Majoritarea PSD-ALDE a sabotat, în Senat, adoptarea Legii Zilei Maghiarilor

Majoritarea PSD-ALDE a sabotat, în Senat,  adoptarea Legii Zilei Maghiarilor

Senatorii au luat o pauză exact înainte să voteze în plenul de miercuri, inițiativa legislativă a unor parlamentari UDMR prin care ziua de 15 martie ar fi declarată ca sărbătoare a comunității maghiare, urmând ca angajaţilor maghiari să li se acorde o zi liberă pentru a participa la manifestări.. Senatorul Niculae Bădălău care a prezidat ședința a anunțat o pauză de 15 minute, chiar înainte de a ajunge la acest punct pe ordinea de zi, invocând discuții între liderii de grup. După pauza de un sfert de oră mulți senatori PSD-ALDE nu s-au mai întors în plen, Bădălău anunțând anularea ședinței Senatului din lipsă de cvorum.

După anularea ședinței, senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat că lipsa de cvorum nu înseamnă că PSD-ALDE nu susțin proiectul de lege al Uniunii. „Nu știm că n-o susține (PSD - n.r.). O să vedem când va ajunge la vot în plen. Momentan avem un raport de admitere a legii.”, a spus Barna.

Pe 19 iunie, proiectul de lege care prevede declararea zilei de 15 martie ca zi a comunității maghiare a primit raport comun favorabil  cu amendamente din partea Comisiile pentru administraţie şi pentru drepturile omului. Termenul de adoptare tacită a legii este pe 24 octombrie. 

Cu toate că UDMR a semnat un protocol de colaborare cu coaliția majoritară PSD-ALDE, recent o serie de parlamentari ai Uniunii, printre care și liderul formațiunii Kelemen Hunor, au reproșat Puterii lipsa de comunicare și deschidere, în contextul în care deputații au respins, săptămâna trecută, legea proiectul legii privind reducerea pragului de reprezentare de la 20% la 10% pentru folosirea limbii materne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat, vinerea trecută, votul în plenul Camerei Deputaților prin care au fost respinse modificările la Legea 215/2001 care se referă la folosirea limbii materne în instituţiile publice în localităţile în care minorităţile reprezintă 10% din populaţie şi nu 20%, cât este stabilit în prezent. El le-a spus colegilor deputați că probabil au fost rezolvate toate probleme în România, rămând doar cea maghiară, „care trebuie rezolvată foarte repede și brutal”. UDMR a mai anunțat, că în cazul în care și Senatul va respingea această lege, parlamentarii Uniunii vor depune un alt proiect de lege pe aceeași temă.