Polița RCA ar putea să se scumpească cu 50%

Polița RCA ar putea să se scumpească cu 50%

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, a anunțat un plan ambițios de curățenie în cadrul instituției și al companiilor private, fapt care, pentru clienți, se traduce în creșterea primelor la asigurări.

Tarifele pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA) trebuie să crească, a precizat șeful ASF, ieri. „RCA este parte dintr-o competiție neloială în piață, nivelul tarifelor fiind mult sub nivelul riscului potențial”, a declarat Negrițoiu. Acest lucru înseamnă că sumele plătite de șoferi pentru RCA nu acoperă despăgubirile pe care trebuie să le achite asigurătorii în cazul producerii unui accident.

Tinerii scapă de scumpiri

În prezent, cea mai mare parte a societăților de asigurări a ales să practice prețuri mici, pentru a acapara cotă de piață, în detrimentul propriei stabilități financiare. În contextul în care ASF se pregătește să analizeze în detaliu situația financiară a asigurătorilor, ne putem aștepta la o creștere medie a tarifelor de până la 15% anul acesta, spune președintele asociației brokerilor, Bogdan Andriescu. „Majoritatea companiilor de asigurări trebuie să majoreze primele, dar sunt constrânse de concurența din piață. Însă, pentru a acoperi riscurile, tarifele la RCA ar trebui majorate cu 40-50%”, ne-a precizat acesta.

Totuși, nu vor fi scumpiri la toate categoriile de RCA. „În cazul tinerilor care dețin mașini puternice, valoarea medie a primei este de 2.000 de lei și acoperă riscul potențial”, arată Andriescu. În aceste condiții, tarifele de pe acest segment al pieței nu vor suferi modificări.

Frica de cutremur

Scumpirea polițelor de asigurare este certă, nu numai din prisma planului anunțat de Mișu Ne gri țoiu, ci și a faptului că fiecare companie de profil trebuie să încheie la rândul ei contracte de reasigurare cu jucători internaționali.

În ultima perioadă, aceștia au anunțat creșterea tarifelor de reasigurare, mai ales că în România există riscul de a se produce un cutremur de mare magnitudine. În acest context, pagubele ar fi ridicate, iar despăgubirile pe măsură, ceea ce ar pune în dificultate companiile de asigurări. Astfel, societățile ar putea scumpi și polițele de asigurare facultativă a locuinței, obligatorii în cazul contractării unui credit cu ipotecă.

Curățenie generală

Planul lui Mișu Negrițoiu de reorganizare a ASF prevede reduceri masive de salarii, tăierea bonusurilor și a primelor, dar și concedieri, măsuri care îi vizează în special pe cei care dețin funcții de conducere. „Sunt prea mulți șefi”, a conchis Negrițoiu.

Salariile au fost deja limitate sub nivelul celor din BNR, conform legii, iar eventuale prime vor fi acordate doar dacă se vor îndeplini o serie de criterii de performanță, care nu au fost încă stabilite.

Totodată, va fi elaborat un cod etic, astfel încât rudele politicienilor să nu aibă acces la funcții bine plătite. În plus, curățenia generală nu se va limita la ASF, ci va începe și în companiile private. Astfel, șefii care nu au competențele necesare să dețină funcții de conducere nu vor mai primi avizul ASF.

„RCA trebuie să revină la un nivel care să acopere riscurile. RCA trebuie să crească”. MIȘU NEGRIȚOIU, președinte ASF