Personajul săptămânii. Liviu Dragnea, baronul baronilor

Personajul săptămânii. Liviu Dragnea, baronul baronilor

Și-a început cariera politică la Turnu Măgurele, consilier local al PD. Astăzi, se pregătește să-i succeadă lui Victor Ponta la conducerea Guvernului și a PSD.

Puternicul vicepremier Liviu Dragnea pare că se află la o răscruce de drumuri: la conducerea Palatului Victoria, dacă Victor Ponta se mută la Cotroceni, sau la DNA și apoi în fața judecătorilor? „Evenimentul zilei” a dezvăluit, luni, că Dragnea a condus ședința în care au fost aprobate ilegalitățile pentru care a fost arestat președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu. De aceea, EVZ vă prezintă, azi, ascensiunea baronului de Teleorman, dintr-un modest inginer la IUGTC Craiova în poziția de prim-succesor al premierului Ponta.

Dezertor din PDL, promovat în PSD

Dacă nu ar fi fost prietenia cu Adrian Videanu, conjudețeanul său și, potrivit presei, coleg său de bancă, Liviu Dragnea nu ar fi ajuns în politică. A intrat în Partidul Democrat - condus pe atunci de Petre Roman - abia în 1994, dar saltul l-a realizat abia în 1996, când a fost numit prefect al județului Teleorman. La acel moment, prietenul său Adriean Videanu făcea parte din conducerea restrânsă a PD și gestiona relația cu presa. Când PD, PNȚCD, UDMR și PNL și-au împărțit pozițiile de prefect, Videanu și-a plasat prietenul în această poziție. În 2000, tot cu ajutorul lui Adriean Videanu, Liviu Dragnea este ales președintele Consiliului Județean Teleorman - poziția care i-a adus celebritatea.

În acel an, eram reporter la agenția de presă Mediafax și mi-am petrecut campania electorală pentru alegerea președintelui urmărind activitatea lui Petre Roman. Îmi aduc aminte sentimentul de dezastru din tabăra democraților în momentul în care s-a aflat că Dragnea a dezertat la PSD. Era primul lider local al PD care pleca și nimeni nu s-ar fi așteptat la asta din partea prietenului lui Videanu.

Mai târziu, destructurarea PD prin racolarea liderilor acestei formațiuni a devenit politică oficială a PSD, dar, la acel moment, a fost un șoc.

Băsescu îl laudă, alături de Gabriel Oprea

Până în 2009, Liviu Dragnea și-a consolidat poziția locală, deși încă din 2005 era vicepreședinte al PSD. Prima sa tentativă de a ocupa o funcție importantă la nivel central a fost în 2009, când a fost ministru de Interne în guvernul Boc, între 20 ianuarie și 8 februarie 2009. Demisia sa a fost controversată și învăluită de mister.

Președintele Traian Băsescu i-a lăudat gestul, lucru rar când era vorba de un lider PSD. „Dacă vă aduceți aminte, au fost doi miniștri de Interne care au plecat foarte repede. Lumea și-l aduce aminte doar pe Gabriel Oprea, dar uită că la șapte zile după plecarea lui Oprea a plecat al doilea ministru, Liviu Dragnea”, a declarat Traian Băsescu, care a explicat că cei doi au refuzat să facă „un joc al unor numiri la structuri de siguranță a statului”.

Morții lui Dragnea ajung în folclor

Relația Băsescu-Dragnea s-a deteriorat rapid în 2012, când șeful statului l-a acuzat pe acesta că a pus la punct un mecanism de fraudare a alegerilor. „Organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe ...”, le spunea Liviu Dragnea, la acel moment secretar general al PSD, subordonaților săi pe linie de partid.

Dosarul de fraudă a fost instrumentat de DNA și, în 2013, a fost trimis în fața judecătorilor. Problemele penale ale lui Dragnea nu par să se fi limitat la fraudele de la referendum, cazul Uioreanu - președintele CJ Cluj - ducând către vicepremierul care gestionează fondurile de dezvoltare regională.

EVZ a arătat că vicepremierul a participat, la Cluj, la o ședință la care s-a decis ca platforma de parcare a avioanelor pe aeroportul local să se facă prin negociere directă cu firma care a construit și pista de aterizare. Ori, Uioreanu este trimis în judecată tocmai pentru că ar fi primit mită pentru a aproba lucrări fără licitație la aeroportul din Cluj.

Misterioasa avere a Bombonicăi

Soția lui Liviu Dragnea, Bombonica, este unul dintre cele mai misterioase personaje din spațiul public. Este aproape imposbil de găsit o fotografie a celor doi. Numele ei apare însă într-un doar de evaziune fiscală, închis discret în mai 2014.

În 2011, ANAF sesiza procurorii în legătură cu un presupus prejudiciu de 7,5 milioane euro. Principala acuzație adusă societății conduse de soția lui Liviu Dragnea, Bombonica, cea care controlează Hotelul Turris de trei stele din oraș, a fost neplata impozitului pe profit și a penalităților aferente, în valoare de 31,2 milioane de lei.