PREMIERA Bolnavii închipuiți au pierdut pensiile luate pe șpagă
- Ionel Stoica
- 23 iulie 2014, 00:00
Pacienții care au dat bani pentru a avea un grad de invaliditate fictiv au rămas fără pensia de boală. Medicii care au emis actele sunt judecați pentru corupție
Zeci de persoane care au dat bani pentru a fi pensionate ilegal pe caz de boală au rămas fără indemnizații. Este vorba de un caz fără precedent care a demarat după ce procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au trimis în judecată trei medici din Caraș-Severin. Sebastian Telbiș, Ioan- Dorel Ungur și Ioan- Octavian Cenda sunt judecați pentru că ar fi atestat în mod fals existența unei stări de handicap la 310 pacienți, care au primit astfel dreptul la indemnizații din partea statului.
Procurorii au atras atenția Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) că pacienții încasează în continuare pensie pe nedrept și păgubesc bugetul asigurărilor sociale. Specialiștii de la Institut au verificat medical toate persoanele implicate în acest caz.
Zeci de impostori
Potrivit unei adrese trimise procurorilor, în urma verificărilor, 142 de persoane erau sănătoase și și-au pierdut dreptul de pensie. Alte 62 de persoane nici măcar nu s-au prezentat la solicitarea INEMRCM și le-a fost suspendat automat dreptul la pensie. În cazul altor zeci de persoane, specialiștii au scăzut gradul de invaliditate. Cei mai mulți dintre pacienți au primit avize pentru decizii de pensionare de la Sebastian Telbiș, medic-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin. Acesta este acuzat de 291 de infracțiuni de luare de mită.
Cer confiscarea averii
Complicii săi au fost trimiși în judecată pentru mult mai puține șpăgi: Ioan -Dorel Ungur (medic pe zona Caransebeș) - 8 infracțiuni, și Ioan- Octavian Cenda (Ora vița-Moldova Nouă-Bozovici)- 4 infracțiuni. În cazul lui Telbiș, procurorii au cerut să se aplice măsura confiscării extinse asupra unor bunuri mobile și imobile, printre care opt apartamente și case și opt terenuri. Soția medicului-șef, Luminița Telbiș, a fost judecătoare la Tribunalul Caraș- Severin și s-a pensionat după izbucnirea scandalului.
În martie, anchetatorii au descoperit la percheziţiile efectuate la domiciliul său 108.465 de euro în numerar, 480 de lire sterline, 4.120 de dolari, 51.400 de lei şi două carnete CEC cu un sold de 178.220 de euro, emise de o bancă din Austria. Banii și imobilele sunt puse în acest moment sub sechestru asigurator.
Totul a început după ce procurorii SUPC au montat, cu mandat de la judecător, o cameră audio-video de supraveghere chiar în cabinetul medical al lui Telbiş din Reşiţa. Într-o lună de zile, medicul a fost filmat când primea bani și alte cadouri de la 284 de pacienți. În schimbul banilor, Telbiş elibera acte medicale necesare pentru obţinerea sau prelungirea deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, acte pentru pierderea sau diminuarea capacităţii de muncă sau atestarea oficială a gradului de invaliditate. Astfel, zeci de persoane sănătoase au fost pensionate din motive medicale în baza actelor semnate de medic. „Auzi, ăştia să se bucure cât mai sunt eu aici”, se dădea mare Telbiş, în faţa asistentei sale.
Client cu pile în Senat
Unul dintre clienții lui Telbiș, pădurarul Moza Iova, a fost adus în cabinet de fostul senator liberal, Iosif Secășan (a demisionat din Parlament după izbucnirea scandalului -n.r.). Medicul-șef a emis, în schimbul a 200 de euro, o decizie medicală asupra capacității de muncă cu încadrarea în gradul III de invaliditate, acte necesare în scopul atribuirii dreptului la pensie pentru Iova. Tranzacția s-a făcut în prezența senatorului.
Munca, dedicată mitei
Pe 20 martie 2014, „Evenimentul zilei” a dezvăluit cum medicul Telbiș primea, zilnic, zeci de plicuri de bani. Ora 7.38: Medicul intră în birou binedispus, întâmpinat de asistentă. Ora 7.42: Intră primul pacient, Cota Rusalin, cu un dosar în mâna stângă, iar cu dreapta scoate bancnote din buzunar: „Să trăiți!”. Medicul semnează dosarul și îl dă: „Bună ziua! Costă!”. Bărbatul lasă banii pe birou: „Da. Uitați aici!”. Medicul ia cu mâna stângă bancnotele și pune un nou dosar în fața sa: „Spune să vină Neagoe”. Ora 8.00: Intră Maria Neagoe, care scoate din geantă un plic alb și un cadou și le pune pe birou: „Pentru dumneavostră...și dacă tot vine Sfântul Valentin”. „Da, mulțumesc”, răspunde medicul. El ia plicul de pe masă, cadoul îl pune sub scaun și îi înmânează femeii documentul semnat. „Spuneți să vină Rotaru”. Ziua continuă în același fel, zeci de pacienți care se perindă prin cabinet primesc actele medicale și lasă câte un plic pe masă. Ora 19.40: Potrivit înregistrărilor video, Sebastian Telbiș aranjează plicurile și bancnotele primite de la pacienți. El aliniază bancnotele pe birou. Toți banii îi bagă în borseta sa.