Editura Evenimentul si Capital

MAI: Cea mai liniștită CAMPANIE ELECTORALĂ. Gabriel Oprea: „Alegerile reprezintă sursa, dar şi rezultatul democraţiei unui stat”

Autor: | | 7 Comentarii | 208 Vizualizari

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a susținut astăzi, 22 octombrie, o videoconferinţă cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale M.A.I., având ca temă evaluarea stadiului de îndeplinire a măsurilor organizatorice și de ordine publică luate pentru desfășurarea în bune condiții a scrutinului din 2 noiembrie a.c.. Oficialul MAI a spus că a fost „cea mai liniștită campanie electorală” și că s-au înregistrat de cinci ori mai puține evenimente, față de 2009. Acesta a prezentat unde și când se votează, ce riscă cei care dau mită electorală și că urna mobilă va merge, în premieră, și la arestații la domiciliu. De asemenea, Evidența Populației va lucra inclusiv duminică, în ziua alegerilor.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea a spus că „pregătirile pentru derularea scrutinului de duminică sunt la final şi am vrut să ne întâlnim astăzi, în această formulă, pentru a stabili ultimele detalii organizatorice referitoare la buna desfășurare a acestui proces electoral, extrem de important pentru toţi cetăţenii acestei ţări, dar și pentru Ministerul Afacerilor Interne – prin prisma responsabilităților noastre.”.

Toate materialele necesare desfăşurării procesului de votare au fost realizate şi au fost distribuite deja fiecărei primării, urmând ca mâine să fie predate preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. 

Pentru asigurarea condiţiilor de legalitate, prefecţii, împreună cu preşedinţii birourilor electorale judeţene şi reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, au efectuat instruirea de specialitate cu preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare. 

ALEGERI PREZIDENȚIALE. 14 candidați, înscriși în cursa pentru Cotroceni. Peste 18 milioane de alegători, așteptați la urne. VEZI toate detaliile scrutinului de duminică

„A fost una dintre cele mai liniștite campanii electorale”

Gabriel Oprea a mai precizat că „am avut una dintre cele mai liniștite campanii electorale.”. Comparativ cu campania electorală din 2009, numărul de incidente înregistrate a fost de cinci ori mai mic. Dacă în 2009, la finalul campaniei electorale aveam înregistrate 937 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 182.

„Vreau să subliniez că în toată această perioadă nu au avut loc evenimente grave care să perturbe ordinea publică, majoritatea situațiilor sesizate referindu-se la afişajul electoral.”, a mai spus oficialul MAI.

Faţă de campania din 2009, au fost înregistrate de cinci ori mai puţine contravenţii şi de patru ori mai puţine infracţiuni. 

În această campanie electorală, s-au aplicat 85 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 46.100 de lei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, au fost constatate 58 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 25 de persoane, faţă de campania din 2009, când au fost cercetate 194 de persoane.

„Pentru că au rămas mai puţin de 24 de ore până la încheierea campaniei electorale, nu cred că vom înregistra schimbări semnificative ale acestor date.”, e de părere Gabriel Oprea.

Peste 650 de manifestări electorale

El a adăugat că, în toată această perioadă, dreptul la liberă exprimare a opiniilor a fost pe deplin respectat, nefiind semnalate evenimente deosebite la adunările publice, care au avut loc la nivel național.

Pe parcursul acestei campanii electorale s-au desfăşurat 654 de manifestări electorale, în 424 de localităţi, din 39 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Forțele MAI au asigurat măsurile de ordine publică la toate manifestările.

 „Această radiografie - pozitivă din punct de vedere a ordinii publice - a celor 30 de zile de campanie electorală, demonstrează că a existat o atitudine fermă și responsabilă a tuturor structurilor ministerului. Aceeași mobilizare o cer de la toți șefii de inspectorate județene și pentru zilele următoare!”, a precizat viceprim-ministrul Oprea.

 „Domnilor prefecți, aveți grijă!”

Oficialul MAI le-a transmis prefecților: „Aveţi grijă ca toate materialele necesare votării să ajungă în siguranţă în fiecare secţie de votare. Potrivit legii, buletinele de vot, ștampilele și timbrele autocolante rămân în secția de votare până la finalizarea procesului de vot.  Asiguraţi-vă personal că fiecare secţie de votare este dotată corespunzător, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale. ”.

Oprea a mai precizat că, potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, în pre-ziua votării, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor prelua materialele necesare votării din spațiul pus la dispoziție de primari. Până la ora 18.00 aceștia se vor deplasa la sediul secției de votare, însoțiți de pază, asigurată de personalul MAI. 

Președintele biroului electoral e „jupân” și în afara secției de votare

Potrivit legii, începând din pre-ziua alegerilor şi până la încheierea activităţii secţiei de votare, atât măsurile de organizare, cât şi cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. 

Autoritatea acestuia se întinde şi în afara localului de votare - în curtea localului de vot, în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri.

Amenzi de 4.500 de lei

Este foarte important de ştiut că refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi, constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Mobilizare: aproape 60.000 de forțe de ordine ale MAI

Pentru ziua votării, au fost mobilizți peste 58.000 de angajați ai MAI - aproximativ 31.300 de poliţiști, 12.500 de jandarmi, 3.600 poliţiști de frontieră, 10.000 de pompieri şi peste 600 de forţe ale altor structuri operative ale ministerului. 

