„NOI SUNTEM STATUL !” (IV). Secretul Pactului de coabitare Băsescu - Ponta

„NOI SUNTEM STATUL !” (IV). Secretul Pactului de coabitare Băsescu - Ponta

Serialul „Noi suntem Statul!” a trezit, așa cum spuneam și într-un material anterior, multă curiozitate. Dar și multă supărare. Dinspre serviciile de informații, DNA sau politicieni au venit semnale amestecate. Am fost avertizat că cei din serialul „Noi suntem Statul” vor reacționa direct și fără milă, după cum am primit noi îndemnuri și informații. Din aceeași zonă. Nici nu știu dacă trebuie să-mi fi e teamă, sau să continui și mai tare… De aceea, poate că este cazul să explic puțin: aceste dezvăluiri nu vizează DNA, Justiția sau Serviciile. Nu încearcă minimalizarea luptei anti-corupție sau intimidarea SRI. Ci încearcă să facă lumină într-o zonă necunoscută publicului. Așa cum s-a spus că politicienii își asumă o responsabilitate importantă atunci când acceptă să treacă în prim-planul vieții publice, așa cred că și cei care îi însoțesc trebuie să dea dovadă de aceeași transparență.

Noi suntem Statul! dă semne că nu-i place...

O reacție a venit recent prin pixul lui Dan Tapalagă, care a dat ca sigură informația potrivit căreia m-aș fi întâlnit în Serbia cu Sebastian Ghiță. Am negat, mai mult am spus că habar n-am unde se află, nu l-am mai văzut de când a plecat, etc.

Nu a folosit la nimic, tentativa de compromitere a continuat cu o altă aberație asumată de realitatea.net: m-am întâlnit cu Ghiță în Serbia, ca să declanșez o campanie împotriva Laurei Codruța Kovesi. Cu tot respectul pentru autorul diversiunii, cu aceleași precizări ca și la Hotnews, vreau să spun că, după părerea mea, personajul principal al acestei serii de dezvăluiri pare a fi Florian Coldea, nu șefa DNA. Însă, atunci am pus această tentativă de compromitere în contextul enunțat mai sus, așa am scris un editorial în ziarul de ieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar azi continui seria „Noi suntem Statul!” Vedem ce va urma.

Noi suntem Statul! Aniversarea lui Coldea și ghipsul lui Kovesi

Am promis că revin asupra unei imagini pe care am relatat-o întrunul din episoade. Un moment ciudat, extrem de interesant pentru judecarea raporturilor de putere din interiorul Statului. Doi oameni care nu aveau nimic în comun, unul politician, altul șeful DNA, stau de vorbă minute în șir.

O să încep prin redarea cinematografică a episodului, așa cum mi-a fost relatat.

Ziua lui Florian Coldea. Sau a lui George Maior. Locația binecunoscută: K2.

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, avea mâna în ghips. Canapeaua din stânga, cum treci de holul de intrare, în sala principală. Acolo au stat câteva zeci de minute Liviu Dragnea și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Din când în când, el îi atingea ghipsul. Ne mutăm în sala principală. Acolo se afla și Sebastian Ghiță. Tocmai dăduse un interviu la EvZ. Kovesi, ghidușă sau supărată, îl amenință pe deputatul PSD cu mâna în ghips.

Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță erau, la acel moment, „penali”, cum îi place doamnei Kovesi să se exprime. Care-i diferența între momentul Kovesi - Dragnea de la K2 și Bica - Udrea de la Paris?

O imagine care a rămas pe retina unuia din participanții la acea aniversare a lui Florian Coldea. Moment important pentru înțelegerea relațiilor care guvernau cu adevărat destinele Statului.

În privința fixării lui în timp, datele care se circumscriu acelui eveniment sunt trei:

> momentul indicat de unul din participanți – 2013 și/sau 2014;

> data la care șefa DNA avea mâna ruptă, 2014, după aproximarea dată de declarația publică a acesteia;

> interviul dat de Sebastian Ghiță în ziarul „Evenimentul Zilei”, tot anul 2014.

Care era situația lui Liviu Dragnea și a lui Sebastian Ghiță în anul 2014

Amândoi aveau probleme cu legea, fiind trimiși în judecată, primul chiar de către DNA în dosarul Referendumului. Al doilea, Sebastian Ghiță, era protagonistul unui dosar, Tracia, care fusese instrumentat de către Parchetul General și trimis în instanță cu acesta în calitate de inculpat.

La sindrofia lui Coldea, Sebastian Ghiță era prezent în calitate de prieten și membru al Comisiei SRI, dar și cel mai aprig susținător al candidaturii la președinție a lui Ponta.

Mai mult, Liviu Dragnea era șeful de campanie al lui Victor Ponta, candidat la președinția României.

Politică 100 la sută.

Cum se împăca această alăturare de persoane, aparent incompatibile, cu statutul asumat de Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, de persoană care nu se întâlnește cu „penalii”?

Numitorul comun trebuie căutat în locul și ocazia întâlnirii: ziua de naștere a lui Florian Coldea, primadjunctul directorului Serviciului Român de Informații.

Florian Coldea, alături de George Maior, era omul la care toți cei prezenți se raportau cu respect și teamă. Avea deja 10 ani în fruntea celui mai imporatant serviciu de informații și făcuse multe servicii celor prezenți.

Cât de reală și cât de falsă este această senzație de omnipotență pe care o inspiră Florian Coldea?

Este greu de spus, cu atât mai mult cu cât până acum niciuna din persoanele pe care am menționat-o ca fiind parte a acelei adunări nu a negat public, deși s-au scurs trei săptămâni de la primele nume dezvăluite.

Fără a avea pretenția că lista este completă, îi menționez încă o dată, cu speranța că unul din ei se va hotărâ să vorbească, să spună dacă informațiile pe care le publicăm sunt greșite sau nu:

● George Maior - directorul SRI;

● Victor Ponta - prim-ministru;

● Gabriel Oprea - vicepremier, fost ministru al Apărării, viitor de Interne;

● Liviu Dragnea - vicepremier;

● Robert Cazanciuc - ministrul Justiției;

● Horia Georgescu - președintele ANI;

● Vasile Blaga - co-președintele PNL;

● Ilie Sârbu - senator PSD, socrul lui Ponta;

● Teodor Meleșcanu - director SIE;

● gen-maior Marian Hăpău - directorul DGIA;

● Ilie Botoș - consilier al ministrului Apărării;

● Livia Stanciu - președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție;

● Laura Codruța Kovesi - procuror șef DNA;

● Alina Bica - procuror șef DIICOT;

● Horia Valentin Șelaru - fost procuror, actual judecător la ICCJ;

● Lia Palade - procuror șef la PCA București;

● Bogdan Licu - prim adjunct al Procurorului General;

● Oana Hăineală - procuror, membru CSM;

● Codruț Olaru - DIICOT;

● Petre Tobă - chestor, șeful Poliției Române, viitor ministru de Interne;

● Lucian Pahonțu - șef SPP;

● gen SRI Dumitru Dumbravă - omul care răspundea de câmpul tactic din Justiție.

● Mihaela Nicola - specialist PR;

● Vasile Dîncu - sociolog, prieten cu mare parte din cei de sus.

Întrebarea pe care le-aș pune-o tuturor ar fi: Vă simțeați obligați să participați la ziua sa de naștere sau veneați cu bucurie?

Noi suntem Statul! Pactul de coabitare, prima ocazie ca Dragnea să devină premier!

Promiteam că revin cu amănunte legate de semnarea Pactului de Coabitare dintre președintele Traian Băsescu și viitorul premier, Victor Ponta, semnat în 2012, imediat după alegerile parlamentare.

Intitulat „Acord de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului”, pactul de coabitare, cum a fost numit atât în mediul politic cât şi în mass-media, datează din 12 decembrie 2012, imediat după alegerile parlamentare şi înainte ca Traian Băsescu să-l desemneze din nou pe Victor Ponta premier.

Acordul făcea referire la evitarea confruntărilor publice inutile, la soluţionarea diferendelor şi la consultarea ex-ante în privinţa mandatelor care vizează politicile europene, dar şi la independenţa Justiţiei, Ponta şi Băsescu angajându-se, sub semnătură, că independenţa Justiţiei nu va fi alterată direct sau indirect. De asemenea, documentul impunea părţilor să manifeste „respect pentru valorile constituţionale şi pentru instituţiile fundamentale ale statului, începând cu Justiţia, care nu trebuie să fie atacate şi, astfel, delegitimate”.

Potrivit Acordului, părţile se mai angajau să se abţină de la atacuri la adresa instituţiilor statului de drept, documentul stabilind chiar şi un „cod de conduită”, potrivit căruia părţile urmau să „îmbrăţişeze reguli mininale de adresare respectuoasă, cu referire directă la funcţia partenerului şi adresarea la plural”.

Omul-cheie în elaborarea acestui acord nu a fost, așa cum v-ați aștepta, Victor Ponta, ci Liviu Dragnea. El a reprezentat asul din mânecă al Președintelui. Liviu Dragnea a fost persoana prin care i-a transmis lui Victor Ponta o amenințare directă: dacă nu semna Acordul, Victor Ponta nu era prim-ministru. Președintele Băsescu ar fi făcut o nominalizare din partea USL, respectând litera Constituției, iar ea ar fi fost actualul președinte al PSD.

Ca să fie clar, toate aceste lucruri se întâmplau cu știința lui Liviu Dragnea, care atunci, în 2012, a întrezărit pentru prima dată posibilitatea de a deveni prim-ministru al României. Trebuia doar ca Victor Ponta să refuze semnarea Pactului de Coabitare.

La credința acestuia că Palatul Victoria este doar la un pix distanță a stat și faptul că Dragnea și Băsescu s-au văzut în acea perioadă la Palatul Cotroceni de multe ori.

Noi suntem Statul! Cine l-a manevrat pe Dragnea?

M-am tot întrebat cine l-a introdus pe Dragnea în această ecuație politică complicată. Am primit două răspunsuri: serviciile de informații și/sau gen. Florian Coldea.

Două surse diferite, cu grad de cunoaștere diferit, care însă în esență spuneau același lucru: serviciile de informații l-au ajutat pe Traian Băsescu într-o situație complicată.

Un joc operativ cu ținte false a salvat o situație-limită.

A MAI EXISTAT CEL PUȚIN UN NUME IMPLICAT, CEL AL CONSILIERULUI PREZIDENȚIAL IULIAN CHIFU care a recunoscut public că a negociat împreună cu Liviu Dragnea pactul dintre Ponta și Băsescu.

Numa că adevăratul răspuns constă într-o O ALTĂ PERSOANĂ, SUFICIENT DE IMPORTANTĂ PENTRU LIVIU DRAGNEA. NUMELE MI-A APĂRUT PE PARCURSUL DOCUMENTĂRII, DAR AM DECIS SĂ NU-I FAC PUBLICĂ IDENTITATEA. Simpla expunere a sa nu ar fi altceva decât începutul unui șir lung de speculații. Aici trebuie mult mai multă documentare decât o simplă relatare. Tot ceea ce pot spune este că provine din vârful Statului.

Interesant este și momentul. Poate că mulți dintre noi am uitat acele vremuri, dar victoria USL a zdrobit orice speranță a taberei băsiste. Viitorul Președintelui în 2012 era destul de sumbru. Mai avea 2 ani de mandat, iar Parlamentul era dominat cu peste 70 la sută de adversarii săi. Așa că nu se mai spera decât într-o minune.

Numai că nici Traian Băsescu n-a stat cu mâinile în sân. L-a folosit pe Liviu Dragnea pe post de sperietoare, obținând o victorie politică importantă. A avut un acord care a dovedit liderilor europeni că rămâne „jupân” în România, i-a impus lui Victor Ponta niște limite politice care aveau să ducă la destrămarea alianței USL, a salvat o situație imposibilă.

Din nou, Liviu Dragnea a jucat un rol esențial.

Următorul episod Noi suntem Statul! în ziarul de vineri.