Noi reguli în contabilitate, de la 1 ianuarie

Noi reguli în contabilitate, de la 1 ianuarie

Finanțele au rescris regulile după care va fi efectuată contabilitatea firmelor. Noile norme au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit specialiștilor de la firma de consultanță Benta Consult.

 Este vorba de Ordinul 1803/2014 care transpune practic în legislația națională Directiva 34/2013 privind contabilitatea. Prevederile fac trecerea de la regulile naționale folosite până în prezent, la cele internaționale, IFRS, utilizate în întreaga Uniune Europeană.

Reclasificarea firmelor

Noua legislație introduce o reclasificare a firme lor în microentități, entități mici, entități mijlocii și mari. Potrivit acesteia, micro entitățile îndeplinesc cel puțin două din următoarele condiții: au active mai mici de 350.000 de euro, o cifră de afaceri mai mică de 700 de euro și mai puțin de 10 salariați. Entitățile mici sunt cele care depășesc criteriile valabile pentru microentități și îndeplinesc cel puțin două condiții din următoarele trei: au cifră de afaceri de maximum 8 milioane de euro, active de maximum 4 milioane de euro și maximum 50 de angajați. Companiile care depășesc aceste criterii sunt considerate firme mijlocii și mari.

Când trebuie auditate situațiile financiare

În funcție de această clasificare, Finanțate au stabilit ce firme trebuie să întocmească situații financiare prescurtate sau cu mai multe componente. Toate detaliile privind aceste situații financiare se regăsesc în Ordinul Finanțelor, publicat în Monitorul Oficial 0963/ 30 decembrie. De exemplu, potrivit normelor, de mărimea firmei depinde dacă situațiile financiare trebuie auditate sau nu. Această obligație o au firmele care îndeplinesc cel puțin două din următoarele trei condiții: totalul activelor depășește 3,65 milioane de euro, au cifră de afaceri netă de peste 7,3 milioane de euro sau au avut un număr mediu de 50 de salariați. Obligația de auditare pentru aceste entități se aplică atunci când acestea depășesc limitele respective în două exerciții financiare consecutive.