Mecanismele STATULUI PARALEL. Cum au atacat Coldea și Maior INSTITUȚIILE de conducere

Mecanismele STATULUI PARALEL. Cum au atacat Coldea și Maior INSTITUȚIILE de conducere

Înaintea anului 2014, când Serviciul de Informații era condus de directorul George Maior și prim-adjunctul Florian Coldea, cei doi s-au implicat în Justiție, Guvern și Parlament, manevrându-le în interese proprii, a acuzat fostul șef al SPP, Dumitru Iliescu, audiat ieri în Comisia parlamentară de control al SRI. Astfel, generalul în rezervă a confirmat majoritatea dezvăluirilor făcute de EVZ în serialul „Noi suntem Statul!”.

Informațiile despre statul paralel au fost furnizate de președintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, după audierea de ieri a lui Dumitru Iliescu.

Principalele declarații ale senatorului PSD, Claudiu Manda:

„A vorbit despre atacul asupra Justiției, unde a făcut referiri și la întâlnirea precedentă. A încercat să ne explice cum ar fi încercat cei din conducerea de la momentul respectiv a SRI, inclusiv pentru examenele de acces la diferite Curți, inclusiv ÎCCJ, persoanele care nu erau agreate n-ar fi luat concursul. A dat un exemplu. Nu vreau să-l detaliez sau să spun numele respectiv, dar o persoană care a dat concurs nu a câștigat, după care, la nivelul discuțiilor cu cei din conducerea SRI la vremea respectivă, la următorul concurs a câștigat. Dar la fel și aici a spus că va transmite o listă de nume. Noi mai avem o listă de nume de la o altă audiere, pe care nu pot s-o prezint public, dar persoane care domnia sa consideră, și cu elementele necesare, că ar face parte din portofoliul de oameni din Justiției, apropiații conducerii de la vremea respectivă a SRI. 

A făcut referire inclusiv la elemente pe care domnia sa spune că le cunoaște, opunerea celor din conducerea din SRI, cred că a zis dl Maior că dl Mihai Răzvan Ungureanu să fie numit la SIE. 

A dat o serie de exemple de persoane din Guvern care au fost scoase din zona decizională pe baza unor dosare. (...) Tot în perioada dinainte de 2015. A dat o serie de exemple — a spus că poate să aducă în continuare multe exemple. Unul dintre exemple a fost cazul Atanasiu (Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, propus în 2012 pentru un mandat la Ministerul Economiei - n.r.), care ar fi deranjat niște interese cu bunuri mobile și imobile și că de aceea s-ar fi construit acel dosar împotriva domniei sale soldat cu demiterea, dar nimic mai mult decât atât.

Referitor la atacul asupra Parlamentului, există mai multe categorii. Una ar fi intenția celor din conducerea SRI de a susține unii oameni pentru a ajunge pe listele de parlamentari și a ajunge în Legislativ. A spus că are exemple în acest sens. Al doilea ar fi de identificare a unor parlamentari care au probleme și care pot să fie sprijiniți și aceștia să devină în apropierea SRI de la vreme respectivă și care să fie folosiți în intenția de a susține anumite legi sau să voteze împotriva altor legi. Și trei, despre dislocarea unor membri ai Parlamentului, să fie mutați de la un grup parlamentar la altul. Și aici ne-a dat o serie de exemple. A spus că exemple sunt foarte multe și că ne va transmite această listă cu exemplele și cu elementele pe care le are în susținerea domniei sale. A spus că apropierea de către cei din conducerea SRI de atunci se făcea fie promițându-le că vor fi sprijiniți, fie identificând diferite probleme în care li se spunea că vor fi ajutați ca aceste probleme să se rezolve în instanță și în justiție. A dat aici diferite nume, referindu-se efectiv și la perioada în care s-a construit un anumit partid politic.”