Portughezii au descoperit fotbalul romanesc

Portughezii au descoperit fotbalul romanesc

Multinationala CFR Cluj nu este prima echipa din Romania care poate obtine titlul de campioana cu un lot bazat pe jucatori de import.

CFR Cluj spera sa „sparga” hegemonia echipelor din Capitala si sa devina prima echipa din provincie care castiga titlul dupa o pauza de 17 ani. „Feroviarii” clujeni au abordat o strategie simpla si eficienta. Dupa ce au constatat ca se afla in imposibilitatea de a-si forma o echipa puternica din jucatori romani, conducatorii ardeleni s-au orientat spre fotbalisti straini. Considerati initial de mana a doua, „mercenarii” angajati de clujeni au facut furori in Liga I, fiind foarte aproape sa aduca in Gruia titlul de campioana.

CFR nu este insa prima formatie din Romania care viseaza la glorie cu un lot construit din „stranieri”. Primele mari echipe din istoria fotbalului romanesc au cucerit titlul cu ajutorul unor fotbalisti veniti de peste mari si tari. La inceputul secolului trecut englezii si olandezii veniti sa munceasca in Romania s-au hotarat sa ne invete fotbal, in timp ce astazi „stranierii” au fost adusi pe bani grei pentru a scoate din anonimat un campionat al carui singur pol de interes a fost ani de zile lupta dintre cei trei granzi ai Bucurestiului, Steaua, Dinamo si Rapid.

Primii campioni au fost britanici

Perioada de pionierat a fotbalului romanesc a fost dominata de echipe formate, in principal, din jucatori de import. Nimeni nu a facut o statistica a fotbalistilor straini si a nationalitatilor lor, insa numele lor arata apartenenta de alte locuri. Fotbalul a ajuns in Romania gratie studentilor romani care au deslusit tainele sportului-rege la facultatile pe care le urmau in occident.

Primele echipe aveau insa in componenta numai jucatori cu nume a caror rezonanta nu avea nimic romanesc, marea lor majoritate fiind muncitori veniti in Romania pentru a lucra mai ales in domeniul petrolier. In epoca nu exista un campionat propriu-zis, ci o competitie intre cateva echipe, organizata in sistem eliminatoriu.

Olympia Bucuresti, primul club din Capitala, a fost infiintat de un grup de tineri romani si straini. In 1909-1910 si 1910-1911 a castigat primele titluri din istoria Romaniei. Primul unsprezece era format din jucatori cu nume de rezonanta britanica, printre care Hartman, Winter, L. Breyer, Hart, alaturi de „neaosii” Dragomirescu, Niculescu, Apostolescu si Barbulescu. Nimeni n-a verificat identitatile strainilor, dar nici Salay, Abody, Middleton sau Fred nu au fost, cu siguranta, romani.

Vintilescu, un roman la United Ploiesti

Prima campioana a Romaniei data de un oras din provincie a fost... United Ploiesti, in sezonul 1911-1912. Clubul fusese fondat in 1909 de englezii si olandezii veniti la rafinariile din Orasul Aurului Negru. Jucatorii erau, in marea lor majoritate, englezi si olandezi: Charles Brazier, Boode, T. Duif, Redfern, Van Beck, Braun, Parsons, Hentze, Smith, Binder, Major, Meyers, Perks.

Singurul roman din echipa era un anume Vintilescu! United a invins in meciul - decisiv pentru „Cupa Harvester” pe Olympia Bucuresti cu 6-2, dar oaspetii au deplasat numai noua jucatori, fiindca alti doi, care erau elevi, n-au fost lasati de parinti sa plece la Ploiesti. United s-a transformat dupa doi ani in Prahova Ploiesti, echipa care a luat titlul in 1915-1916. Printre campioni: Mayor, De Wilde, Binder, Nerri, dar si romanul Vintilescu.

Matthews, capitanul de la Colentina

Muncitorii si functionarii Fabricii de Bumbac „Colentina”, o societate engleza, au infiintat in 1909 al doilea club din Bucuresti. In istoria fotbalului romanesc, campioana din sezoanele 1912-1913, 1913-1914 se numeste Colentina. Dar cine au fost campionii? Dupa nume, toti erau britanici: Harwood, MacDonald, Dewhurst, Colman, Lees, Ternent, Pettit, Catteral, Aspin. Capitanul acelei echipe era Matthews. In 1914-1915, campioana a devenit societatea Romano-Americana.

Printre putinele nume mentionate din acea echipa se regaseste doar un roman: Alvirescu. In rest, campionii s-au numit Clive, Hans, Hoering, Brazier, Catterall, Greenhalgh, Sparkes, E. Chambers.

In 1912 s-a fondat si clubul Bukarester FC. Hense - senior era si presedinte si portar, desi avea peste 60 de ani! Clubul n-a trait decat patru ani, pana cand o mare parte dintre componentii lotului, printre care Hillard, Rosman, Bolton, Petit, Wilde, Redfern, Hanse junior si Cyril s-au intors in tarile lor.

