PLANUL lui Putin pentru Siria

PLANUL lui Putin pentru Siria

Rusia vrea ca guvernul și opoziția din Siria să cadă de acord asupra lansării unui proces de reformă constituțională, care ar trebui să dureze 18 luni și să se încheie cu alegeri prezidențiale anticipate.

Potrivit unui document în opt puncte, consultat de Reuters, și elaborat de Moscova în vederea unei a doua sesiuni de negocieri asupra Siriei, programate tot la Viena la sfârșitul săptămânii, Putin nu exclude participarea lui Bashar Al-Assad la alegerile prezidențiale, deși debarcarea sa este considerată de multe țări occidentale și arabe drept o condiție a instaurării păcii.

În document se arată:

„Președintele Siriei ales de popor va avea funcția de comandant suprem al forțelor armate, va conduce serviciile speciale și politica externă.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul Moscovei propune ca sirienii să se înțeleagă asupra etapelor procesului de reformă constituțională în cadrul unei conferințe organizate de ONU și precizează că procesul nu trebuie să fie condus de Assad, ci de o personalitate care să fie aprobată de toate părțile.

Adjunctul ministrului de Externe rus, Mihail Bogdanov, care a avut marți o rundă de consultări cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, pe tema Siriei, a negat existența unui asemenea document de lucru, vorbind doar despre „simple idei în vederea discuțiilor viitoare”.

După ce inițial a refuzat să facă o distincție între adversarii lui Assad, după modelul Damascului, care îi consideră pe toți teroriști, Rusia a arătat mai multă flexibilitate de la începutul ofensivei sale în Siria, pentru a încerca să degajeze o soluție diplomatică.

În timpul primei runde de negocieri de la Viena, luna trecută, echipa rusă a identificat împreună cu Arabia Saudită, unul dintre principalii susținători ai rebelilor sirieni, o listă cu 38 de nume de opozanți apreciați ca acceptabili.

Săptămâna trecută, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a insistat ca selecția între grupările „teroriste” și mișcările de opoziție „legitime” să fie făcută înainte de runda a doua de negocieri, o cerere pe care a repetat-o marți.

Documentul citat de Reuters prevede ca opoziția să constituie o „delegație unită”, a cărei componență să fie aprobată în prealabil.

Opozanții admiși la neggocieri trebuie să „împărtășească obiectivul de a-i împiedica pe teroriști să ia puterea în Siria, de a garanta suveranitatea, integritatea teritorială și independența politică a Siriei, ca și caracterul laic și democratic al statului”, arată textul.

O serie de diplomați occidentali au declarat pentru Reuters că va fi dificil pentru țările occidentale care doresc îndepărtarea de la putere a lui Assad să accepte aceste propuneri ale Rusiei și că vor face totul pentru ca documentul să nu servească drept bază de negocieri.

În afara reformei constituționale și a alegerilor anticipate - mandatul lui Assad expiră în mod normal în 2021 - documentul propune o încetare a focului „cu excepția operațiunilor contra ISIS și a altor grupări teroriste”.

Terminologia nu satisface țările occidentale, care cred că Moscova vrea să includă printre acestea toate grupările rebele, așa cum face Damascul, și nu doar grupările jihadiste, ca ISIS sau Frontul Al-Nosra, afiliat la Al-Qaida.