Tot mai multe voci din PSD vorbesc despre varianta în care partidul nu va mai organiza alegeri interne, astfel încât Victor Ponta ar putea rămâne președinte până în 2017.
După ce Biroul Permanent Naţional al PSD a decis luni să amâne convocarea congresului, fără niciun fel de explicaţii oficiale, tot mai mulți social-democrați vorbesc despre blocarea alegerilor interne, ceea ce înseamnă că Victor Ponta ar urma să conducă partidul până în 2017.
Iniţial, după eşecul la prezidenţiale, s-a stabilit ca viitorul congres al partidului să aibă loc în martie.
Acum, social- democraţii au decis ca, la sfârşitul lunii martie, să aibă loc doar Consiliul Naţional al partidului, sub pretextul că acesta este singurul for care poate convoca congresul extraordinar. În acest context, tot mai mulţi social-democraţi recunosc că, în spatele acestei strategii, se află, de fapt, o înțelegere care are ca miză menţinerea lui Ponta în fruntea partidului.
„Și dacă facem congres acum, pe cine să alegem? Tot pe Ponta?”, a comentat un social- democrat. Potrivit unor surse din partid, nu va mai avea loc nicio analiză cu privire la alegerile prezidenţiale, iar un congres ar putea avea loc cel mai devreme în toamnă. În acelaşi timp, potrivit aceloraşi surse, anunţurile privind introducerea unor incompatibilităţi pentru baronii locali au fost lansate public pentru că „dau bine”.
Modificările la statut, pe care le presupune introducerea acestor incompatibilități, nu pot fi făcute decât tot întrun congres al partidului şi ele riscă să genereze extrem de multe nemulţumiri. Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a susţinut că măsurile de „reformă” vor putea fi puse în practică fără ca statutul să fie în mod legal modificat şi adoptat procedural de congres, fiind vorba de „decizii asumate”.
Şi vicepreședintele PSD Paul Stănescu a precizat pentru Evenimentul zilei că este posibil să nu fie un congres nici măcar în toamnă. „Este posibil să nu mai fie congres deloc anul acesta. Noi am avut un congres extraordinar în 2013, ceea ce înseamnă că actuala conducerea are mandat până în 2017”, a declarat Paul Stănescu.
Întrebat dacă este posibil ca acest congres să nu mai aibă loc şi Ponta să rămână preşedinte al social-democraţilor până în 2017, Dragnea a răspuns: „De ce nu?”
Fidelizarea primarilor versus baroni
Premierul Victor Ponta a decis ca banii pentru comunităţile locale să meargă direct de la Ministerul Finanţelor la primării, din circuit fiind eliminat „pixul” preşedintelui de consiliu judeţean.
Măsura este, de fapt, o punere în practică a prevederilor convenite la proiectul bugetului de stat. Aparent o decizie care loveşte în influenţa şefilor de CJ, surse social-democrate susţin că miza a fost aceea de a-i fideliza în primul rând pe primarii partidului şi de a preveni astfel migraţia acestora la alte formaţiuni politice.
Ce spune statutul
Potrivit articolul 136 din Statutul social-democraților, Congresul Extraordinar al PSD se convoacă la solicitarea Consiliului Național, a Comitetului Executiv Național, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puțin 16 Consilii județene ale organizațiilor PSD. La acest for participă delegați aleși de către Conferințele extraordinare ale organizațiilor județene și a municipiului București. Se convoacă pentru exercitarea atribuțiilor statutare, precum și în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor, pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului sau în „situații deosebite”. În 2013, Victor Ponta a fost reales președinte al PSD, prin vot electronic, cu un mandat de patru ani.