PROCESUL ANULUI. vocaţii lui Dan Voiculescu depun concluziile finale dosarul ICA. Azi judecătorii anunţă data pronunţării verdictului

PROCESUL ANULUI. vocaţii lui Dan Voiculescu depun concluziile finale dosarul ICA. Azi judecătorii anunţă data pronunţării verdictului

Joi, după şase ani de la trimiterea în judecată, dosarul ICA în care Dan Voiculescu este acuzat de privatizare frauduloasă a ajuns aproape de sfârşit. Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) vor decide data pronunţării a verdictului final în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare. Azi, avocaţii mogulului Antenelor îşi depun concluziile finale în acest dosar.

EDITORIALUL EVZ. Privatizările cu care jonglează Oana Stancu la Antena 3

Dan Voiculescu riscă să ajungă după gratii, unde va putea petrece ani buni de închisoare. Omul de afaceri este acuzat de spălare de bani. Azi se va decide data pronunţăroo verdictului în acest dosar. Decizia Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă.

În dosarul ICA, inculpaţii Gheorghe Mencinicopschi a spus că nu vrea ca familia sa să ajungă în stradă, Corneliu Popa a rugat instanţa să ţină cont că are o fetiţă cu probleme de sănătate, iar Sorin Pantişa susţinut că în dosarul judecat nu există prejudiciu.

CÂND A ÎNCEPUT "COŞMARUL"  MOGULULUI ANTENELOR?

7 iulie 2007 -  Procurorii DNA a început urmărirea penală împotriva lui Dan Voiculescu în dosarul ICA.

4 decembrie 2008 –Dosarul ICA, referitor la privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, a fost trimis în judecată la Tribunalul Bucureşti, deoarece, la acea dată, Voiculescu nu avea calitatea de senator. Alături de patronul Antena Group, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte 12 persoane.

Pe 4 decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Tribunalul Bucuresti  a decis ca Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale, Camelia Voiculescu. Mai mult, Dan Voiculescu şi ceilalţi înculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă si a fost atacată la Curtea de Apel. Sentinţa s-a amânat de şapte ori  în acest caz.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Patronul Antenelor a demisionat de două ori din Senat: Renunţ la imunitatea parlamentară

Dan Voiculescu şi-a dat demisia, prima dată, din Senat 25 iunie 2012. A doua oară s-a întâmplat în ianuarie 2013, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul ca senator. Dan Voiculescu a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în colegiu 8 din circumscripţia 42 Bucureşti. "Am o scurtă declaraţie legată de faptul că în ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie, fie că e vorba de imunitatea parlamentară, fie că e vorba de imunitatea prezidenţială. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat".

Nu îi este frică de închisoare

Dan Voiculescu le-a declarat jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei că nu se teme de închisoare, însă are certitudinea că acest lucru nu se va întâmpla.

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ro_RO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));