PREMIERĂ în România. MODELUL NORDIC de integrare pentru MIGRANŢI
- Petrisor Cana
- 25 aprilie 2015, 13:01
Pentru prima oară în ţara noastră, Fundaţia ICAR - singura care oferă suport medical, psihologic, social şi juridic pentru migranţi – a demarat, împreună cu organizaţia norvegiană RTV Vest, un proiect menit să pună bazele unui sistem de asistenţă centralizat pentru străinii din România, asemănător cu cele din Danemarca şi Norvegia.
Noutatea prezentată, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă o reprezintă dezvoltarea unui Centru de Resurse şi Servicii pentru Migranţi. „În Danemarca funcţionează o ramură a sistemului de sănătate care se ocupă, de migranţi, sunt clinici separate. În mod asemănător a existat, o perioadă, şi în Norvegia, ţară care, deşi renunţase la un astfel de sitem, acum, vrea să revină asura lui pentru că s-a dovedit eficient”, a explicat dr. Camelia Doru, coordonatoarea proiectului.
Sistemul integrat în lucrul cu migranţi este un proiect finanţat de Uniunea Europeană. Specialiştii fundaţiei au fost, în ultimele şase luni, la un stagiu de pregătire, în Norvegia. Profesorul Morten Sodemann, şeful Clinicii de Sănătate pentru Migranţi a declarat că serviiciile medicale, psihologice sunt asigurate de statul danez. Acesta a precizat că unul dintre motivele realizării acestei ramuri separate de sănătate pentru migranţi îl reprezintă diferenţele culturale sau de natură religioasă. "Vin dintr-un alt mediu, din ţări cu culturi şi religii diferite şi este necesară o consiliere psihologică aparte", a explicat dr. Sodemann.
La rândul ei, managerul de proiect de la Crucea Roşiie Danemarca, Vibeke Lenskjod, a spus că sunt situaţii în care sunt nevoiţi să acorde ajutor migranţilor fără identitate. "Sunt situaţii speciale pentru că, fără acte, nu pot fi luaţi în evidenţa unui stat şi nici nu pot beneficia de sprijin legal, de ajutor social. Sunt două clinici de acest gen în care au fost trataţi circa 2.500 de migranţi. Se estimează că sunt pestei 30.000 de astfel de migranţi", a precizat Vibeke Lenskjod.
„ În acest moment, în România, serviciile acordate migranţilor sunt fracturate, nu există o centralizare a datelor despre situaţia fiecărei persoane. Pentru a fi eficienţi în abordarea integrării migranţilor, este nevoie de o viziune coerentă şi, atât individual, cât şi social, trebuie găsită o modalitate de a adapta experienţele de succes scandinave la nevoile specifice României, în aşa fel încât eforturile conjugate ale instituţiilor şi ale societăţii civile să aibă rezultate pe măsură”, a declarat Camelia Doru.
RTV-Vest din Bergen - Norvegia este un centru regional de resurse pentru persoanele care suferă de stres traumatic, cauzat de violenţă şi pentru prevenirea suicidului. Cu această ocazie, Solve Saetre, consilier special al Primăriei Bergen - Departamentul de Asistenţă Socială (foto), a declarat că în localitatea norvegiană trăiesc în jur de 1.200 de români.
„În primul rând, migranţii trebuie să înveţe limba pentru ca să le fie mai uşor să aibă acces la serviciile oferite”, a spus Saetre. Consilierul a mai anunţat că, pe fondul conflictului din Siria şi a migraţiei masive spre Europa, care a condus la o adevărată tragedie în Marea Mediterană, Norvegia şi-a revizuit atitudinea faţă de migranţi. „Guvernul norvegian a hotărât să ofere sprijin pentru circa 10.000 de migranţi din Siria”, a precizat Saetre.