Poate fi Isărescu premierul „propus” de Voiculescu?

Poate fi Isărescu premierul „propus” de Voiculescu?

Guvernatorul BNR a fost de multe ori poftit în fruntea Guvernului. În ultima perioada s-a înregistrat o apropiere a lui Klaus Iohannis de Mugur Isărescu

Dan Voiculescu a lansat, din închisoare, varianta numirii unui nou premier. El a spus că înlocuitorul lui Victor Ponta la șefia Guvernului este Mugur Isărescu. „Chiar dacă nu mai sunt om politic, sunt curios dacă mi-am păstrat resursele intuitiv- deductive. Cred că viitorul Prim Ministru al României poate fi Mugur Isărescu. Poate am dreptate, poate nu”, a scris Dan Voiculescu pe blog.

Mugur Isărescu este numele, care, nu o dată, a fost rostit în prag de alegeri prezidențiale sau de formare a unui nou guvern. Guvernatorul BNR a refuzat însă ofertele, fiind mai mult interesat de zona economică decât de cea politică.

Iohannis nu va sări faza de consultare

Ieri, președintele Klaus Iohannis care își dorește un nou guvern, a fost la BNR, unde a avut și o discuție privată cu Mugur Isărescu. Potrivit unor surse politice, cei doi au mai avut întâlniri în cadrul cărora au discutat despre intrarea României în zona euro, dar și pe marginea Codului fiscal. Oficial, liberalii îl au premier în umbră pe Cătălin Predoiu.

Pe 5 iunie, în ziua în care Victor Ponta a fost chemat la DNA, Klaus Iohannis i-a cerut demisia acestuia. În aceeași zi, într-un interviu acordat TVR, Klaus Iohannis a spus că, în eventualitatea unei demisii a premierului Ponta, va consulta partidele şi în funcţie de aceasta va face propunerea de premier, iar la întrebarea dacă rămâne la nominalizarea lui Cătălin Predoiu a răspuns că „tinde” săşi păstreze şi îndeplinească promisiunile. „Există în Constituţie prevăzută faza de consultare a partidelor. Eu chiar vreau sa consult partidele, să aud opțiunile lor, să văd cum reacţionează în această situaţie şi, în functie şi de acest lucru, voi face nominalizarea”, a precizat Iohannis.

Totodată, Victor Ponta a declarat, luni seară, că s-a gândit să îşi dea demisia din funcţia de premier, dar că acest gest ar fi fost o trădare a celor care l-au votat şi, solicitat să dea un exemplu de persoană pe care ar susţine-o în condiţiile în care el s-ar retrage, l-a indicat pe Călin Popescu Tăriceanu. Dacă se va ajunge în situația numirii unui nou premier, oricare ar fi nominalizarea, trebuie să ajungă în Parlament, unde la momentul acesta majoritatea depinde de UNPR, și, prin urmare propunerea trebuie să fie agreată de Gabriel Oprea.

„Nu este o premieră”

Consilierul de comunicare al lui Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu exclude varianta ca Isărescu să accepte să conducă Guvernul. „Nu este o premieră. De ani buni, de câte ori apare în spațiul public o discuție despre un viitor premier este invocat numele guvernatorului BNR. Cred că guvernatorul a lămurit foarte apăsat această chestiune. A propune pentru conducerea unui guvern o persoană fără un partid politic în spate nu e de imaginat. Din câte știu, guvernatorul BNR nu și-a schimbat această părere”, a declarat pentru EVZ, Vasilescu. „Nu comentez aceste informații. Atribuțiile mele sunt legate strict de ceea ce ține de activitatea Băncii Naționale”, ne-a spus și Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. (Raluca Florescu)

A condus o dată Guvernul

De ani buni, Mugur Isărescu este personalitatea în care românii au cea mai mare încredere. În perioade de criză a fost cel mai des vehiculat nume pentru poziția de prim-ministru. A ocupat-o între 1999-2000, când economia risca să se prăbușească. În septembrie 1990 a fost numit guvernator de premierul Petre Roman. După nouă ani, pe 16 decembrie 1999, acceptat funcția de prim-ministru, convins de președintele de atunci, Emil Constantinescu. Printre cei mai cunoscuți miniștri din Guvernul condus de el au fost: Petre Roman (Externe), Valeriu Stoica (Justiție), Sorin Frunzăverde (Apărare), Decebal Traian Remș (Finanțe), Radu Berceanu (Industrii), Traian Băsescu (Transporturi), Ion Caramitru (Cultura), Crin Antonescu (Sport). Cabinetul lui a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană. În 2000, și-a încercat șansa pentru Palatul Cotroceni, dar nu a intrat în turul doi.