Opţiunea militară în Ucraina: America îl avertizează pe Putin. Merkel a negociat cu el. 5 ore de discuţii la Kremlin

Opţiunea militară în Ucraina: America îl avertizează pe Putin. Merkel a negociat cu el. 5 ore de discuţii la Kremlin

Cum i se va pune capat unui conflict ce a lăsat în urmă mii de morţi? Cum va fi escaladată situaţia din Ucraina? Care este planul SUA? Dar al liderilor europeni? "Rusiei nu i se va permite să redeseneze harta Europei".

Acest „motto” hotărât, pe fondul a ceea ce se întâmplă în Ucraina, îi aparţine vicepreşedintelui american Joseph Biden, care a subliniat şi insistat de asemenea, vineri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că „Washingtonul nu va permite Rusiei să redeseneze harta Europei. Acesta este un moment în care Statele Unite şi Europa trebuie să fie unite şi ferme. Nu trebuie să îi permitem Rusiei să redeseneze harta Europei, pentru că exact asta face".

Complet inacceptabile

Vicepreşedintele american a insistat că SUA şi Uniunea Europeană trebuie să fie unite şi să susţină politic şi financiar Guvernul ucrainean. "Noi, Statele Unite şi Europa trebuie să fim împreună, să fim alături de Ucraina în acest moment. Ucraina are nevoie de asistenţa noastră financiară şi de sprijin pentru reforme. Chiar şi în faţa acestui atac militar cu care se confruntă în timp ce continuă reformele", a subliniat Biden. Joseph Biden a pus sub semnul întrebării dorinţa preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a obţine pacea în Ucraina. El a afirmat că Putin "continuă să ceară noi planuri de pace, în timp ce trupele sale acţionează pe teritoriul ucrainean, şi ignoră toate acordurile semnate de ţara sa în trecut".

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi generalul Philip Breedlove, comandant suprem al NATO în Europa, a făcut declaraţii în acest sens unui grup de jurnalişti, la Conferinţa de securitate de la Munchen, întrebat fiind dacă susţine furnizarea de arme de apărare armatei Ucrainei, în lupta împotriva separatiştilor pro-ruşi: „Occidentul nu trebuie să excludă opţiunea militară în Ucraina”. Generalul Breedlove a precizat, apoi, că se referă mai degraba la posibilitatea de a ajuta Ucraina cu arme şi echipament şi nu la trimiterea de soldaţi, după cum a notat Reuters. „Nu există o discuţie despre trupe", a spus el. Breedlove a mai spus ca propunerile făcute de preşedintele rus Vladimir Putin de a pune capat conflictului în estul Ucrainei sunt "complet inacceptabile".

Trilaterală la Moscova

Pe de altă parte, întrevederea trilaterală de la Moscova dintre preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel s-a încheiat vineri seara, după aproape cinci ore de discuţii, dialogul urmând că continue în "formatul Normandia", relatează Itar-Tass. La capătul a cinci ore de discuţii "constructive" liderii Germaniei şi Franţei l-au convins pe Vladimir Putin să îşi dea acordul pentru un plan de pace în estul Ucrainei. Înainte să fie escortaţi afară din sală, jurnaliştii au apucat să surprindă un schimb de replici între cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele rus, Vladimir Putin. În miez de noapte, cei doi lideri occidentali au părăsit Rusia fără a da ochii cu presa. Singurul care a oferit lămuriri a fost purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dimitri Peskov: "Pornind de la propunerile înaintate de preşedintele Franţei şi de cancelarul Germaniei, discuţiile vor continua pentru redactarea unui potenţial plan comun privind implementarea acordurilor de la Minsk. Documentul va include propunerile preşedintelui ucrainean." El nu a dat niciun detaliu concret privind conţinutul noului plan de pace, ce are sarcina monumentală de a pune capat unui conflict ce a lăsat în urmă 5.300 de morţi, în marea lor majoritate civili.