Editura Evenimentul si Capital

A fost aprobată ordonanța care amendează cu sume uriașe universitățile care școlarizează fără autorizație

Mulți studenți ai Universității Spiru Haret au dat ministerul în judecată și au câștigat
Autor: | | 1 Comentarii | 508 Vizualizari

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a promovat o ordonanță prin care se sancționează drastic acele facultăți care școlarizează fără autorizație.

UPDATE: Executivul a aprobat în ședința de ieri ordonanța prin care sunt recunoscute de către stat studiile urmate la forme de învățământ neautorizate, anterioare anului 2011-2012, potrivit mediafax.ro.

Pentru viitor însă sunt prevăzute amenzi foarte mari pentru universitățile care școlarizează peste numărul de studenți aprobat și la programe de studii neautorizate.

Astfel, conform actului normativ apobat ieri, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale 1/2011, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în spaţii neautorizate; la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată; peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate.

Sunt recunoscute şi diplomele absolvenţilor înmatriculaţi la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la formă de învăţământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an.

Ministerul Educației se obligă ca în termen de 30 de zile de la solicitarea universităților acreditate să elibereze numărul de formulare tipizate necesare pentru absolvenții care cad sub incidența acestui act normativ.

De acxum încolo însă, instituțiile de învățământ superior care vor școlariza mai mulți studenți decât cifra aprobată vor di sancționate cu amenzi de 10 ori valaorea taxelor de școlarizare încasate pentru numărul de studenți înmatriculați peste numărul aprobat. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute pentru instituţiile de învăţământ superior care au şcolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.

Ordonanța mai prevede că persoanele fizice sau juridice care nu recunosc la angajare validitatea diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ superior acreditate vor fi sancționate cu amenzi între  5.000 și 10.000 de lei.

Instituția împuternicită să constate respectarea cifrei de școlarizare de către universități este Ministerul Educației.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate