Proprietarii de apartamente ar putea fi obligați, prin lege, să își pună centrale sau să stea la RADET

Proprietarii de apartamente ar putea fi obligați, prin lege, să își pună centrale sau să stea la RADET

Planul naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice prevede că, în scurt timp, asociaţiile de proprietari de la bloc vor trebui să opteze, între centralele individuale de apartament şi sistemul centralizat de termoficare. Practic, blocurile nu vor mai putea avea și branșați la sistemul centralizat, și locatari care au centrale de apartament.

Potrivit strategiei aflate în prezent în dezbatere publică pe pagina de internet a Departamentului de Energie, pe viitor blocurile ori ar trebui să aibă centrale de apartament, ori să fie racordate integral la sistemul centralizat de căldură. În document nu se specifică dacă reglementarea luată în considerare va fi aplicată numai pentru imobilele noi, sau și pentru cele vechi.

„ În multe alte cazuri, apartamentele nu au contoare pasante la energia termică, ajungându- se astfel la o lipsă de transparenţă privind plăţile pe care consumatorii individuali trebuie să le facă pentru plata facturii totale a asociaţiei de proprietari. Pe lângă aceasta, companiile de termoficare nu sunt transparente în ceea ce priveşte nivelul consumului de energie termică. Principala provocare pentru sistemele de contorizare la energia termică este că multe blocuri au, de obicei, câteva apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare şi câteva cu centrale de încălzire de apartament pe gaze. Legislaţia actuală permite acest lucru. Dar aceasta duce la inegalităţi privind distribuirea costurilor în rândul consumatorilor individuali. Este de aşteptat să aibă loc schimbări de reglementare care să îi constrângă pe toţi consumatorii dintr-o clădire să opteze pentru una dintre cele două variante: fie să folosească propriile centrale de încălzire de apartament pe gaze, fie să fie toţi conectaţi la sistemul centralizat de termoficare. Cea de-a doua opţiune va crea nevoia de creştere a transparenţei contorizării consumului, ceea ce va duce, implicit, la nevoia de instalare a contoarelor pasante”, se precizează în documentul citat mai sus.

Potrivit documentului, se agreează și contorizarea centralizată, care ar putea însemna chiar și montarea de repartitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vezi aici proiectul de Hotărâre de Guvern privind Planul Național de Acțiune în Domeniul Eficenței Energetice.