Opere de artă în Piața Palatului Regal

Opere de artă în Piața Palatului Regal

Miercuri, la ora 10, se va inaugura ART SAFARI - Pavilionul de Artă București, amplasat în Piața George Enescu (Piața Palatului Regal). Cu această ocazie vor avea loc vernisajul și conferința de presă a celui mai important eveniment al anului dedicat artei plastice din România.

Vizitatorii vor putea admira cele peste 1.000 de opere de artă de patrimoniu și artă contemporană expuse în cadrul Pavilionului, urmând ca în perioada 22 - 25 mai acesta să poată fi vizitat de publicul larg.

Marii Maeștri în aer liber

Un cort de 4.000 mp care eliberează Tezaurul român de pe pereții muzeelor țării și care importă cele mai actuale modalități de expunere a artei, consacrate și validate de occidentul secolului al XXI-lea. Acesta este ART SAFARI – Pavilionul de Artă București, cel dintâi pavilion de artă din România și cea dintâi inițiativă care a făcut posibil un parteneriat între publicul și privatul artei românești.

Cine ar fi crezut că va avea ocazia să admire cele mai importante opere de patrimoniu din cele mai bogate muzee din țară într-un pavilion aflat la intersecția drumurilor dintre Ateneu, Muzeul de Artă al României și Biblioteca Centrală Universitară? Puțini. Însă, surpriza nu constă numai în vederea unui Grigorescu, Tonitza, Aman sau Luchian sub o prelată în centrul capitalei, ci în efortul vădit al tuturor actorilor pieței de artă de a conlucra la evoluția și ascensiunea în plan mondial a artei românești. Cu modele precum Bienala de la Veneția, TEFAF din Maastricht, Frieze din Londra, ART SAFARI – Pavilionul de artă București îndrăznește să prezinte arta de patrimoniu și contemporană la fel cum este în vogă în marile metropole occidentale. O adevărată inovație culturală în România ce se bucură de susținerea autorităților române și a instituțiilor statului.

Cu o securitate fără precedent al unui eveniment cultural, cu cele mai moderne sisteme care asigură condițiile de micro-climat specifice conservării muzeale, cu cca. 100 de oameni care asigură securitatea operelor de artă la orice oră, bucureștenii nu vor întâlni un loc în care să se simtă mai în siguranță. Dar nici nu vor mai întâlni un loc unde vor putea admira la distanță de un pas colecțiile muzeale ale celor mai importante muzee din Timișoara, Târgu- Mureș, Constanța, Baia Mare, Craiova, Bârlad etc.

Prin adoptarea acestui stil de expunere modern și prin crearea unei platforme de comunicare culturale, ART SAFARI - Pavilionul de Artă București afirmă importanța includerii artei în spațiul urban și nevoia spațiului cultural românesc să înainteze în viitorul conceptelor de expunere internaționale dincolo de zona de confort.

Detalii tehnice

Un spațiu alocat de 4.000 mp într-o piață cu statut de „km 0” al Bucureștiului. Două construcții, una destinată muzeelor (Micul Pavilion), cu o suprafață de 800 mp, una destinată galeriilor de artă și zonei de conferințe despre artă (Marele Pavilion), cu o suprafață de 2.000 mp, cele două spații fiind unite printr-o grădină interioară. Pavilionul mic va conține și un restaurant – cafenea cu 36 de locuri, cu vedere spre grădina interioară și expozițiile muzeale. Înălțarea Pavilionului a durat 10 zile (ea va fi finalizată marți) și au ajutat la ridicarea acestuia aproximativ 500 de oameni. Vor participa peste 350 de artiști români și străini (dintre care aproape 50 vor fi străini). Vor fi prezente 9 muzee, 2 instituții culturale, 15 participanți la Art Business și peste 70 de galerii, fiecare dintre expozanți operând între unul și maxim trei standuri expoziționale.