Monica Macovei, creatoarea DNA, O LEGENDĂ FALSĂ. Cum s-a tipărit actul de naştere a PARCHETULUI ANTICORUPŢIE în Evenimentul zilei, la 1 august 1996

Monica Macovei, creatoarea DNA, O LEGENDĂ FALSĂ. Cum s-a tipărit actul de naştere a PARCHETULUI ANTICORUPŢIE în Evenimentul zilei, la 1 august 1996

În 1996, România era o ţară care încă îşi căuta drumul spre valorile democraţiilor occidentale, care, înainte de toate, au sisteme judiciare bine închegate. O ţară în tranziţie era terenul perfect pentru ca mugurii infracţionalităţii de orice tip să se dezvolte puternic pe plaiurile noastre. Acest aspect nu putea scăpa de radarul celui mai titrat cotidian al vremii, Evenimentul zilei.

Printr-un concurs favorabil al destinului, Simona Ionescu, în prezent redactor-şef al „Bulinei roşii”, avea să fie martora unor declaraţii a căror dimensiune poate că nici nu a fost cuantificată la adevărata lor valoare la acea vreme.

Practic, în Evenimentul zilei se publica un interviu-eveniment, în care se tipărea certificatul de naştere al unui Parchet Anticorupţie; mai exact se mediatiza „crearea la nivel naţional a unui Oficiu pentru combaterea criminalităţii grave economico-financiare, care să intre în structura Ministerului Public, sub conducerea unui procuror-şef, compus din 5-10 procurori specializaţi, având în structură ofiţeri de poliţie delegaţi să lucreze în subordinea acestor magistraţi, precum şi 10-20 experţi financiari, după modelul adoptat de alte ţări precum Spania, Norvegia, Danemarca, Africa de Sud şi altele”.

Acestea erau câteva dintre gândurile şi planurile procurorului Eugen Vasiliu, directorul Direcţiei I din Parchetul General, cel care elaborase un proiect de modificarea a Legii 92/1992, dar şi un set de măsuri „menite să cotracareze şi să stopeze infiltrarea criminalităţii economice în structurile statului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vasiliu dorea întărirea sistemului judiciar românesc, iar Simona Ionescu a surprins excelent acest aspect în interviul al căruit titlu foarte inspirat a fost „În lupta cu criminalitatea economică se impune înfiinţarea Parchetului Anticorupţie”. Magistratul era conştient că România va fi o pradă a ingineriilor financiare şi punea bazele unei instituţii care în timp avea să devină ceea ce astăzi înseamnă Direcţia Naţională Anticorupţie.