Ministerul Energiei a sesizat Parchetul pentru nişte contracte câştigate de “regele asfaltului” Theodor Berna

Ministerul Energiei a sesizat Parchetul pentru nişte contracte câştigate de “regele asfaltului” Theodor Berna

Corpul de Control al Ministerului Energiei a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari din Ministerul Economiei în privinţa unor contracte încheiate cu firma Tehnologica Radion, deţinută de Theodor Berna, supranumit în presă şi “regele asfaltului”.

Instituţia a efectuat un control la Direcţia Generală de Petrol şi Gaze (DGPG) din cadrul Ministerului Energiei, care în anii trecuţi se afla în subordinea Ministerului Economiei, când cele două ministere nu erau scindate. Controlul a fost efectuat în urma unei sesizări primite pe Avertizorul de Integritate.

Astfel, potrivit raportului Corpului de Control al Ministerului Energiei, publicat astăzi pe site-ul instituţiei, firma Tehnologica Radion a câştigat, în anii 2010-2011, contracte de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor naturale în mai multe localităţi din judeţul Argeş, fără însă a efectua investiţiile prevăzute prin contract.

Este vorba despre comunele argeşene Poiana Lacului, Bârla şi Lunca Corbului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, nu s-au găsit documente care să ateste că reprezentanţii Ministerului Economiei au verificat stadiul investiţiilor realizate, conform angajamentelor din contractele de concesiune. De asemenea, nu s-a putut stabilit dacă funcţionarii au calculate şi încasat penalităţile din contract, de 0,1% pe zi de întârziere, la valoarea investiţiei nerealizate conform graficului. 

În plus, nu a fost executată nici scrisoarea de garanţie bancară de bună execuţie pentru garantarea investiţiilor asumate. 

În aceste condiţii, Corpul de Control a sesizat Parchetul, pentru posibile fapte de corupţie ale funcţionarilor, săvârşite în acest caz. 

Tototdată, Ministerul Energiei intenţionează să rezilieze contractele de concesiune în cauză, pentru a demara un nou proces de atribuire a acestora. De asemenea, ministerul şi-a propus ca, până la 1 septembrie, să analizeze şi să urmărească toate contractele de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor.

Tehnologica Radion a câştigat de-a lungul anilor sute de contracte cu statul, în valoare de sute de milioane de lei, atât pentru construcţia şi repararea de drumuri, cât şi pentru reabilitarea termică a blocurilor sau vânzarea materialelor de construcţii. În proporţie semnificativă, contractele au fost câştigate prin încredinţare directă. 

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au instituit sechestru asigurător pe toate conturile şi bunurile Tehnologica Radion, după ce, în august 2014, firmei, a fost arestat într-un dosar de evaziune. El a fost acuzat că spăla banii obţinuţi din contractele cu statul prin mai multe firme-fantomă. 

Compania se află din 28 iunie 2016 în reorganizare judiciară.