Politicienii din toate partidele și taberele au nevoie de organizarea grabnică a referendumului pentru Familie

Politicienii din toate partidele și taberele au nevoie de organizarea grabnică a referendumului pentru Familie

După ce judecătorii Curții Constituționale au respins sesizările legate de Legea Referendumului și după ce au decis să nu se schimbe prevederea din Codul Civil care definește căsătoria ca uniunea dintre un soț și o soție, era clar că PSD se pregătește ca în toamnă să marcheze câștigul electoral al adoptării amendării Constituției așa cum o cer milioanele de semnatari ai inițiativei Coaliției pentru Familie.

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Așa va suna articolul după ce va fi supus referendumului. Este practic imposibil ca el să mai sufere modificări, amendarea lui Camera deputaților a fost sancționată la votul plenului, și este deja costisitor electoral ca modificarea să mai fie amânată. Două impedimente mai stăteau în calea modificării Constituției, amândouă fiind îndepărtate în această vară.

Primul era Legea Referendumului, modificată de PSD-ALDE, dar, silit de Curtea Constituțională, prin decizia din 19 iulie, Klaus Iohannis a fost silit să o promulge. Astfel, inițiatorii modificării sunt la adăpost față de rușinea de a nu întruni cvorumul pentru adoptare și politicienii sunt feriți de riscul ca președintele să „facă o figură” și să declare simultan vreun plebicist pe tema Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al doilea impediment era teama că Uniunea Europeană, prin hotărâri ale Curții de Justiție, putea interveni în legislația românească, obligându-ne să recunoaștem căsătoriile încheiate în alte state de cetățenii români. Curtea Constituțională a aflat că nu se pune problema de așa ceva.

În concluzie, amendamentul poate merge în plenul Senatului și apoi la Cotroceni, unde îl așteaptă o semnătură „ca notarul”. Liviu Dragnea chiar estima că votul ar putea fi în jurul datei de 30 septembrie. Din punct de vedere politic, perioada de până la vot va fi una de maximă polarizare a societății, subiectul fiind clar foarte sensibil. Împletirea adoptării acestui amendament cu legea pentru parteneriatul civil va „îndulci” dezbaterea publică? Mă îndoiesc.

Noi, românii, manifestăm de ceva timp un apetit deosebit pentru a ne încăiera de la teme care par mărunte. Vara trecută ne luptam pentru libertatea de a alăpta sau nu în public. Vara asta discutăm de o săptămână despre capacitatea termenului popular folosit pentru sexul oral de a face parte din arsenalul luptei politice, politica fiind, de altfel, o curvă, în accepțiunea multora.

Lupta care se va isca pe tema amendării Constituției va fi aprigă, va acoperi orice alt impuls de a discuta despre altceva. Practic, mai toți politic au nevoie de un „respiro”, în care să se discute de alte lucruri decât despre ei. În luna premergătoare votului și în săptămânile de după, până la validarea de către Curtea Constituțională, nimeni nu va avea timp de legile PSD, de incapacitatea Opoziției de a se organiza, de luptele dintre posibilii candidați ai Dreptei pentru prezidențiale.

Amânată de mai bine de doi ani, amendarea Constituției a căzut în uitare pentru publicul larg, entuziasmul susținătorilor și contestatarilor fiind pierdut prin hățișul legislativ de care au avut nevoie politicienii, dar odată repusă oficial pe tapet va produce emoțiile necesare pentru a stârni emoția unui nou scandal.

Paradoxal, este exact ce le trebuie politicienilor pentru această toamnă. Un răgaz, chiar și la „adăpostul” unei gălăgii infernale, pentru a se regrupa.