Marii comercianți lipsesc din controalele Fiscului

Marii comercianți lipsesc din controalele Fiscului

Zilele trecute, inspectorii fiscali au închis în urma controalelor zeci de localuri și au amendat mii de mici comercianți, dar până acum i-au ocolit pe cei mari.

Cazurile semnalate de presă au stârnit ieri și o reacție a premierului Ponta. „Dacă există abuzuri făcute de către cei de la ANAF, cu siguranţă vor fi sancţionate”, a declarat acesta. În ultimele zile s-au efectuat controale nu numai pe OUG 28/1999, privind obligația de a emite bon fiscal, ci și pe marile rețele cu potențial evazionist, a declarat ieri, pentru Evz, Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al Departamentului Antifraudă. Cert este că marii retaileri au scăpat. „Până acum nu știu să fi avut loc abuzuri ale Fiscului, pentru că mi-ar fi fost imediat semnalate. De controale nu v-aș putea spune, pentru că avem foarte multe magazine, dar nu am auzit să fi fost”, a comentat pentru Evz Delia Nica, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Aceasta spune că Fiscul pare să fi lăsat la urmă marii retaileri deoarece potențialul evazionist este redus. „Chiar dacă sunt bani în plus în casă, de la vreun client, atunci când se face schimbul, sunt trimiși la casierie, există control și supracontrol într-un supermaket”, a declarat aceasta.

Presa a relatat despre o serie de exagerări ale inspectorilor fiscali. „Nu cred că cei care au scris legea s-au gândit că o să se întâmple aşa, cel mai probabil au avut în vizor marea evaziune fiscală. Depinde foarte mult de modul în care regulile sunt interpretate la faţa locului de inspectorul fiscal”, a spus pentru Evz Alexander Milcev, specialist fiscal E&Y.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lege prea dură

Cu toate astea, OUG 28/1999, actualizată în 2015, prevede clar că „neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale” poate fi sancționată cu suspendarea activității între 1 și 3 luni. Câtă vreme legea nu nuanțează prevederile în funcție de gravitatea abaterii, inspectorul nu poate fi criticat pentru că o aplică.

Cazul barului PUB 18 din Capitală, controlat de Fisc și amendat pentru o lipsă în gestiune de 3,18 lei, a devenit viral pe net. În realitate a rezultat o diferență în minus de 1.596,72 lei, nu de 3,18 lei, a comunicat ieri Fiscul. „Se tot vehiculează ideea că Fiscul ar trebui să închidă ochii la cei care nu taie bon fiscal, pentru sume mici. Întrucât s-ar pierde locuri de muncă și statul nu mai încasează taxe. Este complet eronată această abordare, iar alternativa ar fi chiar imorală. Cei mai mulți sunt oneşti”, a declarat Gelu Diaconu, șeful Fiscului, pentru economica.net.

Bilanț modest

Până acum, Fiscul a oferit presei doar evidențe pentru activitatea din primele două luni din an, nu și pentru ampla acțiune de control demarată în martie. De la înființare și până acum, marile prejudicii identificate de Antifraudă reprezintă puțin sub un miliard de euro. La nivelul întregii economii evaziunea este estimată la circa 24 de milarde de euro.

Românii vor reducerea TVA la 20%”

Majoritatea românilor sunt de acord cu reducerea TVA la 20%, arată un sondaj CSCI. Astfel, potrivit cercetării, 55% dintre români sunt de acord cu propunerea de scădere a taxei pe valoarea adăugată. În același timp, 54% dintre români au o părere bună sau foarte bună despre creșterea economică înregistrată de România, iar 50% consideră benefice acțiunile de combatere a evaziunii fiscale.