Editura Evenimentul si Capital

A fost aprobată ordonanța care amendează cu sume uriașe universitățile care școlarizează fără autorizație

Mulți studenți ai Universității Spiru Haret au dat ministerul în judecată și au câștigat
Autor: | | 1 Comentarii | 500 Vizualizari

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a promovat o ordonanță prin care se sancționează drastic acele facultăți care școlarizează fără autorizație.

UPDATE: Executivul a aprobat în ședința de ieri ordonanța prin care sunt recunoscute de către stat studiile urmate la forme de învățământ neautorizate, anterioare anului 2011-2012, potrivit mediafax.ro.

Pentru viitor însă sunt prevăzute amenzi foarte mari pentru universitățile care școlarizează peste numărul de studenți aprobat și la programe de studii neautorizate.

Astfel, conform actului normativ apobat ieri, au dreptul de a beneficia de acte de studii, recunoscute de către stat, care atestă finalizarea studiilor, absolvenţii înmatriculaţi anterior începerii anului universitar 2011-2012, care au promovat examene de finalizare a studiilor dintre cele prevăzute în Legea educaţiei naţionale 1/2011, la instituţii de învăţământ superior acreditate şi care au fost înmatriculaţi, după caz: la programe de studii organizate la forme de învăţământ şi/sau în spaţii neautorizate; la programe de studii organizate în limba de predare neautorizată; peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată; la programe de studii aflate în curs de autorizare, la data înmatriculării; la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea condiţiilor de înmatriculare sau mobilitate.

Sunt recunoscute şi diplomele absolvenţilor înmatriculaţi la programe de studii autorizate sau acreditate organizate la formă de învăţământ ID şi care au parcurs, cu aprobare, doi ani de studii într-un singur an.

Ministerul Educației se obligă ca în termen de 30 de zile de la solicitarea universităților acreditate să elibereze numărul de formulare tipizate necesare pentru absolvenții care cad sub incidența acestui act normativ.

De acxum încolo însă, instituțiile de învățământ superior care vor școlariza mai mulți studenți decât cifra aprobată vor di sancționate cu amenzi de 10 ori valaorea taxelor de școlarizare încasate pentru numărul de studenți înmatriculați peste numărul aprobat. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute pentru instituţiile de învăţământ superior care au şcolarizat la un program de studii organizat ca neautorizat.

Ordonanța mai prevede că persoanele fizice sau juridice care nu recunosc la angajare validitatea diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ superior acreditate vor fi sancționate cu amenzi între  5.000 și 10.000 de lei.

Instituția împuternicită să constate respectarea cifrei de școlarizare de către universități este Ministerul Educației.
Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:13 Cristina Tarcea, șefa ICCJ despre becul schimbat la SIPA: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare” 07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate