Viktor Orban SCHIMBĂ Constituția pentru a INTERZICE „cotele de imigranți” ale UE

Viktor Orban SCHIMBĂ Constituția pentru a INTERZICE „cotele de imigranți” ale UE

Liderul de la Budapesta susține că inițiativa răspunde voinței electoratului care a spus „nu”, la recentul referendum, în care cetățenii maghiari au fost chestionați dacă sunt de acord cu cotele obligatorii de imigranți.

În proiectul de amendament constituțional introdus de Viktor Orban și afișat pe site-ul Parlamentului, se stipulează:

„Populațiile străine nu pot fi reinstalate în Ungaria.”

Iar mai departe se prevede:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cetățenii străini (cu excepția cetățenilor Uniunii Europene) nu pot trăi în Ungaria decât pe bază de solicitări individuale examinate de autoritățile ungare, cu respectarea dispozițiilor stabilite de Parlament.”

Această formulare are drept scop împiedicarea aplicării în Ungaria a oricărui program de repartizare a refugiaților și a cotelor obligatorii decise de Bruxelles.

Amendamentul adus Constituției va fi supus la vot în Parlament pe 8 noiembrie. El poate întruni relativ ușor numărul necesar de două treimi din voturi, deoarece partidul majoritar Fidesz se bucură și de sprijinul partidului de extremă dreapta Jobbik.

Votul la referendumul din 2 octombrie a fost de 98,3% „nu” față de acceptarea cotelor obligatorii de refugiați, însă prezența la urne a fost de numai 40%, sub pragul necesar de 50%, ceea ce invalidează plebiscitul.  

Cu toate acestea, Viktor Orban revendică „o victorie detașată”, care i-ar da legitimitate să modifice Constituția pentru a refuza cotele colective de refugiați impuse de UE țărilor membre.

Premierul de la Budapesta mai dorește introducerea în Legea Fundamentală a Ungariei că „forma și structura statului, teritoriul național și populația sa” sunt elemente ale  „identității constituționale” maghiare, care nu poate fi modificată prin nici o legislație supranațională.

Opoziția l-a acuzat pe Orban că, vrând să modifice Constituția după un referendum invalid, „s-a angajat pe calea dictaturii”.

Premierul maghiar a precizat că interdicția reinstalărilor colective nu va fi retroactivă, deci nu se referă la planul UE de repartizare a 160.000 de solicitanți de azil, decis cu un an în urmă.

Cu toate acestea, guvernul de la Budapesta persistă în refuzul de a-i primi pe cei 2.300 de solicitanți de azil, reprezentând cota repartizată de Bruxelles.

Pe de altă parte, este mai puțin cunoscut că Ungaria este țara din UE cu cel mai mare număr de azilanți primiți raportat la populație: 17,7 la 1000 de locuitori, urmată de Suedia – 16, Austria – 9,9 și Germania – 5,8.