Principalele misiuni vizează asigurarea ordinii publice, paza secţiilor de votare şi prevenirea infracţiunilor electorale.

În total, 11.300 de angajaţi ai ministerului sunt implicaţi în misiunile de menținere a liniștii și siguranței publice, iar peste 34.200 vor asigura paza secțiilor de votare. 

Alţi 4.700 de specialişti ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi mobilizaţi pentru verificarea şi soluţionarea sesizărilor privind incidentele şi evenimentele în legătură cu procesul de votare. 

Este, totodată, constituită o rezervă de intervenţie formată din 7.800 de angajaţi ai structurilor de ordine publică.

În aceste zile, angajaţii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă desfășoară controale tehnice de specialitate pentru înlăturarea riscurilor de incendii în localurile de vot. 

„Vreau să aveți în vedere fiecare clădire unde sunt organizate secții de votare, iar această acțiune să fie încheiată până mâine!”, a atras atenția Oprea.

Poliția Română, pe urmele turismului electoral 

Un alt aspect important este că de la începutul acestei săptămâni, Inspectoratul General al Poliţiei Române a detașat în fiecare judeţ ofițeri specialiști, pentru a monitoriza activităţile din competența structurilor teritoriale de poliție. 

„Domnule chestor general Tobă, ştiu că de astăzi dimineață aţi început o amplă acțiune la nivel național care vizează legalitatea desfăşurării transportului rutier de persoane. Pe lângă indicatorii urmăriţi în mod obişnuit, vreau să aveţi în vedere verificarea operativă a oricărei situaţii semnalate în legătură cu posibile fapte care au ca scop turismul electoral.”, a precizat oficialul MAI.

Închisoare pentru vot multiplu și mită electorală

De altfel, abordarea tuturor angajaţilor MAI în ziua votului trebuie să fie una preventivă, care să descurajeze orice încălcare a legii.

Votarea de două sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea între 6 luni și 3 ani. 

Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. 

„Așa cum v-am transmis și la întâlnirea precedentă, nicio abatere nu va fi tolerată: legea este una pentru toţi, iar cine o va încălca, va fi sancţionat!”, a subliniat Oprea.

Cum și unde se votează

„Şi pentru că vorbim de corectitudinea alegerilor, aş vrea să detaliez câteva aspecte de interes pentru cetăţeni cu privire la desfăşurarea scrutinului.”, a mai precizat ministrul MAI.

 Procesul de votare începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00. Potrivit legii, au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv. 

Alegătorii votează la secţia unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

Este foarte important de reţinut faptul că alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. 

Persoanele care în ziua votării se află în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 294 de secţii de votare organizate în afara ţării, în baza paşaportului sau a cărţii de identitate în statele care permit accesul pe teritoriul lor în baza acestui document.

Evidența populației lucreaza sâmbătă și duminică 

„Amintind de cărţile de identitate, vreau să fac apel la toţi cetăţenii care intenționează să voteze în ziua de 2 noiembrie să se asigure că au documente de identitate valabile”, a adăugat vicepremierul Oprea. 

Pentru cei care trebuie să-și preschimbe aceste documente, vă anunţ că am decis ca birourile de evidenţă a persoanei să fie deschise inclusiv sâmbătă și duminică. 

Urna mobilă pentru bolnavi, deținuți și arestați la domiciliu

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise, adresate preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, depuse cel mai târziu în preziua alegerilor. 

Pot vota prin intermediul urnei speciale şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale.

În aceste situaţii, cererile vor fi înaintate de către directorul penitenciarului sau al locului de deţinere. 

Pentru persoanele față de care s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, cererile trebuie însoţite de o copie a hotărârii judecătoreşti în baza căreia s-a dispus măsura respectivă, precum şi de o copie a Încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului. 

 Centru Operațional de Comandă la MAI

Toți șefii de inspectorate județene, la fel ca și Prefecții vor fi duminică la muncă și vor coordona personal misiunile de ordine și siguranță publică, „astfel încât să asigurăm împreună un climat de siguranţă şi de legalitate pentru cetăţeni.”.

„Aveţi tot sprijinul meu, al secretarilor de stat și al tuturor şefilor de arme - care vom fi disponibili, 24 de ore din 24, în Centrul Operațional de Comandă al ministerului. Avem datoria de a asigura un proces electoral corect, atât din rațiuni tehnice și organizatorice, dar mai ales din perspectiva responsabilității pe care o purtăm. Alegerile reprezintă sursa, dar şi rezultatul democraţiei unui stat, iar garantarea corectitudinii acestora trebuie să fie cel mai înalt deziderat al unui Guvern.Vreau să-i asigur deopotrivă pe candidați și pe alegători, că Ministerul Afacerilor Interne va reprezenta garantul desfășurării în bune condiții al procesului electoral pentru ca rezultatul votului să reflecte voința românilor.”, a subliniat Gabriel Oprea.

 În ziua alegerilor, se va asigura informarea cetățenilor cu privire la măsurile de ordine și liniște publice. Datele centralizate la nivel național vor fi comunicate la interval de trei ore, începând cu ora 08.00, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog. 

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cei mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.       
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate