PSD a băgat în Parlament legea tunului imobiliar
- Antoaneta Etves
- 20 februarie 2015, 00:02
Pe 2 februarie, pe masa deputaților a ajuns un proiect de lege prin care înstrăinarea bunurilor din proprietatea orașelor sau județelor, în favoarea clientelei politice, să poată fi hotărâtă cu majoritate simplă. Consilierii locali, liberali și independenți, au luat foc.
O lege inițiată de ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov (PSD), ar putea duce la privatizarea bunurilor imobiliare ale primărilor după interese politice. Concret, concesionarea terenurilor din parcuri sau vânzarea spațiilor comerciale deținute de o autoritate locală va putea fi făcută fără acordul a două treimi dintre consilierii locali, dacă parlamentarii vor aproba un proiect de lege care ar urma să fie discutat în comisia de Administrație Publică a Camerei Deputațiilor, marțea viitoare.
Bătălia din consiliile locale
În timp ce viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL), dar și mai mulți aleși generali și locali spun că această lege va duce la înstrăinarea patrimoniul după criterii politice și prea ușor, parlamentarii care sunt co-semnatari și ministrul de Finanțe susțin că este singura soluție pentru a atrage investitorii, și pentru a nu bloca consiliile, având în vedere „migrația politică”. Culmea, provocată tot de PSD, prin aprobarea legii privind migrația consilierilor locali.
Concret, 28 de parlamentari PSD au semnat un proiect legislativ care prevede ca hotărârile de patrimoniu să fie aprobate cu majoritate simplă, adică 50% plus unu, nu de 67% din aleșii locali, cum prevede legea acum. Inițiată în septembrie anul trecut, de către Darius Vîlcov, senator la acea vreme, legea a stat pe mesele senatorilor până pe 2 februarie 2015, când proiectul a ajuns la Camera Deputațiilor, după ce s-a constatat că aceasta era prima cameră de decizie.
Potrivit surselor EVZ, inițiativa a fost lansată exact în momentul în care social- democrații au pierdut puterea în consiliile locale, nemaiavând posibilitatea să voteze după bunul plac hotărârile cele mai bănoase: cele legate de patrimoniu.
Dau vina pe „migrație”
De altfel, în expunerea de motive a proiectului, Vâlcov precizează faptul că ar fi nevoie de noua reglementare din cauza faptului că nu ar mai exista stabilitate în consilii. „Un motiv în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări este acela că pune în dificultate constituirea majorității calificate de două treimi, având în vedere migrația de la un partid la altul a aleșilor locali”, se precizează în expunerea de motive.
Cert este că zeci de terenuri, care valorează milioane de euro, ar putea fi concesionate sau chiar vândute după bunul plac al liderilor politici din consiliile locale.
O lege inițiată de ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov (PSD), ar putea duce la privatizarea bunurilor imobiliare ale primărilor după interese politice. Concret, concesionarea terenurilor din parcuri sau vânzarea spațiilor comerciale deținute de o autoritate locală va putea fi făcută fără acordul a două treimi dintre consilierii locali, dacă parlamentarii vor aproba un proiect de lege care ar urma să fie discutat în comisia de Administrație Publică a Camerei Deputațiilor, marțea viitoare. Bătălia din consiliile locale În timp ce viceprimarul Capitalei, Cornel Pieptea (PNL), dar și mai mulți aleși generali și locali spun că această lege va duce la înstrăinarea patrimoniul după criterii politice și prea ușor, parlamentarii care sunt co-semnatari și ministrul de Finanțe susțin că este singura soluție pentru a atrage investitorii, și pentru a nu bloca consiliile, având în vedere „migrația politică”. Culmea, provocată tot de PSD, prin aprobarea legii privind migrația consilierilor locali. Concret, 28 de parlamentari PSD au semnat un proiect legislativ care prevede ca hotărârile de patrimoniu să fie aprobate cu majoritate simplă, adică 50% plus unu, nu de 67% din aleșii locali, cum prevede legea acum. Inițiată în septembrie anul trecut, de către Darius Vîlcov, senator la acea vreme, legea a stat pe mesele senatorilor până pe 2 februarie 2015, când proiectul a ajuns la Camera Deputațiilor, după ce s-a constatat că aceasta era prima cameră de decizie. Potrivit surselor EVZ, inițiativa a fost lansată exact în momentul în care social- democrații au pierdut puterea în consiliile locale, nemaiavând posibilitatea să voteze după bunul plac hotărârile cele mai bănoase: cele legate de patrimoniu. Dau vina pe „migrație” De altfel, în expunerea de motive a proiectului, Vâlcov precizează faptul că ar fi nevoie de noua reglementare din cauza faptului că nu ar mai exista stabilitate în consilii. „Un motiv în plus pentru necesitatea adoptării acestei modificări este acela că pune în dificultate constituirea majorității calificate de două treimi, având în vedere migrația de la un partid la altul a aleșilor locali”, se precizează în expunerea de motive. Cert este că zeci de terenuri, care valorează milioane de euro, ar putea fi concesionate sau chiar vândute după bunul plac al liderilor politici din consiliile locale.
Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, promotorul legii prin care bunurile publice vor fi vândute mult mai ușor foto: nicu dîrdîiac
Patrimoniul public și privat, ținut la secret Majoritatea primăriilor nu au aprobate hotărâri privind inventarierea terenurilor și imobilelor pe care le dețin în domeniul public și privat. Nici în Capitală situația nu este diferită, în București fiind zeci de terenuri și imobile în patrimoniul Municipalității. „Nu există aprobată o hotărâre privind inventarul proprietățiilor Capitalei deși, în 2013, Primăria a anunțat că vrea să dea până la 15,1 milioane de lei (aproximativ 3,4 de milioane de euro) pentru servicii de cadastru și intabulare a imobilelor aflate în patrimoniul său”, a explicat consilierul general Silviu Văduva (PNL). Primăria Capitalei are în patrimoniu clădiri monument, pe artere scumpe, terenuri și apartamente. Situația este similară în marile orașe ale țării.
Va fi o pierdere pentru autoritatea locală. În privința administrării bunurilor publice, statul a dovedit că nu este un bun gestionar. Este clar că se vor concesiona mult mai repede terenurile”, Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei