Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Oprea, ministrul în mandatul căruia s-a reușit aducerea în țară a lui Mohammad Munaf | Serial EVZ - "Miniştrii de interne"

Gabriel Oprea este un apropiat al fostului șef al SRI, George Maior
Autor: | | -1 Comentarii | 8047 Vizualizari

Complice la răpirea jurnaliștilor români în Irak, afaceristul cu dublă cetățenie, irakiană și americană, a intrat, joi, în custodia Poliției Române. Revenit la cârma Ministerului Afacerilor Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea a reuşit, într-o perioadă relativ scurtă, să ia unele măsuri fără precedent în activitatea acestei instituţii, precum: drepturile şi beneficiile obţinute pentru militari, consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova şi întărirea parteniaratelor cu SUA şi NATO.

Actualul vicepremier îndeplinește, pentru a doua oară, funcția de ministru al Internelor. E drept, între decembrie 2008 și ianuarie 2009 a stat doar 20 de zile, după ce PSD i-a retras sprijinul politic pe motiv că nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. După ce a fost și ministru al Apărării – în perioada 23 decembrie 2009 – 7 mai 2012 – mulți dintre militarii MApN au spus despre el că a fost cel mai bun conducător al MApN.

General în rezervă și un susținător al fostului șef al SRI, ambasadorul George Maior, Oprea a știut să propună proiecte legislative în sprijinul militarilor, fie ei de la Interne, SRI, SPP, SIE, fie de la MApN.


FOTO: Gabriel Oprea, alături de președintele Klaus Iohannis, Ambasadorul George Maior, ministrul Apărării, Mircea DușaCel mai iubit ministru de Interne, de către polițiști

Potrivit multora dintre oamenii legii, este „cel mai iubit” de către polițiști, datorită faptului că, în timpul mandatului său, ei au obținut cele mai multe drepturi. Liderii de sindicat susțin, la rândul lor, că este un om de cuvânt și au cele mai puține critici la adresa sa, ca lider al instituției. „Pot spune că este un om de cuvânt. Întotdeauna a făcut ce a spus”, susține Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Printre drepturile obținute pentru angajații MAI – polițiști, jandarmi, pompieri, dar și pentru cei din SPP sau SRI –, a fost modificarea statutului cadrelor militare prin care membri ai familiilor celor răniți sau decedați în misiuni sunt sprijiniți să fie încadrați în sistem. Aceleași drepturi le cer, acum, și militarii din cadrul Ministerului Apărării Naționale.Activitatea lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului Afacerilor Interne a fost presărată de evenimente deosebit de importante pentru România. De exemplu, el a fost cel care a inaugurat, anul acesta, sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, proiect inaugurat împreună cu reprezentanții Ambasadei SUA. Apoi, joi, unul dintre cei mai căutați pioni care cunosc dedesubturile răpirii jurnaliștilor în Irak a fost adus în țară: Mohammad Munaf. 

Tot în anul 2015, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut în Parlament Noua Strategie Națională de Apărare, cel mai important document programatic din punct de vedere al domeniului securității naționale a României în actualul context regional de securitate.


FOTO: Gabriel Oprea, alături de reprezentanții diplomației SUA, la inaugurarea sistemului de detectare a materialelor radioactive, de la Aeroportul OtopeniGeneralul din fruntea Guvernului

Gabriel Oprea a fost numit vicepremier și ministru de Interne în martie 2014. A condus, în lipsa lui Victor Ponta, de două ori Guvernul României. Are 54 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Națională de Informații. În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Din octombrie 2009, a fost înaintat, prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, la gradul de general cu patru stele în rezervă.

Repere ale mandatului viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Revenit la cârma Ministerului Afacerilor Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea a reuşit, într-o perioadă relativ scurtă, să ia unele măsuri fără precedent în activitatea acestei instituţii, dar şi a relaţiilor României cu alte state, privitoare la securitatea ţării, în plan regional. Drepturile şi beneficiile obţinute pentru militari, consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova şi  întărirea parteniaratelor cu SUA şi NATO sunt doar câteva dintre aceste. Vă prezentăm, cu ajutorul Direcţiei de Comunicare a MAI, unele dintre cele mai importante repere ale activităţii vicepremierului Gabriel Oprea.

Majorarea salariilor cu 75 la sută

Una dintre principalele reglementări inițiate de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea și adoptate în cadrul Guvernului a fost cea privind plata muncii prestate de angajații din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională – Poliţie, Jandarmerie, Pompieri, SPP,SRI,SIE - în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale, potrivit căreia, aceștia beneficiază de o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător. De asemenea, au fost achitate toate restanțele la plata drepturilor de echipament, aceste drepturi fiind plătite lunar, la zi.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus, totodată, măsuri reparatorii privind salarizarea personalului, fiind clarificate unele aspecte în ceea ce privește sporul pentru orele lucrate în timpul nopții, decontarea transportului, acordarea sporului pentru agenții cu studii superioare sau acordare a ajutorului în caz de deces pentru familiile angajaților ministerului care și-au pierdut viața în timpul serviciului.

Protecţie socială pentru membrii familiei celui rănit sau decedat în misiune

Totodată, s-a introdus posibilitatea menținerii în activitate sau a reîncadrării profesionale a angajaților care au fost răniți în misiune și care au fost încadrați într-un anumit grad de invaliditate. Soțiile unor angajați ai MAI decedați în misiune au putut fi angajate în diverse structuri ale ministerului iar copiii aflați în întreținerea personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate precum și copiii celor decedați în misiune pot fi admiși în instituțiile de învățământ ale M.A.I., fără examen, oferindu-le, astfel, posibilitatea de a urma o carieră asemănătoare cu a părintelui și de a avea o slujbă sigură în viitor.      

Legea pensiilor militare

O altă inițiativă a vicepremierului Gabriel Oprea a fost Legea nr. 82/2015 (pentru modificarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști), potrivit căreia peste 30.000 de soldați și gradați profesioniști din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne beneficiază de creșterea limitei maxime până la care pot fi menținuți în activitate, respectiv de la 50 până la 55 ani. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a inițiat și un proiect de lege privind pensiile militare de stat prin care se revine la regulile care caracterizează sistemul pensiilor ocupaționale.

Recunoaştere profesională: 21.000 angajaţi MAI, avansaţi în grad

Încurajarea personală și recunoașterea publică a meritelor profesionale și a faptelor de eroism ale angajaților MAI au constituit o constantă în exercitarea demnității publice a viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea. În anul 2014, peste 21.000 de ofițeri, subofițeri și agenți au fost avansați înaintea îndeplinirii stagiului minim în grad sau la excepțional pentru îndeplinirea cu rezultate deosebite a misiunilor. 

Autospeciale de 57 de milioane pentru înnoirea parcului auto 

O prioritate anunțată de către viceprim-ministrul Gabriel Oprea a fost îmbunătățirea dotării logistice a structurilor Ministerului Afacerilor Interne. La sfârșitul anului 2014 a fost demarat cel mai ambițios plan de înnoire a parcului auto al ministerului, prin achiziția de autospeciale pentru munca operativă, Guvernul României aprobând alocarea sumei de 57 milioane de euro pentru îmbunătățirea nivelului de dotare cu autovehicule, banii provenind din veniturile proprii ale Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, au fost puse la dispoziția inspectoratelor pentru situații de urgență 25 de mașini de mare capacitate pentru transport personal și victime multiple și o autospecială care, în caz de calamități sau accidente colective, se poate constitui într-un punct medical mobil, cu o capacitate de preluare a 40 de pacienți.

Crearea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență

Pentru a asigura coordonarea coerentă și unitară a intervențiilor în situații de urgență, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus, la începutul anului 2015, organizarea tuturor structurilor cu atribuții principale și de sprijin conform unei Concepții unice de acțiune în situații speciale, în baza căreia toate instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență utilizează proceduri identice pentru asigurarea interoperabilității și a unei coordonări sub comanda unică a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ministrul Gabriel Oprea a dispus constituirea și operaționalizarea unor noi structuri, permanente sau temporare, de suport decizional, respectiv: Platforma de coordonare operațională a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Centrul Operațional de Comandă al Guvernului și Centrul Național de Conducere Integrată al MAI.

În urma misiunilor derulate în cooperare cu celelalte componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență - poliție, jandarmerie, poliție de frontieră, unități ale MApN, STS, SRI, SPP, în anul 2014, structurile pentru situații de urgență din cadrul MAI au salvat viețile a peste 5.600 de persoane și au protejat bunuri în valoare de aproximativ 2,33 miliarde lei. La nivel național au fost gestionate peste 355.000 de urgențe, ceea ce înseamnă o  medie de 974 de intervenții pe zi.

Întâlniri strategice cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden şi cu şefii FBI şi NATO

În ultimii ani, prin acțiunile întreprinse, România și-a consolidat rolul de furnizor de securitate și stabilitate în regiune, această realitate recunoscută în plan internațional fiind subliniată în timp de către numeroși înalți oficiali ai organizațiilor și instituțiilor internaționale cu atribuții în domeniu și de către reprezentanți de rang înalt ai statelor partenere. Un rol important în consolidarea și dezvoltarea acestui capital acumulat de țara noastră l-au avut întâlnirile strategice pe care viceprim-ministrul pentru securitate națională Gabriel Oprea cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, cu directorul FBI, James B. Comey, directorul EUROPOL, Rob Wainwright, dar și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Interesele de securitate regională ale României au fost promovate de viceprim-ministrul Gabriel Oprea și în cadrul evenimentelor cu participare internațională organizate la București, printre care amintim cea de-a 43 Conferință Regională INTERPOL, Reuniunea miniștrilor de justiție și afaceri interne din statele participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), Summitul Regional Pentru Securitatea Cibernetică, simpozionul internațional "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuție robustă, responsabilitate și angajament pentru o nouă Alianță".

Parteneriatele cu Republica Moldova

Colaborarea cu Republica Moldova în domeniul afacerilor interne a inclus semnarea a două parteneriate de cooperare, unul în domeniul arhivistic și unul privind ajutorul reciproc pentru intervențiile transfrontaliere în caz de urgențe medicale. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne din România a donat către Departamentul Poliției de Frontieră din Republica Moldova mijloace de intervenție în valoare de aproximativ 125.000 de euro și a acordat expertiză pentru implementarea propriului Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, după modelul românesc.

Înfiinţarea Grupului Interministerial Strategic pentru combaterea criminalităţii

În contextul noilor provocări generate de amenințările convenționale și neconvenționale cu efecte inclusiv asupra fenomenului criminalității, vicepremierul Gabriel Oprea a propus înființarea și operaționalizarea Grupului Interministerial Strategic pentru creșterea capacității de acțiune a instituțiilor guvernamentale în prevenirea și combaterea criminalității circumscrise amenințărilor în domeniul securității naționale, o platformă de cooperare între instituțiile din domeniul securității naționale menită să ofere coerență în coordonarea operațiunilor și punerea în comun a tuturor capabilităților pentru asigurarea unui răspuns prompt la situațiile de criză produse pe teritoriul național. Grupul Interministerial Strategic este coordonat de către viceprim-ministrul pentru securitate națională.

În planul siguranței cetățenilor, măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au făcut ca în anul 2014, la nivel național, criminalitatea sesizată să înregistreze o scădere semnificativă, fiind cu 9 procente față de valoarea înregistrată în anul 2009 și cu 12 procente față de anul 2011. Criminalitatea stradală – infracțiunile comise cu violență, tâlhării sau agresiuni - a cunoscut cea mai mică valoare din ultimii 9 ani. Infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 8% în 2014, ajungând la cea mai mică valoare din ultimii 5 ani, iar în zona rurală, infracționalitatea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani.

Măsuri de securitate pentru combaterea migraţiei ilegale spre Uniune Europeană

Domeniul migrației ilegale s-a aflat permanent pe lista de priorități a mandatului vicepremierului Gabriel Oprea. În luna mai 2015, sub coordonarea viceprim-ministrului Gabriel OPREA, a avut loc Evaluarea activităților de pregătire și antrenament pentru salvare pe mare - SARPOL 2015, exercițiu prin care a vizat verificarea capabilităților de intervenție a autorităților statului român în cazul situațiilor speciale de poluare marină și salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare, inclusiv în cazurile de migrație ilegală.

În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (foto), a luat măsurile necesare de reacţie la problema generată de fluxurile migraţioniste accentuate care se manifestă în regiunea Balcanilor de Vest pentru a preveni apariţia unor efecte de risc la adresa securităţii naţionale a României. Conform deciziei CNSSU începând din 28 august a.c., s-au întărit măsurile de securitate la frontiera României cu Serbia.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 11:10 Vanghelie, declarație BOMBĂ despre SIPA: „S-a luat pe CD-uri, exact ştiţi cum iei covrigii pe o aţă” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate