Migrantii cu statut de refugiat în România care trăiesc în Germania se întorc. Vor salarii și condiții ca acolo

Migrantii cu statut de refugiat în România care trăiesc în Germania se întorc. Vor salarii și condiții ca acolo

România nu este pregătită să-i integreze pe migrantii cu statut de refugiat în România care trăiesc în Germania și care sunt nevoiți să vină și să trăiască în țară. Nici ei nu sunt pregătiți și mulțumiți de condițiile de aici, obișnuiți cu salarii mari și condiții mai bune.

Statul român va trebui să le garanteze salariul mediu pe economie, 2500 de lei, nu salariul minim pe care îl primesc mulți muncitori români. Până în prezent în România trăiesc 3029 de refugiați, dar cota a fost de 7000, prin urmare se vor întoarce și restul. Mai mult, în cancelarile europene se discuta despre o nouă relocare în urma căreia României i-ar reveni 70 000 de migranți.

La o conferință pe această temă, organizată vineri, de mai multe instituții ale statului, organizații neguvernamentale și biserici, s-au discutat toate aspectele și vulnerabilitățile legate de refugiați.

S-a arătat că, din cauză că nu cunosc legislația, migranții sunt exploatați la locul de muncă, școlile nu le primesc copiii și multe alte probleme legate de cultura și tradițiile diferite. Alți participanți au arătat că refugiații sunt cei care speculează situația și că nu țin cont de legile și regulile noastre: nu respectă programul de muncă, nu anunță dacă nu pot merge, întârzie. Sunt probleme și cu repartizarea lor în țară deoarece din start cer să fie duși în zone mai bune și să li se ofere salarii mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, mulți dintre angajatori vor să lucreze cu migranți. Participanții la conferință au arătat că motivul ar fi tocmai faptul că aceștia nu cunosc legile, nu sunt într-un sindicat și pot fi exploatați prin muncă.

O altă problemă majoră este cea a documentelor. Plecați forțat, migranții nu au reușit să-și ia și documente care să ateste că au anumite studii și calificări, ceea ce îngreunează angajarea lor legală. Oricum, timp de un an ei primesc ajutor de stat, după care pot deveni asistați sociali cu aceleași drepturi ca românii.  

Recent, pe 28-29 iunie,  a avut loc la Bruxelles summitul unde s-a încercat  soluționarea problemei  imigrației și a refugiaților din regiune.