Editura Evenimentul si Capital

MESAJUL Marelui şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Creta "către POPORUL ORTODOX”

Mare Sinod panortodox din Creta
Autor: | | 3 Comentarii | 1567 Vizualizari

Episcopii ortodocşi adunaţi în plenul Marelui şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe la Academia Teologică din Creta între 17 și 26 iunie au semnat la finalul lucrărilor un mesaj sinodal "către poporul ortodox şi către toate persoanele de bunavoinţă".

Mesajul celor 161 de ierarhi participanţi la sinod a fost citit în cadrul Liturghiei oficiate duminică de capii celor 10 Biserici Ortodoxe participante. Sfântul şi Marele Sinod a avut ca prioritate proclamarea unităţii Bisericii Ortodoxe care are nevoie "să fie întărită şi să aducă roade noi", se spune în mesaj.

Sinodalitatea ca principiu al unităţii se va manifesta pe viitor prin convocarea periodică a sfântului şi marelui Sinod la fiecare şapte sau zece ani.

Dialogul cu creştinii non-ortodocşi este considerat de Biserica Ortodoxă de o mare importanţă, pentru că în acest fel lumea creştină poate să cunoască mai exact autenticitatea tradiţiei ortodox şi credinţa ortodocşilor.

Dialogul nu înseamnă deloc un compromis în materie de credinţă, accentuează mesajul Sinodului, citat de RRA.

În condiţiile unei "explozii a fundamentalismului religios", sinodalii sunt pentru un dialog inter-religios sobru care poate să contribuie în mod semnificativ la creşterea încrederii reciproce a păcii şi a reconcilierii.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Biserica Ortodoxă condamnă cu fermitate "violenţele militare, persecuţiile, expulzările şi exterminarea minorităţilor religioase, convertirile forţate , traficul de refugiaţi, tortura şi teribilele execuţii sumare." Sinodalii fac un apel către comunitatea internaţională să-i apere pe creştinii din Orientul Mijlociu, ca şi pe toţi oamenii din regiune care au un drept inviolabil să locuiască în ţara lor de origine ca cetăţeni cu drepturi egale.

De asemenea, sinodalii  apelează la autorităţile civile, la cetăţenii şi la  creştinii ortodocşi să continue să-i ajute pe refugiaţii ajunşi în ţările lor.

Mesajul Sinodului ortodox aminteşte de schimbările radicale în bine pe care le-a adus dezvoltarea modernă a şttinţei şi tehnologiei, dar observă şi o serie de efecte negative precum: manipularea libertăţii, pierderea progresivă a unor tradiţii preţioase, distrugerea mediului înconjurător, contestarea valorilor morale. 

În acest context, Biserica Ortodoxă afirmă că este necesară şi o abordare spirituală a ştiinţei prin intermediul unei bioetici  fondate pe etica creştină şi pe învăţătura patristică.

În ceea ce priveşte criza ecologică, răspunsul creştin potrivit este pocăinţa pentru abuzurile care au condus la poluare, abţinerea  şi etica ascetică drept antidot la supra consum.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la Marele Sinod din Creta de o delegaţie de 25 de ierarhi condusă de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel.

Din cele 14 Biserici autocefale, au participat la sinod doar 10. Patriarhiile Antiohiei, Moscovei, Bulgariei şi Georgiei au absentat, invocând nereguli procedurale în convocarea sinodului.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate