Mazăre și Strutinsky taxau orice aviz eliberat. Primăria nu se consideră păgubită în scandalul Polaris

Mazăre și Strutinsky taxau orice aviz eliberat. Primăria nu se consideră păgubită în scandalul Polaris

În rechizitoriul DNA prin care a fost trimis în judecată fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, anchetatorii arată că acesta a primit mită de la un dezvoltator care voia să construiască un mall, mita fiind ascunsa în spatele unui contract de publicitate cu trustul de presă pe care-l controla. Primăria nu s-a constituit parte civilă, în ciuda prejudiciului uriaș.

Din declarațiile denunțătorilor prezente la dosar, rezultă faptul că în legătură cu emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, că „la vremea respectivă se știa de o practică de a da bani pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, motivul fiind dorința solicitanților de a urgenta obținerea acestor documentații sau de a ”forța” anumite prevederi legale, pe care cererea lor nu le îndeplinea”.

Două categorii de șpăgi

Potriviti DNA, Structura mitei cuprindea două nivele, „nivelul micului funcționar, unde nivelul mitei era scăzut, undeva de ordinul sutelor de euro, și mita pentru funcționarul înalt, care era, evident, de valori foarte mari. Totodată, martorul a arătat că singurul în măsură să ia decizii în legătură cu dezvoltarea urbanistică a orașului, pe care apoi să le pună în practică era primarul Mazăre Radu Ștefan”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform procurorilor, în perioada 2007-2009, Mazăre Radu Ştefan a solicitat 1.105.000 de euro și a primit 2.472.303,8 lei de la reprezentanții societății (.....) S.R.L. în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism22 necesare dezvoltării unui alt proiect imobiliar de tip mall care ulterior nu a mai fost construit.

Ajutorul lui Strutinsky

În comiterea acestei fapte, Mazăre Radu Ştefan a fost ajutat de Strutinsky Sorin Gabriel, asociat şi administrator al societăţii (.....) S.R.L., societate colectoare a acestei mite. Sumele de bani au fost transferate sub forma unui contract de publicitate fictiv semnat de reprezentanţii societăţii (.....) şi de Strutinsky Sorin Gabriel, reprezentant al societăţii (.....). Această societate era controlată de Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. Mai mult, investitorii nu au plătit întreaga suma de 1.105.000 euro prevăzută în contract întrucât au renunţat la ridicarea mall-ului şi, în consecinţă, s-a suspendat contractul de publicitate.

Ce spune un denunțător: „În cadrul acestei întâlniri, dl Strutinsky Gabriel Sorin ne-a arătat că nu este in regulă că am oprit plățile, deși am obținut autorizația de construire. În același timp, ne-a arătat că mai trebuie să obținem o autorizație, cea pentru sensul giratoriu. Noi i-am precizat că am oprit plățile, întrucât am oprit proiectul. Dl Strutinsky Gabriel Sorin ne-a spus că, în cazul în care vom relua proiectul, tot la el o să ajungem pentru obținerea autorizației pentru sensul giratoriu. Acesta este contextul în care a fost încheiat acordul scris între (.....) SRL și SC (.....) SRL, prin care s-a suspendat temporar contractul, urmând ca plățile să fie reluate în momentul relansării/reînceperii proiectului”.

Afacerea Polaris. Performanță de invidiat

Conform DNA, analiza ofertei pentru salubritate a societății Polaris M Holding de către membrii comisiei de evaluare a fost pur formală, desfășurându-se pe parcursul unei singure zile (o după amiază, respectiv în data de 25.03.2015, începând cu orele 14.00), în condițiile în care documentația depusă era foarte stufoasă – conţinând circa 900 depagini. Activitatea comisiei de evaluare ar fi trebuit să presupună atât o verificare temeinică a documentelor depuse, cât și o analiză a capacității societății de a presta activitățile prevăzute în caietul de sarcini. În plus, nu există o hotârâre a consiliului local al municipiului prin care să fie aprobate aceste tarife

Faptele lui Mazăre

În perioada 2008-2014, Mazăre Radu Ștefan a primit de la societatea Polaris M Holding peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat câștigarea licitației organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului și încheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 între Primăria Mun. Constanţa şi societatea Polaris M Holding S.R.L., având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani. Mita a fost primită sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea Polaris M Holding și societatea (.....) – societate controlată de Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel.

Primăria nu s-a constituit parte civilă

Prin adresa din data de 21.10.2015 DNA s-a solicitat Primăriei mun. Constanţa să precizeze dacă se constituie parte civilă în prezenta cauză. ”Până în prezent Primăria mun. Constanţa nu a comunicat dacă doreşte să se constuituie parte civilă. Din declaraţia reprezentantului legal al primăriei a rezultat că această decizie a fost supusă hotărârii consiliului local, în acest sens întocmindu-se un proiect de hotărâre prin care se propunea constituirea de parte civilă cu suma indicată de expertul desemnat. Până în prezent consiliul nu a luat nicio decizie. În consecinţă, în cazul în care Primăria mun. Constanţa nu se va constitui parte civilă în cadrul procesului penal, urmează ca suma ce constituie prejudiciu în dauna primăriei să fie confiscată”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Pe 9 decembrie, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în al treilea dosar. Fostul edil este judecat alături de opt complici deoarece în perioada 2008-2014, acesta, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat și administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.