Dupa aceste prime sapte „campionate”, considerate perioada de pionierat a fotbalului romanesc, a urmat o pauza fortata de Primul Razboi Mondial. Din 1919, competitiile au reaparut, dar strainii au fost din ce in ce mai putini.

Grecul Humis si ungurul Bonyhadi

In perioada interbelica majoritatea echipelor aveau in componenta fotbalisti cu nume de rezonanta straina. In special, in echipele din Ardeal si Banat abundau fotbalistii cu nume maghiare sau nemtesti. Informatiile sunt foarte putine si nu se stie cu exactitate daca toti aveau cetatenie romana. Exista insa cateva cazuri clare.

Constantin Humis s-a nascut pe 18 septembrie 1914 la Pireu in Grecia si a inceput cariera la echipa Ethnikos. In 1936 a fost achizitionat de Venus, dupa ce jucase noua meciuri si marcase sapte goluri pentru nationala Greciei. A mai jucat la ITA (actuala UTA) si CFR Bucuresti (Rapid) si a bifat doua selectii si un gol pentru Romania. In 1965 s-a repatriat in Grecia.

Ladislau Bonyhadi s-a nascut pe 23 martie 1923 la Bonyhad (Ungaria). A jucat la actuala CFR Cluj, dupa care a ajuns la UTA, cu care a cucerit doua titluri. El a stabilit un record neegalat nici pana in ziua de astazi. In campionatul 1947-1948 a marcat nu mai putin de 49 de goluri.

Agalliu, primul „stranier” oficial

Dupa revolutia din '89, primul „stranier” cu acte in regula din fotbalul romanesc a fost albanezul Rolland Agalliu, care a fost legitimat de Universitatea Craiova. De atunci, prin fotbalul romanesc s-au perindat o multime de jucatori straini, dar prea putini au facut ceva demn de remarcat. Demollari (Dinamo), Godfroid (Rapid), Hamutovski (Steaua) sunt doar cativa dintre cei pe care si-i mai amintesc suporterii. In ultimii ani, Liga I s-a transformat intr-un fel de „El Dorado” pentru fotbalisti mai putin cunoscuti de pe toate continentele.

Steaua se bazeaza acum pe Zapata si pe Emeghara. La Rapid, Cesinha si Bozovici sunt de neinlocuit, iar la Dinamo evolueaza Blay si Romanovs. Dintre toate se remarca insa CFR Cluj, care cu o echipa de „stranieri” i-a pus la respect pe granzi si este lider detasat in prima liga.

EPOCA APUSA

Comunistii au interzis strainii

In perioada comunista niciun jucator strain n-a evoluat in campionatul romanesc. Dincolo de faptul ca Romania nu era o tara atractiva pentru fotbalistii straini, comunistii nu agreau importurile, de orice fel. Ba mai mult, deranjate de sonoritatea numelor maghiare sau chiar nemtesti, autoritatile vremii au romanizat cateva dintre ele. Astfel Szatmary a devenit Satmareanu, Laszlo Bölöni, a devenit Ladislau Bölöni. Victoria Bucuresti, echipa Securitatii, a atins absurdul in domeniu. Kulcsar a devenit Culcear, iar Szekely a fost transformat in Dan Daniel.

EXPERIMENTUL CFR CLUJ Din Divizia C, aspiranta la titlu in Liga I

In urma cu cinci ani, CFR era o echipa de pluton in Divizia C. Gruparea din Gruia a crescut ca Fat-Frumos si a inregistrat progrese vizibile de la an la an. Dupa ce au revenit in Liga I, „feroviarii” au testat fara prea mare succes piata ex-iugoslava. Bruncevici, Alickovici, Mijin au fost insa repede inlocuiti cu fotbalisti de pe piata portugheza.

Astfel, au aparut Tony, Semedo, iar lista s-a marit din ce in ce mai mult. Rezultatele au crescut direct proportional cu numarul de straini din lot.

Ioan Andone are in acest moment nu mai putin de 22 „stranieri” si doar zece romani. Portughezii Nuno Claro, Amoreirinha, Cadu, Fredy, Dani, Manuel Jose, Pedro Oliveira, Leao, Semedo si Tony, brazilienii Galiassi si Didi, argentinienii Culio si Fabbiani, suedezul Sandberg, nigerianul Ogbonna, bolivianul Mojica si paraguayanul Canales sunt jucatorii care formeaza multinationala de la Cluj.

„Au adus alta mentalitate”, este principala lauda la adresa strainilor de la CFR. Sefii „feroviarilor” nu s-au oprit insa aici. Recent, la CFR a poposit un alt suedez, Mikael Dorsin, primul fotbalist care a lasat o echipa de Liga Campionilor - pe Rosenborg Trondheim - pentru campionatul romanesc.

Portarul canadian Lars Hirschfeld (Rosenborg), argentinienii Sebastian Dubarbier (Olimpo) si Diego Ruiz (Huachipato) vor intari pe CFR. Granzii din Capitala, au anuntat ca vor contracara ofensiva CFR-ului cu armele lor si se vor intari cu multi straini.

Ne puteți urmări și pe Google News