Povestea doctoratului lui Kovesi (documente)

Povestea doctoratului lui Kovesi (documente)

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a obţinut în 2012 titlul de doctor în drept cu o lucrare de 444 de pagini intitulată „Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal”.

  • Kovesi şi-a susţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara, la vremea aceea ea fiind Procuror General al României. În 2012, ministerul Educaţiei i-a acordat oficial titlul de doctor.
  • În 18 mai 2012, Grupul de Investigaţii Politice anunţă că „lucrarea Codruţei Kovesi este un plagiat începînd chiar de la prima propoziţie”, prezintă tabele cu “pasajele plagiate” (documentele aici), şi spune că a făcut o plângere la CNATDCU şi la universitatea la care Kovesi a sustinut doctoratul.

- Teza de doctorat (...) face trimitere la toți autorii și lucrările citate, iar caracterul de noutate și valoarea științifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat

- (...) lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menționează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definițiilor ce aparțin în exclusivitate unui anumit autor

- pasajele la care se referă articolul (Grupului de Investigatii Politice, n.red.) reprezintă aspecte de generalitate, nu de conținut.

- Volumul de informație pe care îl cuprinde teza poate duce la apariția unor erori materiale de dactilografiere, chiar și privind numele unor autori

- unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalității organizate la care am fost autor sau coautor și care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul publicat de 6 ani pe site-ul MP. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul.

- Unele paragrafe indicate în articol, prezentate ca fiind însușite de la alți autori, reprezintă în fapt definiții ale infracțiunilor care se regăsesc în texte legale și în convenții internaționale, ori evoluții ale infracționalității prezentate în rapoartele de activitate ale structurilor Ministerului Public, care nu intră în obiectul dreptului de autor.

  • În 2012, Consiliul Naţional de Etică a decis că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. CITESTE RAPORTUL OFICIAL.
  • Deputatul Sebastian Ghiţă a depus marţi un autodenunţ la Parchetul General (detalii si reactii aici), susţinând că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat.
  • Kovesi a reacţionat, tot marţi, spunând: „Aceasta este o lucrare care îmi aparține în totalitate și nu am plagiat”
  • Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sec: "Cei însărcinaţi cu aceste chestiuni să-şi facă treaba". "Deocamdată mi se pare că este un scandal media. Dacă va fi mai mult, vom discuta mai mult", a afirmat Iohannis, întrebat dacă se impune o demisie a lui Kovesi.