PSD vrea să negocieze cu Iohannis anularea referendumului

PSD vrea să negocieze cu Iohannis anularea referendumului

Social-democrații joacă pe două fronturi cu șeful statului. Pe de o parte plănuiesc să-l convingă să renunțe la consultarea populară pe corupție, pe de altă parte îl amenință cu desființarea imunității prezidențiale

Social-democraţii încearcă să-l convingă pe preşedintele Klaus Iohannis să renunţe la organizarea referendumului pe tema continuării luptei împotriva corupţiei.

PSD este dispus să participe la o reuniune la Palatul Cotroceni pe referendum, în care să se negocieze un pachet mai larg de măsuri publice, negocieri la care să participe şi liderii celorlalte partide parlamentare.

„Dincolo de acest referendum - posibil sau nu - cred că foarte important e să se genereze o discuţie serioasă între liderii politici - poate fi sub patronajul preşedintelui - pentru a se realiza o înţelegere privind calea de urmat în multe domenii”, a declarat recent liderul PSD, Liviu Dragnea, la România TV.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a spus că PSD aşteaptă ca Iohannis „să cumpănească bine” şi să cântărească „cu multă înţelepciune” dacă mai convoacă sau nu un referendum.

Ameninţare

În paralel, PSD îl ameninţă pe Iohannis cu desfiinţarea imunităţii prezidenţiale. Social-democraţii pregătesc şi ei două referendumuri în primăvară, privind modificarea Constituţiei în sensul ca familia să fie formată din bărbat şi femeie, iar Preşedintele României să aibă imunitate doar pentru declaraţiile politice.

Cântece de sirenă

Liderii PSD au adoptat în ultimele zile o atitudine împăciuitoare vizavi de şeful statului. „Eu am remarcat în ultimele zile o schimbare de atitudine îmbucurătoare a preşedintelui (...) am observat că îşi intră intră uşoruşor în haina constituţională, şi anume de factor de echilibru, de mediator”, a spus Gabriela Firea, duminică seara, la Antena 3. Dragnea a spus şi el că Iohannis a avut o atitudine „civilizată” la depunerea jurământului de către patru noi miniştri.

Cotroceniul tărăgănează

Preşedintele Klaus Iohannis nu a convocat „imediat” referendumul privind lupta împotriva corupţiei, aşa cum a promis. La două săptămâni după ce Parlamentul a dat aviz favorabil iniţierii referendumului, şeful statului nu a anunţat nici întrebarea pe care o doreşte şi nici data organizării referendumului.

Grindeanu, supravegheat de 10 specialiști PSD

Social-democraţii au dat ieri publicităţii primul raport al comisiei PSD de monitorizare a Guvernului Grindeanu, comisie formată din zece membri în frunte cu preşedintele partidului, Liviu Dragnea.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Marius Dobre, a spus că din analiza comisiei care monitorizează propriul Guvern, a reieşit că Executivul a realizat 70% din promisiunile pentru primul trimestru al anului. „Guvernul a reuşit să ţină pasul cu calendarul de implementare”, a concluzionat analiza. Comisia spune că Guvernul trebuie să aibă, în continuare, „trei priorităţi majore”: legea prevenţiei, care să nu mai permită amendarea firmelor care nu au fost instruite în prealabil, legea salarizării unitare în sectorul bugetar şi un departament pentru debirocratizare pentru plata online a tuturor taxelor în 2018.

Comisia PSD este formată din liderul partidului, Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Naţional, Mihai Fifor, secretarul general Marian Neacşu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, senatorul Şerban Nicolae, deputaţii Doina Pană, Iulian Iancu, Leonardo Badea, Florin Buicu şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Potrivit lui Dobre, comisia nu se amestecă în „bucătăria internă” a Guvernului prin impunerea unor măsuri de guvernare sau schimbarea unor miniştri. „Premierul Grindeanu şi echipa sa au libertate totală de decizie”, a spus el.