Mită afumată. A luat șpagă tone de cârnați și carcase de porc pentru pomeni electorale

Mită afumată. A luat șpagă tone de cârnați și carcase de porc pentru pomeni electorale

Evenimentele organizate de 1 Mai, 1 Decembrie, Paște sau Crăciun sunt folosite de partidele politice pentru a atrage capital electoral. „Evenimentul zilei” prezintă cazul lui Marian Zlotea, fost șef la ANSVSA, care a coordonat strângerea de mâncare pentru petrecăreți

Delegații internațio nali la eve nimentul „Black Sea Task Force”- 2010, dar și mii de oameni care participau la pomeni electorale s-au ospătat cu mâncare din șpagă. Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor DNA în cazul lui Marian Zlotea (44 de ani), secretar general adjunct al PNL.

Politicianul a fost trimis în judecată pentru fapte făcute în calitate de șef la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), perioada octombrie 2009- mai 2010, alături de 15 subordonați.

Pedeapsă: transferul la Serviciul „Câini și pisici”

Acuzațiile DNA: constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită și instigare la luare de mită. Procurorii arată că Zlotea și-a numit în funcții cheie persoane care „puteau da dovadă nu doar de loialitate, ci și de randament în colectarea de produse”.

Detaliile acțiunilor erau puse la punct în ședințele filialei de partid- Zlotea era președinte al PDL Sector 5, apoi listele cu produse de procurat ajungeau la angajații instituției. Cine nu obținea produsele necesare, își pierdea locul de muncă, ori era transferat la Serviciul „Câini și pisici” sub diverse pretexte. Cei mai apropiați colaboratori ai politicianului au recunoscut acuzațiile și au povestit cum le ordonau inspectorilor să ceară comercianților produse alimentare sau bani pentru petrecerile PDL, protocoale politice sau pomeni electorale. Este vorba de Doina Lupu și Marius Hofman, șef și adjunct la ANSVSA București, sau Mădălina Podosu- șef la ANSVSA Ilfov.

De exemplu, Hofman a povestit cum Zlotea l-a convocat, împreună cu alți directori, în vederea organizării mai multor mese festive (delegații internaționale în cadrul evenimentului Black Sea Task Force- de la Palatul Parlamentului și la care au participat reprezentanți din toate țările UE, pentru a recompensa tineretul PDL, șefii centrelor de votare, cu ocazia zilei de 8 Martie etc) la diferite restaurante (Diesel, Palatul Snagov, Jariștea, Hanul Berarilor etc).

Mită pentru protecție

Cei trei directori au arătat că acţiunile cu scop electoral au fost din ce în ce mai ample, ajungând la prepararea a 6.000 de porții de mâncare. În schimbul bunurilor necuvenite, pe care atât directorii, cât şi afaceriștii le denumesc cu titlul generic de „protocol”, conducerea ANSVSA București și Ilfov oferea protecție comercianților.

„Ia, hai, din mers, așa...10 miei”

Unul dintre inspectorii ANSVSA, Iulian Hofman, trimis și el în judecată, avea cereri hilare pentru comercianți când cerea mâncare pentru protocol: „Domne, s-arate ca lumea, să impresionăm. Să ne pună dracu, președinți, ha,ha,ha,ha”. Tot acesta a fost interceptat când îi avertiza pe comercianți: „Vezi că e acțiune mare la Progresu’”. Tot el îi cere colegei sale, Andreea Iancu, să-I aducă 10 miei. „Ia, hai, hai, din mers, așa…10 miei!”. Întro discuție, directorul Marius Hofman îi cerea „protocolul” lui Ion Iliuță, șeful de la DSV Gorj: „Ne trebuie și nouă o tonă jumate’ de carcasă de porc... Să fie calitate bună, că...”. „Ne auzim...ăă... mâine și încercăm să rezolvăm”, a venit răspunsul prompt.

„Să rupem gura târgului!”

În perioada octombrie - decembrie 2009, Zlotea i-a dat dispoziţii lui Hofman de a organiza acţiuni sociale de mare amploare (acţiuni ce au cuprins chiar şi un număr de 4.000/6.000 de persoane). Hofman a luat legătura cu Gheorghe Răsniceanu, patronul unei firme ce are ca obiect de activitate procesarea şi comercializarea produselor din carne care îl ajuta la pregătiri.

Hofman: E ceva problemă?

Răsniceanu: Nu e problemă, nu! Nu! E problemă de organizare, să rupem gura târgului!

Hofman: Câte grătare îţi trebuie?

Răsniceanu: Ă... trei! Mari!

Hofman: Trei mari, da?

Răsniceanu: Da!

Hofman: Altceva?

Răsniceanu: Ce? Chifle... apă minerală sau cola! D-aia mică, d-aia mică!

Hofman: Şi zi-mi, la ce oră se declanşează ostilităţile?

Răsniceanu: Păi eu zic că, dacă vine ăsta, vine ăsta de la Târgu -Jiu până în zece, până în doişpe’, ne aranjăm alea-alea, după, la unu’ jumate’ încolo, două!

Hofman: Trei grătare mari, da?

Răsniceanu: Da, trei grătare mari, da!

Hofman: Chifle câte îţi trebuie?

Răsniceanu: Să le am de dimineaţă! Chifle? Păi fă socoteala, că îmi aduce vreo şase mii de porţii... ă... şase mii de porţii... de fripturi, şase mii de porţii de cârnaţi!

Hofman: Şi fără mici, nu?

Răsniceanu: Eu zic că fără mici, că nu mai trebuie, e destul!

Hofman: Da' ăla nu ţi-a făcut mici, nu?

Răsniceanu: Nu, nu, nu! O să-l sun acum să-l întreb cemi face! Şi te sun!

Hofman: Să suni, ca să ştiu ceţi face, că am mai dat eu în lucru şase mii de cârnaţi, şase mii de mici.

Răsniceanu: Ai, măi ...

Hofman: Şi mâine e gata! Da!

Răsniceanu: Măi, mâine-s gata?

Hofman: Da!

Răsniceanu: Păi a... hai, stai ca să-l sun să vedem şi dacă nu, alea poate le punem la pachet!

Hofman: Exact, că (se bâlbâie – n.r) depinde de tine! Dacă îi dăm la pachet îl, le ambalez la pachet, în pungi direct!

Răsniceanu: Am, ambaleazăle direct! Nu mai! Ambaleazăle direct, la câte un kil fiecare!

Hofman: Frate! Hai că facem ca lumea, că am trei tone de materii prime, mânca-ţi-aş p...a ta!

Răsniceanu: (râde - n.r)

Hofman: Îţi fac cinci tone de cârnaţi şi de carne tocată!

Răsniceanu: Fă-mi, fă-mi, fămi!

„Ne-a spus să aranjăm o masă pentru 40-60 de persoane”

Doina Lupu a povestit cum a fost organizată masa pentru invitații la „Black Sea Task Force”. Era vorba de o delegație internațională, iar la eveniment, care a avut loc între 6-7 mai 2010, s-a discutat despre apărarea sănătății publice, prin supravegherea bolilor la animale în țările din zona Mării Negre.

„Nu-mi mai aduc aminte cu exactitate, în lunile aprilie - mai a avut loc la Bucureşti, Palatul Parlamentului, o întrunire Task Force Black Sea. Cu această ocazie, președintele ANSVSA m-a chemat la el și a spus să aranjăm o masă la Palatul Snagov pentru un număr de 40 – 60 persoane, în principal oficialităţi străine. Am vorbit cu Marius Hofman şi a rezolvat problema, în sensul că acesta a dat telefon la un număr indicat de consilierul Laurențiu Ilinca şi a organizat masa”, a spus directoarea.

Masa organizată a fost o masă de seară. A doua zi la prânz s-a întâmplat acelaşi lucru şi au organizat o nouă masă la un alt restaurant. „Organizarea a fost făcută de Marius Hofman. În concret, în faţa mea, președintele Marian Zlotea a dat telefon la restaurant și a aranjat organizarea prânzului şi l-a trimis pe Marius Hofman să organizeze masa şi să ducă produsele necesare la acest restaurant”, a precizat Lupu.

„Și două kile de pulpă de vită”

Doina Lupu a fost interceptată atunci când cerea unei subordonate, Andreea Iancu, să aducă 12 CPL – carne porc lucru pentru masa invitaților de la „Black Sea Task Force”.

Lupu: Şi trebuie aşa.

Iancu: Şi ce?

Lupu: Şi trebuie aşa, ţii minte?

Iancu: Da.

Lupu: 12 de CPL...

Iancu: 12 de CPL?

Lupu: Da.

Iancu: Aşa.

Lupu: Şi două kile de pulpă vită.

Iancu: Îhî.

Lupu: Ca să nu iasă grase. Hî! Hî! Hî!

Iancu: Îhî.

Lupu: Atât.

„Cea mai mare cantitate de carne solicitată de Zlotea a fost de 300-400 kg”

Nelu Bărăcel, fost curier personal al lui Zlotea, a dat informații inedite și a arătat că pachete de protocol au ajuns și la miniștri și politicieni. El a povestit că în ședințele de partid s-a discutat despre „protocoale” pentru Sărbătorile de Paşti pentru demnitari. „De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti, nu mai ştiu exact de la cine, am primit nişte liste, cu instituţii publice: ministere, Guvern, Președinție și sediul central al PDL, precum și cu numerele de telefon ale unor persoane de contact. Marian Zlotea mi-a cerut mie să mă ocup de distribuirea protocoalelor care urmau să fie strânse la mine acasă. Protocoalele trebuiau predate persoanelor de contact de pe listele primite”, a povestit șoferul.

Whisky pentru miniștri

Bărăcel a explicat că la domiciliul său au sosit în mod repetat diverse autovehicule, unele din provincie, care au adus aproximativ 80 de miei gata tăiaţi. „De la secretariatul PDL Sector 5 Bucureşti am primit o sumă de bani, din care am cumpărat vreo 50 de coșuri, în care am pus câte un cozonac, o sticlă de vin alb și de vin negru, o sticlă de whisky, două ouă pictate, un iepuraș de ciocolată. Nu ştiu cine erau persoanele care aducea miei, aceştia nefiind achitaţi de mine. Mieii și coșurile cu produse le-am distribuit conform indicațiilor din listele primite”, a povestit șoferul.

Pachete la biserici

Angajat la ANSVSA, Betty Hobeanu a declarat la DNA că în perioada 2009-2010 a participat la o ședință a PDL Sector 5, în care Zlotea a cerut membrilor de partid care sunt inspectori sanitar-veterinari să facă rost de produse alimentare ce urmau a fi distribuite, în cadrul unor acțiuni, la biserici. „Cu Marian Zlotea nu prea aveai cale de întors. Prin atitudine, prin exprimare, ne intimida. Îmi amintesc chiar că Marian Zlotea, la o şedinţă de partid, ne-a spus: «Cine nu execută ce zic eu, pleacă sau se mută cu serviciul în alt județ»”, a povestit Hobeanu.

Femeia a arătat că punea secretara de la PDL Sector 5 Bucureşti să îi sune pe inspectorii sanitar-veterinari, să îi cheme la şedinţe. La une le din aceste şedinţe se discuta despre organizarea unor acţiuni sociale pe lângă anumite biserici din sectorul 5 Bucureşti, indicate chiar de Marian Zlotea. „Tot el era cel care ne grupa și ne spunea ce produse trebuie să procurăm (chifle, carne, băuturi etc)”, a povestit Hobeanu.

Declarația consilierului

Laurențiu Ilinca, fost consilier al lui Zlotea, a explicat la DNA cum era cu protocoalele. El a arătat că era veriga dintre Zlotea și șefii de direcţiilor sanitar veterinare din ţară, cărora le cerea să obțină produse alimentare sau băuturi alcoolice: carne, cozonaci, miei, sticle de vin.

„În special, Marian Zlotea solicita obținerea de carne, din ce auzisem eu, pentru organizarea unor acțiuni sociale. Marian Zlotea nu mi-a spus niciodată ceva despre plata produselor solicitate, despre cum ar fi trebuit obținute produsele respective sau despre ce ar fi trebuit să facă angajații instituției pentru obținerea lor", a povestit Laurențiu Ilinca.

„Din câte îmi amintesc eu, cea mai mare cantitate de produse solicitate de Marian Zlotea a fost de circa 300 – 400 kg de carne. În ce priveşte petrecerea organizată cu ocazia sosirii delegaţiilor străine participante la „Task Force 2010” eu, la solicitarea lui Marian Zlotea, m-am ocupat doar de rezervarea localului, respectiv a Palatului Snagov, dar alte detalii nu cunosc. Din câte am observat eu, Marian Zlotea era riguros, autoritar, iar subordonaţii săi îi ştiau de frică”, a ținut să precizeze fostul consilier al lui Zlotea.

Ne puteți urmări și pe Google News