Obligatoriu la nivel european. Medicamente cu cod de bare și sigiliu

Obligatoriu la nivel european. Medicamente cu cod de bare și sigiliu

Directiva europeană adoptată în 2011 pentru a combate pătrunderea medicamentelor falsificate în circuitul legal va fi implementată începând din 2017. Producătorii, distribuitorii, exportatorii paraleli și farmaciștii trebuie să facă mari schimbări

Ambasada Marii Britanii la București a organizat ieri o masă rotundă pe tema impactului Directivei Europene Privind Medicamentele Falsificate, adoptată de Parlamentul European în iulie 2011. Sesiunea de discuții a fost deschisă de vice-ambasadorul Marii Britanii, diplomatul Adam Sambrook, la dezbateri participând actori aflați pe tot circuitul pe care îl parcurge medicamentul, de la producător și până la pacient.

„Directiva europeană va fi implementată la nivelul întregii uniuni, după un «Regulament delegat » pe care îl vor aplica în același fel toate statele membre”, a declarat Graham Smith, directorul comercial al firmei Aegate Holdings Ltd, una din cele trei companii selectate de Comisia Europeană pentru a implementa sistemul unic la nivel european. Regulamentul delegat urmează să fie adoptat în noiembrie- decembrie 2015.

Costurile nu sunt mari

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând din 2017 fiecare cutie de medicamente va avea un cod unic de bare, dar și un sigiliu. „În urma scanării codului unic de bare se va identifica în farmacii dacă acea cutie de medicamente a mai fost sau nu vândută altundeva”, a explicat Marius Tănasă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), prezent la dezbateri. Producătorii va trebui să imprime codul de bare pe cutiile de medicamente și să-l transmită în baza de date europeană, iar farmaciile va trebui să achiziționeze cititoare pentru coduri. „Costurile per cutie vor fi destul de mici - câţiva cenţi în plus, iar un cititor pentru farmacie nu va costa mai mult de 80 - 100 de euro”, a mai precizat reprezentantul ANMDM. Totodată, va fi creată o Organizație Națională pentru Verificarea Medicamentului, din reprezentanții producătorilor de medicamente originale și medicamente generice, ai exportatorilor paraleli, ai distribuitorilor și ai farmaciștilor, organizație care va gestiona și baza națională de date.