Premieră în România. Polițiștii SNAP vor să CONSTRUIASCĂ un spital
- Petrisor Cana
- 9 octombrie 2017, 21:07
Un anunț în premieră a fost făcut liderii agenților de poliție, la Congresul Național al SNAP. Sindicaliștii au spus că vor iniția demersurile necesare în vederea construirii unui spital, destinat lucrătorilor din MAI. Inițiativa aparține noii conduceri, aleasă săptămâna trecută. În cadrul dezbaterii ce a urmat congresului, polițiștii au luat la țintă șefii din Poliția Română și Poliția de Frontieră.
Modificarea Legii Poliției, a Statutuli Polițistului și construirea unui spital pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt cele trei obiective fixate de noua conducere a Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP). La Congresul Național Ordinar al SNAP, care a avut loc între 2 și 4 octombrie, a fost aleasă și noua conducere. În fruntea celui mai reprezentativ sindicat al agenților a fost ales Iulian Surugiu, care revine, astfel, în postul de președinte. El a declarat că unul dintre obiectivele actualei echipe este construirea unui spital care să deservească atât polițiștii cât și ceilalți angajați ai MAI. „Știm, cu toții, problemele cu care se confruntă sistemul nostru de sănătate, inclusiv cel al MAI. Vom înainta demersurile necesare conducerii ministerului și factorilor responsabili, în vederea alocării de fonduri în scopul construirii acestui spital, mai mult decât necesar. Sperăm într-o reacție pozitivă din partea guvernanților și, totodată, vom face tot posibilul să atragem fonduri europene în acest sens”, a declarat Surugiu.
Revolta polițiștilor: salarii de excelență date „pe pile”
În cadrul evenimentului a avut loc și o dezbatere cu tema „Polițistul român, la răscruce?”, în cadrul căreia reprezentanții polițiștilor din întreaga țară au discutat cele mai importante probleme cu care se confruntă oamenii legii. În calitate de invitat, am aflat lucruri mai puțin știute. În „cătarea” agenților au fost reprezentanții Poliției Române și ai Poliției de Frontieră. Mai exact, , comisar șef de poliție Marcel Simion, director Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, și chestor de poliție Ionel Târsănoaga, din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Spre exemplu, o bună parte dintre agenți au acuzat modul în care sunt alocate salariile de excelență de către șefii de inspectorate. În opinia multora dintre reprezentanții sindicatului, sunt polițiști sau angajați civili, precum zugravi sau șoferi, care au încasat astfel de salarii nemeritat. „Cum explică Inspectoratul General al Poliției Române salariile de excelență, pe ce criterii sunt alocate acestea și care este procedura pentru că nu sunt explicate clar?”, a întrebat vicepreședintele SNAP, Viorel Șeicaru. Acesta a fost completat de mulți alți colegi de ai săi din țară care l-au întrebat pe oficialul Poliției Române cine răspunde, în acest caz, de acordarea abuzivă a salariilor de merit. Comisarul șef Marcel Simion răspuns că sunt o serie de criterii care trebuie respectate, dar stabilirea celor care primesc astfel de salarii rămâne la latitudinea inspectorului șef din județ.„În cazul în care sunt comise abuzuri, le voi raporta domnului chestor Bogdan Despescu. Știți că suntem deschiși dialogului”, a precizat Simion. O altă problemă atacată de agenții de poliție a fost cea a posturilor alocate în cadrul unei secții. „Sunt situații în care polițistul figurează pe un post și, în realitate, funcționează pe alt post. Asta deși există o prevedere legală în acest sens”, a adăugat unul dintre agenți. Ba, mai mult, sunt situații în care agenții nu sunt renumerați conform fișei postului, așa cum a precizat liderul SNAP Bacău.
