusiei rămâne asupra comerțului și a apărării, dar Xi este posibil să se concentreze mai mult pe problemele geopolitice. „În termeni economici, Rusia nu poate oferi Chinei mai mult decât energie”, spun specialiștii. Într-adevăr relațiile constante în domeniul energiei sunt cruciale pentru Xi, după ce Rusia a depășit Arabia Saudită pentru a deveni cel mai mare furnizor de petrol pentru chinezi, în luna martie.

„Mult mai important este ce poate oferi Rusia Chinei în termeni de politică externă, la ONU, la G20 sau în alte organisme internaționale...China este, evident, fericită să aibă un aliat util în reforma alianețlor conduse acum de SUA la nvel mondial”, precizează sursa citată.