Editura Evenimentul si Capital

Potențialul termal al Bucureștiului, uriaș dar neexploatat

Bazinul de înot, centrul în jurul căruia gravitează orice zonă de relaxare FOTO: THERME BUCUREŞTI
Autor: | | 2 Comentarii | 2851 Vizualizari

Bucureștiul face pași mărunți dar siguri pentru a deveni unul dintre cele mai importante centre europene de relaxare. Uriașul potențial balneoclimateric al Micului Paris rămâne încă prea puțin exploatat

România se bucură de existența pe teritoriul său a o treime din izvoarele termale ale Europei, iar Bucureștiul are un mare potențial, care nu a fost încă exploatat pe deplin. La adâncimi de peste 1.000 de metri, în zona de Nord a Capitalei, se bănuiește că ar fi mai multe izvoare de apă termală, potrivit unui specialist consultat de EVZ. „Se pare că, începând de la Casa Presei încolo, către Otopeni și Balotești, ar fi un mare potențial în această privință. Dacă ar fi exploatat, cu siguranță, Bucureștiul ar deveni capitala termală a Europei”, a declarat specialistul consultat de EVZ.

Ștrandul din spatele Casei Presei

Persoanele care sufereau de reumatism se puteau trata cu ape termosulfuroase, la fel ca la Călimănești și Herculane, în Nordul Capitalei. În spatele Casei Presei era singurul bazin cu apă termală din București, starea acestuia nefiind una tocmai bună în prezent, potrivit sursei citate. Baza terapeutică este acolo de peste 25 de ani, iar calitățile curative ale apei sunt similare renumitelor ape termosulfuroase din stațiunile balneoclimaterice. „Din păcate, de-a lungul timpului nu s-au făcut investiții importante acolo, așa cum ar fi meritat acea bază. Dacă un antreprenor și-ar fi asumat acest risc, ar fi avut foarte mult de câștigat, fiind singurul din zona Bucureștiului”, a explicat specialistul.


FOTO: Therme se întinde pe o suprafață outdoor de peste 250.000 mp FOTO: THERME BUCUREŞTIUn sfert de secol

A trebuit să treacă peste 25 de ani de la Revoluție, pentru ca bucureștenii să aibă acum acces la un centru modern de wellnes cu apă termală. Complexul Therme București are o suprafață totală outdoor de peste 250.000 mp, iar in door de 30.000 de metri pătrați, unde pot fi găzduiți peste 4.000 de vizitatori. Datorită acestei suprafețe întinse, Bucureștiul intră în lumea bună a capitalelor europene care oferă servicii de calitate pe această zonă. Prețurile pentru o zi petrecută la zona de relaxare variază între 50 de lei, pentru studenți și seniori, și 64 de lei, pentru adulți. Copiii de până la 3 ani au acces gratuit. Pentru 3,5 ore de relaxare deplină studenții și seniorii vor plăti 35 de lei, iar adulții 49 de lei. Cum cu un singur centru termal modern nu se face primăvară, Bucureștiul rămâne încă în urma altor capitale europene care și-au exploatat la maximum potențialul balnear, cum ar fi Budapesta sau Roma.

Program pentru stațiunile balneoclimaterice

Guvernul are un program anual prin care acordă pensionarilor bilete pentru tratament balnear în stațiunile românești. Recent, Executivul a stabilit pentru 2016 numărul biletelor de tratament balnear acordate prin unitățile de tratament care aparțin Casei Naționale de Pensii. Pe lângă acestea, se vor contracta locuri la tratament balnear și cu alți operatori economici. Pentru acest an se asigură un număr de aproape 60.000 de locuri. Biletele de tratament pentru asigurații sistemului public de pensii sunt finanțate din bugetul asigurărilor sociale. Durata unui sejur este de 16 zile, iar prețul biletului include tariful pentru 12 zile de tratament. Pentru această destinație, în bugetul asigurărilor sociale pe anul 2016 au fost alocate peste 318 milioane de lei. Printre cele mai populare stațiuni balneare din România se numără Băile Felix, Băile Herculane, Olănești, Tușnad, Borsec, Călimănești, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Vatra Dornei și Techirghiol.


FOTO: Orhideea Spa, Bucureşti FOTO: ORHIDEEA SPACentre de relaxare

Bucureștenii care vor și alte mijloace de relaxare au multe opțiuni, investițiile în acest sector fiind de multe milioane de euro în ultimii ani. Prețul minim pentru o oră de relaxare este de regulă 50 de lei. În ultimii doi ani, piața spa-urilor s-a dezvoltat mult în București, s-au construit centre spa complexe, atât din punct de vedere al serviciilor oferite, cât și din punct de vedere al facilităților. Au intrat pe piață branduri internaționale ca Shisheido, iar acum și Therme. Direcția în care se îndreaptă această piață este una bună”, a declarat pentru EVZ Roxana Vișan, director Orhideea Spa. Acest an a debutat frumos pentru piața spa-urilor și se poate observa o creștere în dorința oamenilor de a avea mai multă grijă de sănătatea lor. Această preocupare se poate observa mai ales din tipurile de servicii achiziționate. „La Orhideea Spa s-a înregistrat o cerere ridicată pentru abonamente în regim personal trainer, înot și, bineînțeles, masaje”, a explicat Vișan. Printre cele mai cunoscute centre de relaxare din București se numără Orhideea Spa, Eden Spa, Pescariu Spa, Premier Spa și Del Mar Spa.

Regresie în viețile anterioare

Eden Spa oferă clienților pe lângă un centru de spa și wellness terapii holistice, cu proceduri de detoxifiere, reiki și, țineți-vă bine!, chiar ședințe de regresie în viețile anterioare. La rândul său, Del Mar Medical Spa combină relaxarea cu procedurile medicale. Așa că, pe lângă ședințele de relaxare, aici puteți beneficia de o terapie cu acupunctură, de o ședință de estetică facială, remodelare corporală, radiofrecvență tripolară etc.

Hotelurile cu cele mai bune baze spa

Dincolo de saloanele de wellness dedicate, majoritatea marilor hoteluri din țară dețin baze speciale de relaxare unde, pe lângă bazin sau saună, se regăsesc toate dotările necesare unui centru spa. Una dintre acestea este baza hotelului Phoenicia. Clienții hotelului au acces oricum gratuit la fitness și saună. În plus, există posibilitatea de a achiziționa un pachet care presupune trei ore de delectare într-o zonă de relaxare concepută după principii orientale. Radisson este un alt mare centru hotelier care, în cadrul zonei Bali Spa, oferă, pe lângă clasica oază de relaxare cu saună și bazin, și un centru de masaj cu specialiști care pot aplica inclusiv principii de medicină estetică. Centrul spa al Marriott nu este cu nimic mai prejos. Aici clienții pot găsi piscină și jacuzzi, saună uscată și umedă, precum și cinci încăperi pentru tratamente și masaj.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate