Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Oprea, ministrul în mandatul căruia s-a reușit aducerea în țară a lui Mohammad Munaf | Serial EVZ - "Miniştrii de interne"

Gabriel Oprea este un apropiat al fostului șef al SRI, George Maior
Autor: | | -1 Comentarii | 8062 Vizualizari

Complice la răpirea jurnaliștilor români în Irak, afaceristul cu dublă cetățenie, irakiană și americană, a intrat, joi, în custodia Poliției Române. Revenit la cârma Ministerului Afacerilor Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea a reuşit, într-o perioadă relativ scurtă, să ia unele măsuri fără precedent în activitatea acestei instituţii, precum: drepturile şi beneficiile obţinute pentru militari, consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova şi întărirea parteniaratelor cu SUA şi NATO.

Actualul vicepremier îndeplinește, pentru a doua oară, funcția de ministru al Internelor. E drept, între decembrie 2008 și ianuarie 2009 a stat doar 20 de zile, după ce PSD i-a retras sprijinul politic pe motiv că nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv a lui Virgil Ardelean la DGIPI. După ce a fost și ministru al Apărării – în perioada 23 decembrie 2009 – 7 mai 2012 – mulți dintre militarii MApN au spus despre el că a fost cel mai bun conducător al MApN.

General în rezervă și un susținător al fostului șef al SRI, ambasadorul George Maior, Oprea a știut să propună proiecte legislative în sprijinul militarilor, fie ei de la Interne, SRI, SPP, SIE, fie de la MApN.


FOTO: Gabriel Oprea, alături de președintele Klaus Iohannis, Ambasadorul George Maior, ministrul Apărării, Mircea DușaCel mai iubit ministru de Interne, de către polițiști

Potrivit multora dintre oamenii legii, este „cel mai iubit” de către polițiști, datorită faptului că, în timpul mandatului său, ei au obținut cele mai multe drepturi. Liderii de sindicat susțin, la rândul lor, că este un om de cuvânt și au cele mai puține critici la adresa sa, ca lider al instituției. „Pot spune că este un om de cuvânt. Întotdeauna a făcut ce a spus”, susține Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Printre drepturile obținute pentru angajații MAI – polițiști, jandarmi, pompieri, dar și pentru cei din SPP sau SRI –, a fost modificarea statutului cadrelor militare prin care membri ai familiilor celor răniți sau decedați în misiuni sunt sprijiniți să fie încadrați în sistem. Aceleași drepturi le cer, acum, și militarii din cadrul Ministerului Apărării Naționale.Activitatea lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului Afacerilor Interne a fost presărată de evenimente deosebit de importante pentru România. De exemplu, el a fost cel care a inaugurat, anul acesta, sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, proiect inaugurat împreună cu reprezentanții Ambasadei SUA. Apoi, joi, unul dintre cei mai căutați pioni care cunosc dedesubturile răpirii jurnaliștilor în Irak a fost adus în țară: Mohammad Munaf. 

Tot în anul 2015, vicepremierul Gabriel Oprea a susținut în Parlament Noua Strategie Națională de Apărare, cel mai important document programatic din punct de vedere al domeniului securității naționale a României în actualul context regional de securitate.


FOTO: Gabriel Oprea, alături de reprezentanții diplomației SUA, la inaugurarea sistemului de detectare a materialelor radioactive, de la Aeroportul OtopeniGeneralul din fruntea Guvernului

Gabriel Oprea a fost numit vicepremier și ministru de Interne în martie 2014. A condus, în lipsa lui Victor Ponta, de două ori Guvernul României. Are 54 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Națională de Informații. În anul 2000, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Din octombrie 2009, a fost înaintat, prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, la gradul de general cu patru stele în rezervă.

Repere ale mandatului viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Revenit la cârma Ministerului Afacerilor Interne, la începutul anului 2014, Gabriel Oprea a reuşit, într-o perioadă relativ scurtă, să ia unele măsuri fără precedent în activitatea acestei instituţii, dar şi a relaţiilor României cu alte state, privitoare la securitatea ţării, în plan regional. Drepturile şi beneficiile obţinute pentru militari, consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova şi  întărirea parteniaratelor cu SUA şi NATO sunt doar câteva dintre aceste. Vă prezentăm, cu ajutorul Direcţiei de Comunicare a MAI, unele dintre cele mai importante repere ale activităţii vicepremierului Gabriel Oprea.

Majorarea salariilor cu 75 la sută

Una dintre principalele reglementări inițiate de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea și adoptate în cadrul Guvernului a fost cea privind plata muncii prestate de angajații din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională – Poliţie, Jandarmerie, Pompieri, SPP,SRI,SIE - în zilele de repaus săptămânal și de sărbătorile legale, potrivit căreia, aceștia beneficiază de o majorare de 75% din salariul de bază, proporțional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător. De asemenea, au fost achitate toate restanțele la plata drepturilor de echipament, aceste drepturi fiind plătite lunar, la zi.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus, totodată, măsuri reparatorii privind salarizarea personalului, fiind clarificate unele aspecte în ceea ce privește sporul pentru orele lucrate în timpul nopții, decontarea transportului, acordarea sporului pentru agenții cu studii superioare sau acordare a ajutorului în caz de deces pentru familiile angajaților ministerului care și-au pierdut viața în timpul serviciului.

Protecţie socială pentru membrii familiei celui rănit sau decedat în misiune

Totodată, s-a introdus posibilitatea menținerii în activitate sau a reîncadrării profesionale a angajaților care au fost răniți în misiune și care au fost încadrați într-un anumit grad de invaliditate. Soțiile unor angajați ai MAI decedați în misiune au putut fi angajate în diverse structuri ale ministerului iar copiii aflați în întreținerea personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate precum și copiii celor decedați în misiune pot fi admiși în instituțiile de învățământ ale M.A.I., fără examen, oferindu-le, astfel, posibilitatea de a urma o carieră asemănătoare cu a părintelui și de a avea o slujbă sigură în viitor.      

Legea pensiilor militare

O altă inițiativă a vicepremierului Gabriel Oprea a fost Legea nr. 82/2015 (pentru modificarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști), potrivit căreia peste 30.000 de soldați și gradați profesioniști din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne beneficiază de creșterea limitei maxime până la care pot fi menținuți în activitate, respectiv de la 50 până la 55 ani. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea a inițiat și un proiect de lege privind pensiile militare de stat prin care se revine la regulile care caracterizează sistemul pensiilor ocupaționale.

Recunoaştere profesională: 21.000 angajaţi MAI, avansaţi în grad

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate