Primii candidați, aliniați la startul pentru locale

Primii candidați, aliniați la startul pentru locale

14 luni mai sunt până la alegerile locale din 2016, dar în interiorul partidelor deja au apărut primele nume vehiculate pentru a candida la primăriile municipii reședință de județ

Liberalii vor stabili, la Consiliul Național de la finalul lunii aprilie, un calendar și criteriile de selectare a candidaților pentru alegerile locale, dar unii dintre ei au furat deja startul. În ceea ce privește PSD, până în acest moment, cu excepția primarilor în funcție care vor să-și apere mandatele, nu s-au anunțat prea mulți doritori pentru primăriile de municipiu. În situația probabilă în care Parlamentul va decide că președinții de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct, ca până acum, unii dintre ei au decis că vor candida pentru primăriile reședință de județ. Se pare că acesta este cazul președintelui CJ Iași, Cristian Adomniței, care potrivit surselor EVZ, în 2016 vrea să candideze la primăria municipiului Iași.

De asemenea, sunt cazuri unde PNL va merge în alegeri cu actualii primari: George Scripcaru la Brașov, Emil Boc la Cluj-Napoca sau Ilie Bolojan la Oradea. În privința Sibiului, Astrid Fodor, cea care i-a luat locul lui Klaus Iohannis după ce acesta a fost ales în funcția de președinte va fi cel mai probabil, susținută de o largă coaliție, în frunte cu FDGR și PNL.

Condamnat pentru corupție, vrea să fie primar. Din nou

O situație inedită se petrece în municipiul Râmnicu Vâlcea, acolo unde Mircia Gutău, fost primar al orașului, condamnat pentru corupție, vrea sprijinul PNL pentru primăria municipiului. Pentru că liberalii nu vor să își asume această candidatură controversată, cel mai probabil el va candida independent, în timp ce deputatul Romeo Rădulescu, recent plecat din PLR după ce a fost ales pe listele PDL speră să obțină sprijinul PNL pentru primărie.

În Craiova, primarul PSD al orașului, Lia Olguța Vasilescu va candida pentru al doilea mandat, iar din partea liberalilor, cele două nume vehiculate sunt Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL sau cel al europarlamentarului Marian Jean Marinescu, co-președinte al PNL Dolj, acesta din urmă fiind înfrânt însă de două ori în cursa pentru primăria Craiova.

Există și cazuri în care deputații ar prefera să lase Parlamentul pentru a deveni primari. Este cazul primăriei pentru Focșani, unde primul favorit este Nini Săpunaru sau Piatra Neamț, unde cel mai probabil acesta va fi deputatul Radu Surugiu. La Rădăuți, senatoarea PNL Steliana Miron vrea să ajungă la primărie.

În Călărași, prima șansă pentru un nou mandat o are primarul UNPR Dan Ștefan Drăgulin, care va fi susținut și de PSD, în timp ce de la PNL se pregătește deputatul Vasile Iliuță, au precizat surse liberale. De scaunul lui Radu Mazăre de la Primăria Constanța s-au arătat interesați, până acum, europarlamentarul Ramona Mănescu și Robert Boroianu, șeful PNL al organizației municipale. În ceea ce privește PMP, acesta se află în plin proces de reorganizare, a spus secretarul general al partidului Dorel Onaca, pentru EVZ. Abia în decembrie se vor face listele de candidați la locale. Printre cei care au însă șanse să candideze este deputatul Florin Geantă, care ar putea să se bată pentru Primăria București. (A contribuit Mircea Marian)

Oprescu mai vrea un mandat

În privința Capitalei , Sorin Oprescu a anunțat recent că mai candidează pentru un mandat. „Am atâtea lucruri de făcut și o să le fac. Daca lumea o mai vrea, bine, dacă nu, iarăși bine”, a spus Oprescu. Liberalii au de ales între mai multe nume: Ludovic Orban, Cornel Pieptea sau chiar șeful CJ Ilfov, Marian Petrache. PSD nu și-a pregătit încă o listă de primari, dar la sectorul 5 a apărut deja un înlocuitor: Cristian Rizea, noul șef al socialdemocraților din acest sector. La sectorul 3, Robert Negoiță a anunțat deja că mai vrea un mandat. La sectorul 6 se pare că Rareș Mănescu nu mai este inteesat de un mandat de primar, în locul său se pregătește, din partea PNL, Răzvan Mironescu.