Frontieră: parcul auto, la pământ în fața valului de migranți
O altă problemă gravă semnalată de polițiști este situația de la frontieră. Mai exact, sindicaliștii au precizat că lipsa personalului face aproape imposibilă alocarea liberelor alocate, pentru orele suplimentare, în contextul măsurilor luate de MAI în fața valului de migranți.„Am ajuns și la 100 de ore suplimentare”, susține liderul SNAP din Caraș-Severin. Acesta a adăugat că parcul auto nu mai este operativ, mașinile fiind distruse în timpul misiunilor de la granița cu Serbia. Apoi, susțin polițiștii, partea sârbă trebuie responsabilizată deoarece lasă, de multe ori, migranții să treacă, pentru a nu avea grija lor. Un caz grav a fost semnala și la Poliția de Frontieră Sighetul-Marmației acolo unde ATV-urile cu ajutorul cărora polițiștii merg în zonele muntoase nu mai funcționează. Motivul: firma care le repara nu mai există! „Este de neconceput ca o firmă să existe doar pentru a câștiga o licitație cu Poliția de Frontieră și, apoi, să dispară”, a punctat Iulian Surugiu. Gravă este și problema cazării polițiștilor, context în care oamenii legii au semnalat faptul că sunt pensiuni care încasează sume mari de bani de pe urma contractelor cu Poliția de Frontieră, fără să asigure condițiile raportate la prețurile taxate.
Mesaj către președintele României: „Fiți garantul nostru!”
În context, Iulian Surugiu a atacat și problema Secțiilor de Poliție Rurală pe care le consideră „o struțo-cămilă”. „Trebuie rezolvată și această problemă. Ori desființăm posturile rurale și rămânem cu secțiile, ori desființăm secțiile și rămânem cu posturile”, susține președintele SNAP.
Ionel Babuș, președinte al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România (FSDPR) „Alexandru Ioan Cuza”, din care face parte SNAP, a precizat că principalele problem ale polițiștilor sunt subdimensionarea, resursele și finanțarea necorespunzătoare. „Statutul Polițistului a tot fost schimbat, dar de pe o parte pe alta, din 2008 încoace. Să fim solidari și să nu ne mai lăsăm călcați în picioare”, a precizat Babuș.
Iulian Surugiu a transmis și un mesaj președintelui României, Klaus Iohannis, prin intermediul chestorului de poliție Marin Făgăraș, prezent la eveniment din partea Administrației Prezidențiale: „Vă rugăm, în calitate de președinte al tuturor românilor, să fiți mediator și garant al demersurilor noastre raport cu Guvernul României, mai ales în privința modificărilor privind Legea Poliției și Statutul polițistului”.
Noua conducere a SNAP
Alegerile pentru noua conducere a Sindicatului Național al Agenților de Poliție au avut loc la hotel Eden, din localitatea Predeal. În cadrul Congresului Național Ordinar a fost desemnată, pentru următorul mandat de patru ani, noua conducere:
- Presedinte - Iulian Surugiu
- Prim-vicepresedinte – Mandache Constantin
- Secretar General – Ștefan Alexandru
- Trezorier general – Dragu Marian
- Vicepreședinti – Matei Marin, Șeicaru Viorel-Constantin, Danciu Cristian, Aldescu Mihai - Adrian, Mocanu Silviu - Doru, Terfăloagă Gheorghe
- Membri – Telejman Gheorghe, Bălașa Constantin, Voicu Vasile, Prundaru Marian, Lecoiu Adrian – Nicolae
La Congresul SNAP au fost prezenți comisar șef de poliție Marcel Simion, director Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, chestor de poliție Ionel Târsănoaga, din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, din partea Administrației Prezidențiale, chestor de poliție Marin Făgăraș și Ionel Babuș, președinte al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România „Alexandru Ioan Cuza”.
Invitatul special al Congresului, în calitate de colaborator al SNAP, a fost Michael McHale, președintele National Association of Police Organizations – NAPO, cea mai puternică organizație a polițiștilor americani. În timpul evenimentului, polițiștii au ținut un moment de reculegere în memoria cetățenilor americani uciși în Las Vegas.