Milioane de oameni la Paris, în marșul antiterorist
- Simona Mătieș
- 12 ianuarie 2015, 00:00
Un marș de excepție, la care au participat în jur de 1,5 milioane de oameni, a fost organizat ieri după-amiază în capitala franceză, după atentatele în care și-au pierdut viața 17 persoane. Zeci de șefi de stat și de guvern, responsabili politici din țările lumii au fost prezenți la acest eveniment simbolic
Parisul este astăzi capitala lumii”, a afirmat preşedintele François Hollande, în faţa membrilor Guvernului reuniţi la Elysée, înainte de a participa la Marşul solidarităţii împotriva terorismului.
Evenimentul a fost organizat în condiţii de maximă securitate, în contextul în care atenția europeană și internațională este monopolizată de discuții pe marginea atacurilor teroriste comise în Franţa (la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi după luarea de ostatici la un magazin evreiesc). Atentatul de la sediul Charlie Hebdo, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.
La marșul organizat în capitala Franței au venit lideri din 50 de state ale lumii, toți fiind primiți la Palatul Elysee, de către președintele François Hollande.
În zeci de alte orașe, mai mari sau mai mici, nu doar din Franța, ci și din alte state europene, oamenii au ieșit în stradă, protestând față de acțiunile teroriste ce au avut loc săptămâna trecută la Paris și împrejurimi.
Mobilizare exemplară
La Perpignan, manifestația prin care s-a adus un omagiu victimelor a adunat 40.000 de persoane, o cifră extraordinară, pentru un oraș cu doar 110.000 de locuitori; la Tarbes, o localitate cu 40.000 de locuitori, poliția a anunțat că au ieșit în stradă 14.000 de oameni. În total, în întreaga Franță, au ținut să-și manifeste solidaritatea, cu o zi înainte de marșul oficial de la Paris, în jur de 700.000 de persoane.
În mulțime au fost văzuți mai mulți caricaturiști, scriitori din Franța și din alte state europene, primari din întreaga țară, dar și fosta parteneră a președintelui Hollande, jurnalista Valerie Trierweiler.
Piața Republicii, de unde a pornit marșul, a fost plină de oameni, cu cel puțin două ore înainte de ora începerii „Marșului republican”. Sute de mii de oameni, printre care părinți cu copii în cărucioare, oameni în scaune cu rotile, bătrâni în cârje, familii tinere, albi, negri, creștini, musulmani, un amalgam din toate națiile s-au întâlnit la acest miting.
Măsuri stricte de securitate
Mai mult de 2.300 de polițiști au fost mobilizați în centrul orașului, lunetiști fiind amplasați pe clădirile din zonă, pentru securitatea liderilor lumii. Aceștia au mărșăluit în tăcere, într-un moment considerat istoric, cortegiul fiind aplaudat de trecători.
Șefii de stat și de guvern au mers ținându-se de braț doar 200 de metri, din motive de securitate, după care Hollande a dat mâna cu liderii participanți și a discutat, câteva minute, cu rudele victimelor.
Președintele Iohannis condamnă antisemitismul
„Prin participarea la acest marș împotriva urii și a violenței condamnăm nu doar atacurile asupra redacției săptămânalului Charlie Hebdo, ci și antisemitismul care a condus vineri la alte crime într- un magazin evreiesc din Paris”, a scris președintele Iohannis, pe Facebook, înainte de plecarea spre capitala Franței.
Întâlniri la nivel înalt
La Paris, unde a fost însoțit de consilierul personal Mihai Răzvan Ungureanu, șeful statului a avut și o serie de întâlniri cu liderii europeni.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost întâmpinat la Palatul Élysée de către președintele Franței, François Hollande, care i-a mulțumit în mod special pen tru solidaritatea manifestată în primele ore după atentatul din 7 ianuarie și pentru răspunsul prompt la invitația de a participa la marșul de astăzi (ieri- n.r.) de la Paris. Președintele României l-a asigurat pe pre ședintele Franței de sprijinul și fraternitatea poporului român. Înaintea începerii marșului, președintele Klaus Iohannis s-a mai întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum și cu alți reprezentanți ai statelor europene prezenți la Paris”, a scris, pe Facebook, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Tatiana Niculescu Bran.
Șeful statului s-a întors, aseară, la București. (Mircea Marian)
Jurnaliști amenințați și redacții evacuate, după atacul din Franța
În timp ce milioane de oameni mărșăluiau la Paris, în alte orașe din Franța și din lume, în semn de solidaritate cu victimele, pentru a susține libertatea presei și a transmite un mesaj împotriva teroriștilor, redacțiile altor publicații europene au fost ținta unor atacuri.
Un incendiu s-a declanşat la sediul cotidianului Hamburger Morgenpost, care a publicat caricaturi cu profetul Mahomed, din revista franceză Charlie Hebdo. „Pietre și un dispozitiv incendiar au fost aruncate printr-o fereastră” a imobilului redacției, declanşându- se un incendiu, care a fost stins rapid și nu au existat răniți.
Redacţia cotidianului belgian Le Soir, din centrul Bruxelles- ului, a fost evacuat, ieri, după un apel telefonic anonim, în care autorul amenința cu un atentat cu bombă. Strada a fost încercuită de forţele de ordine. „Redacția voastră va exploda, pentru că nu ne luați în serios”, a spus persoana care a sunat. Tipografia grupului, situată la Nivelles, a fost, de asemenea, evacuată, ca măsură de precauţie.
Cotidianul The Weekend Australian a publicat, sâmbătă, o caricatură în care profetul Mahomed apare discutând cu Iisus Hristos şi a lansat un apel la susținerea libertății de exprimare în lume. (S.M.)
Gestul emoționant al „eroului” din băcănia franceză
Lassana Bathily, de 24 de ani, un ajutor de vânzător în magazinul evreiesc, a devenit un erou peste noapte. Născut în Mali (vestul Africii), el a fost lăudat pentru curajul de care a dat dovadă, când și-a riscat viața pentru a-i salva pe clienții care se aflau în băcănie la momentul atacului terorist. „Când au încercat să se ascundă, să se arunce la pământ, am deschis ușa de la camera frigorifică, să intre acolo”, a povestit tânărul. „Mai multe persoane au venit cu mine. Am stins lumina și am închis ușa. Am închis termostatul frigiderului. Le-am spus să stea calmi, în liniște, pentru că eu o să ies”, își amintește Bathily.
Polițiștii au crezut, la început, că bărbatul este unul dintre atacatori, când a reușit să iasă, folosind un lift pentru alimente. „Mi-au spus: pune-te la pământ, pune mâinile pe cap! Miau pus cătușe și m-au ținut timp de o oră și jumătate, ca și când aș fi fost complice”, a adăugat el. După ce a fost eliberat, le-a dat detalii polițiștilor despre ascunzătoare. Cei pe care i-a ajutat, i-au strâns mâna și i-au mulțumit, pentru că le-a salvat viața.
Pe de altă parte, mama și surorile extremistului Amedy Colibaly, autor al atacului de la băcănie, au transmis condoleanțe familiilor victimelor teroriștilor. Ele s-au delimitat de actele comise de Coulibaly și au făcut un apel la unitate şi solidaritate, sperând că nu va fi pus un semn de egalitate între actele odioase și religia musulmană. „Condamnăm aceste acte. Nu susținem deloc ideile extremiste”, au spus femeile, citate de presa franceză. (S.M.)
Școli șisinagogi, apărate
Guvernul francez a promis că școlile evreiești și sinagogile din țară vor fi protejate de armată, „dacă este necesar”, în timp ce președintele François Hollande urma să meargă aseară la Marea Sinagogă din Paris pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor recentelor atacuri jihadiste. Președintele Consiliului Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța, Roger Cukierman, a avut o întâlnirecu șeful statului francez. Printre cele 17 victime ale atentatelor s-au aflat și patru evrei, uciși în atacul asupra unei băcănii evreiești din estul Parisului.