Producătorul românesc de apă grea, cel mai mare din LUME, a intrat oficial, în FALIMENT

Producătorul românesc de apă grea, cel mai mare din LUME, a intrat oficial, în FALIMENT

Combinatul de apă grea din Mehedinţi a intrat oficial în procedura falimentului după ce magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins ieri, ca nefondat, apelul formulat de Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinţi.

Sentinţa dată marţi de Curtea de Apel Craiova este definitivă, potrivit Mediafax. 

Magistraţii mehedinţeni au dispus, atunci „ începerea procedurii falimentului debitoarei. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Desemnează lichidator judiciar provizoriu pe Euro Insol SPRL, cu o retribuţie provizorie de 20.000 lei, care va îndeplini atribuţiile prev. de art. 25 din lege. În temeiul art. 107 alin. 2 Lg. 85/2006. Dispune dizolvarea debitoarei şi ridicarea dreptului de administrare al debitoarei”.

RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 2015, compania nu mai produce nimic, iar în luna ianuarie 2016 Tribunalul Mehedinţi a decis intrarea în faliment a RAAN. 

Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al RAAN, a explicat că falimentul a survenit în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani. 

Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate. Managementul defectuos a continuat chiar și perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat întrun dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 - 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale”, a precizat ministerul.

EVZ a explicat pe larg cum s-a ajuns la situaţia dezastruoasă de acum.