Oamenii de afaceri se tem de noul Cod Fiscal

Oamenii de afaceri se tem de noul Cod Fiscal

Mediul de business se plânge că nu a fost chemat la consultări în privința noului Cod Fiscal. Patronii spun că noua formă a proiectului de lege ar putea include surprize neplăcute

Mediul de afaceri a avut ieri prima reacție față de bâlbele Guvernului în legătură cu noul Cod Fiscal, și retragerea proiectului acestuia de pe site-ul Finanțelor, la cererea premierului Ponta.

„Retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală fără consultarea mediului de afaceri și a părților afectate de modificările propuse este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conținutul final al acestor documente”, a comunicat ieri, Coaliția pentru Dezvoltarea României. Electoral, gestul Finanțelor are însă o explicație. „Retrăgând proiectul, destul de nepopular pentru că prevedea majorări de taxe, Guvernul a sperat că populația nu-și va mai da seama că scăderea CAS pentru patroni, cadoul anunțat recent cu mare pompă, va fi de fapt plătit de fiecare român cu vârf și îndesat, prin biruri mai mari”, a comentat pentru EVZ un analist financiar. Zilele viitoare sau, poate, după alegerile prezidențiale vom vedea o formă revizuită a proiectului de lege, de la care românii nu ar trebui să se aștepte însă la mari schimbări, spun specialiștii.

O singură întâlnire programată, dar anulată

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși proiectul a fost retras pentru a intra în dezbatere publică, nicio întâlnire cu specialiștii nu a a avut loc, a comentat pentru EVZ consultantul fiscal Gabriel Biriș. „Ne-au chemat o singură dată la consultări, lunea aceasta, dar nu a mai avut loc pentru că proiectul a fost retras”, a spus specialistul. Finanțele se pare că au revizuit deja proiectul, aducând o singură modificare, potrivit unor surse consultate de Mediafax. Și anume, anulează majorările de impozite pentru mașinile cu motoare de capacitate mai mică de 1.600 cmc. În schimb, se mențin creșterile de impozite pentru imobilele care au altă destinație decât locuințele, în speță sediile de firme, cât și majorarea de impozite pentru terenuri. „Proiectul privind creșterea impozitelor pentru imobilele sedii există de pe vremea fostului vicepremier, Daniel Chițoiu”, a declarat pentru EVZ consultantul fiscal Adrian Bentea.

Ce rețin oficialii din consultări

Astfel, pentru sediile de firme, impozitele vor crește și de 20 de ori, în condițiile în care nivelul se majorează de la 0,1% din valoarea imobilului până la 2%. „Nu este normal să se raporteze impozitul la valoarea imobilului. În felul ăsta descurajează construirea de imobile costisitoare, performante, care vor fi discriminate față de sediile de firme mai vechi, dar din aceleași zone. Trebuiau să instituie o sumă fixă, stabilită în funcție de zonă sau alte criterii”, spune Biriș. Acesta a fost unul din susținătorii impozitului diferențiat pe clădiri, în funcție de destinație, dar nu este mulțumit de actuala formă. Adrian Bentea este de părere că impozitul va fi și greu de aplicat, deoarece instituția care face impunerea nu deține evidența sediilor sociale ale firmelor. Proprietarii vor putea declara că dețin o locuință și nu un sediu de firmă, pentru a plăti mai puțin.

Pe de altă parte, modificări solicitate îndelung de consultanți, nici nu au fost luate în seamă. De exemplu, plafonarea contribuțiilor la sănătate. „Așa cum există o plafonare pentru plata contribuțiilor la pensii, ar trebui să existe una și pentru contribuțiile la sănătate. În prezent, o persoană poate avea mai multe contracte de prestări servicii sau de muncă și plătește pentru fiecare din ele contribuțiile la sănătate. În schimb, are aceleași beneficii din partea sistemului, respectiv pachetul de bază de servicii medicale, ca și o altă persoane care are un singur contract de muncă”, a spus Adrian Bentea.