PMP și Băsescu fac front comun împotriva accizei lui Ponta

PMP și Băsescu fac front comun împotriva accizei lui Ponta

Partidul Mișcarea Populară și președintele au depus eforturi pentru a-l convinge pe premier să nu introducă acciza la combustibil. În zadar: acciza intră azi în vigoare.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) și președintele Traian Băsescu au pus presiune până în al doisprezecelea ceas pe premierul Victor Ponta, pentru a nu introduce taxa la combustibil, intrată în vigoare de azi, 1 aprilie.

Ieri dimineață, lideri ai Partidului Mișcarea Populară, printre care europarlamentarul Cristian Preda, președintele formațiunii, Eugen Tomac, fostul ministru de Externe Teodor Baconshi și fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Cristian Petrescu, au mers la sediul Guvernului pentru a depune cele peste 300.000 de semnături strânse împotriva accizei la combustibil. Teodor Baconschi a precizat că printre semnături se află și cea a „cetățeanului Traian Băsescu” și a precizat că, astfel, românii vor plăti un preț mai mare la combustibili decât în Austria sau Germania, ceea ce este „scandalos”.

Băsescu: Introducerea accizei, act de sadism

Printr-o scrisoare deschisă adresată premierului, dar și printr-o declarație de presă susținută la Cotroceni, președintele Băsescu i-a solicitat din nou premierului să nu introducă acciza la carburanţi și i-a indicat premierului Ponta sursele pe care le poate folosi pentru a nu introduce acciza: Ministerul Dezvoltării Regionale, serviciul datoriei externe şi asistenţa socială .

„Dacă nu știe, îi arăt de unde să reducă din cheltuielile bugetului de stat, în așa fel încât să nu trebuiască să introducă acciza”, a spus șeful statului. „Cred că este şi un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de primministru. Nu înţeleg exact ce-l mână, dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag şi i-au spus: «Frate, Viorele, ori ne dai banul, ori la alegeri praf și pulbere se alege, că nu vom scoate oameni la vot», a mai precizat președintele. Ulterior, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria, Victor Ponta a afirmat că este pregătit să suporte „mica bătălie electorală și populistă cu domnul Băsescu pentru a susține investițiile pe termen lung”. Premierul a adăugat că Guvernul pregătește un act normativ prin care transportatorii vor primi înapoi, trimestrial, câte 4 eurocenți din cei 7 eurocenți, cât reprezintă acciza suplimentară.

  • Cât mai câștigă statul din taxa de 7 eurocenți

Mâine, în ședința de Guvern ar putea fi aprobată ordonanța care va permite transportatorilor să își recupereze 4 eurocenți din acciza suplimentară de 7 eurocenți, plătită de la 1 aprilie. Rambursarea se va face trimestrial, deci transportatorii vor beneficia de măsură din a doua jumătate a anului.

În 2014, din cele 455 de milioane de euro pe care le va încasa statul, transportatorii ar putea primi înapoi de la buget 52 de milioane de euro, potrivit datelor Uniunii Naționale a Transportatorilor din România (UNTR).

Pentru un an întreg se vor încasa 605 milioane de euro, din care peste 100 ar trebui înapoiate transportatorilor. „Încă facem calcule pentru a vedea dacă la acest cost al combustibililor suntem competitivi”, a spus pentru EVZ Radu Dinescu, președintele UNTR. Anterior, transportatorii au atras atenția că, dacă Guvernul nu renunță la acciza suplimentară, camioanele și tirurile vor face plinul în afara țării, „fentând” bugetul.

Benficiarii măsurii

„De compensare vor beneficia cei care au licenţă, transportatorii care au peste 7,5 tone”, a spus, ieri, Victor Ponta. Potrivit lui Radu Dinescu, măsura vizează atât transportatorii de marfă, cât și pe cei de persoane, cu 8+ 1 locuri. Aceștia consumă anual 2,6 miliarde de litri de combustibil dintr- un total de 7,6 miliarde, la nivelul țării. (Raluca Florescu)