Președintele AFDPR, Octav Bjoza, susține că este amenințat cu moartea. Parchetul a clasat cazul

Președintele AFDPR, Octav Bjoza, susține că este amenințat cu moartea. Parchetul a clasat cazul

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), Octav Bjoza, susţine că a primit ameninţări cu moartea, injurii şi insulte, transmise în ultimele zece luni prin intermediul a 55 de mesaje şi 25 de apeluri telefonice.

El a prezentat o parte dintre mesaje, în cadrul Şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care s-a desfăşurat la Prefectură, precizând totodată că, deşi s-a adresat în mai multe rânduri Poliţia şi Parchetul, nu a primit nici un răspuns. "De zece luni am sesizat Poliţia în scris. Poliţia a trimis dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. De atunci am mai revenit de două ori, dar nu am primit niciun răspuns.Astăzi voi depune a patra solicitare de identificare a localităţii şi a persoanei care trimite mesaje pe telefon cu injurii, insulte şi ameninţări cu moartea. Am vorbit şi la firmele de telefonie mobilă şi mi s-a transmis că nu au voie să spună numele persoanei care deţine acel telefon. Motivul ameninţărilor este acela că nu aş reprezenta interesele foştilor deţinuţi politici şi a deportaţilor. Acesta ar fi motivul care rezultă din mesaje, cel real eu cred că ar fi cu totul altul", a afirmat Octav Bjoza.

A mai fost amenințat

Preşedintele Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România a mai afirmat că ameninţări a mai primit în urmă cu câţiva ani, când a dat presei braşovene spre publicare numele a 100 de informatori ai securităţii, ofiţeri de securitate şi revoluţionari, dar acele ameninţări au fost făcute pe stradă.

Ne puteți urmări și pe Google News

El susţine că, având în vedere funcţiile pe care le are, în primul rând cea de preşedinte a Asociaţiei şi, de patru luni, cea de subsecretar de stat, dar şi cele două decoraţii, una acordată de Regele Mihai I şi a doua de preşedintele Klaus Iohannis, consideră că "i se cuvenea un răspuns de la Parchet sau să fie chemat, să fie întrebat ce doreşte, ce vrea, dar nimic".

Ce crede prefectul

Prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, a precizat că l-a sfătuit să depună plângeri la poliţie şi la parchet pentru că nu i se pare normal ca cineva să primească asemenea ameninţări, iar cei care i le-au transmis ar trebui să şi le asume.

"Cei care trimit asemenea ameninţări fac un lucru imoral, este ruşinos faţă de o asemenea persoană care a îndurat destule de-a lungul vieţii să-i aduci injurii în format electronic şi cred că aceste persoane trebuie să răspundă", a spus Mihai Mohaci.

Dosar clasat

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, procurorul Raluca Mirică, a declarat pentru Agerpres că dosarul a fost clasat la sfârşitul anului 2014 din lipsă de mijloace de probă administrate, iar soluţia a fost trimisă prin poştă la adresa lui Octav Bjoza. "Soluţia nu este definitivă, persoana în cauză poate face contestaţie la prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov", a spus Raluca Mirică.