O nouă metodă de jaf. Falși polițiști îi lasă pe bătrâni fără pensii

O nouă metodă de jaf. Falși polițiști îi lasă pe bătrâni fără pensii

Un recidivist cu ani grei de pușcărie în spate a fost prins, după ce i-a lăsat fără venituri pe mai mulți clujeni. El le cerea să le verifice banii, apoi se făcea nevăzut. Polițiștii sunt pe urmele unei adevărate rețele.

În ultima vreme, zeci de bătrâni din Cluj Napoca au fost jefuiți de niște infractori care se prezentau drept polițiști și le cereau banii primiți la pensie, pentru a-i verifica dacă sunt reali sau sunt falsificați. După o anchetă care a durat câteva săptămâni, polițiștii clujeni au reușit să îl rețină doar pe unul dintre infractori:  un recidivist periculos, care a comis zeci de asemenea fapte. În multe cazuri, bătrânii nu au mai depus reclamații de frica infractorilor, care s-ar putea răzbuna pe ei.

Zoltan Dumitrescu este acuzat că a mers acasă la un bătrân, M.V., i-a zis că lucrează la Poliția Cluj Napoca și i-a cerut să verifice banii primiți la pensie, deoarece există suspiciunea că sunt falși. „Bătrânul i-a arătat că a primit 1.400 de lei și i-a dat toți banii. Victima a mai spus că mai are acasă încă 5.000 de lei și i-a cerut falsului polițist să verifice și suma respectivă. Infractorul a făcut pe loc un proces verbal și i-a spus victimei că va reveni cu banii, lucru care nu s-a mai întâmplat”, ne-a declarat un polițist care lucrează la acest caz.

De la o altă pensionară, pe 2 februarie 2015, Dumitrescu a „ridicat” suma de 6.200 de lei, după care s-a făcut nevăzut. Lista este lungă și cuprinde, în doar câteva zile, mai multe astfel de lovituri. În total, falsul polițist a furat, de la doar cinci persoane, suma de 15.600 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Codul Penal, prea „blând” cu infractorii

Dumitrescu are 37 de ani, din care ultimii 17 i-a petrecut doar prin închisori, cu o pauză în libertate de 300 de zile. Magistratul care a dispus arestarea lui Dumitrescu susține că noul Cod Penal este prea blând, deoarece permite infractorilor să se împace cu victimele, caz în care procesul penal se oprește, iar infractorul scapă fără nicio pedeapsă.

„Vechea instituție de drept penal a împăcării părților, cu noua consecință a încheierii urmăririi penale și a judecătorii cauzei, este, de cele mai multe ori, deturnată de la scopul pentru care a fost prevăzută de lege - recuperarea prejudiciului cauzat persoanelor vătămate”.

Magistratul mai susține că, în multe cazuri, victimele sunt constrânse de infractori să se împace cu ei, „fiind folosite alte mijloace imorale, presiuni, sau chiar infracționale, amenințări, șantaj”.