Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Unde se duce Cazanciuc când PLEACĂ de la Justiție. Modificările pregătite i-ar permite întoarcerea în magistratură sau intrarea în avocatură. Totul fără examen! 614 magistrati protestează împotriva modificării Legilor Justiției. CSM RĂSPUNDE!

Robert Cazanciuc
Autor: | | 9 Comentarii | 2878 Vizualizari

Accesul avocaților în magistratură fără examen, dacă au o vechime în muncă de 18 ani, este una dintre prevederile criticate de magistrați într-un memoriu semnat de 141 de judecători și procurori și trimis Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii. Numărul susținătorilor a ajuns la 614. CSM a dat un comunicat de presă din care reiese că Evenimentul zilei a avut dreptate cu privire la măsurile ce pregătesc accesul avocaților în magistratură, fără examen, și invers: accesul magistraților în avocatură, fără examen.

UPDATE. Numărul magistraților, judecători și procurori, care protestează împotriva modificărilor Legilor Justiției care permit accesul în magistratură fără examen pentru avocații cu o vechime de 18 ani crește de la o zi la alta. De la cei 141 de magistrați care au semnat memoriul-protest trimis Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii, astăzi s-a ajuns la 614 susținători ai protestului. CSM a difuzat un comunicat de presă în urmă cu câteva minute, după ce membrii Comisiei de lucru nr. 1 au analizat memoriul protestatarilor, inclusiv memoriul depus de Uniunea Națională a Judecătorilor cu privire al propunerile CSM de modificare a procedurii de selecție a magistraților.

 Redăm mai jos concluziile Comisiei de lucru nr. 1

În urma analizei aspectelor semnalate de magistraţi în cuprinsul celor două documente, membrii Comisiei au apreciat următoarele:

Lucrările privind propunerile de modificare şi completare a legilor justiţiei se află pe rolul Comisiei nr. 1 din anul 2011 şi au fost supuse analizei în cadrul mai multor şedinţe ale acesteia.

În anul 2012 propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanţelor şi parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcţii de execuţie. În luna martie 2015 a.c. propunerile de modificare şi completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanţelor şi parchetelor au fost centralizate şi analizate în şedinţa Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015.

Referitor la procedura de numire a foştilor magistraţi cu o vechime de 10 ani în funcţii vacante în cadrul sistemului judiciar, evidenţiem că şi aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instanţelor şi parchetelor, împreună cu celelalte propuneri, încă din anul 2012.

Facem precizarea că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). În acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susţinerea unui amendament la acest proiect, în sensul posibilităţii numirii în funcţii vacante la instanţe şi parchete a foştilor magistraţi care au ocupat timp de 10 ani această funcţie şi care    şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

În ceea ce priveşte introducerea posibilităţii de numire în funcţia de judecător şi procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor, menţionăm că, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991, înregistrată pe rolul Senatului (L149/2015) şi a reţinut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziţie care să confere judecătorilor şi procurorilor cu o vechime de cel puţin 18 ani în aceste funcţii, eliberaţi din funcţie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocaţi, fără examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată

propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcţia de judecător sau procuror a avocaţilor cu o vechime de cel puţin 18 ani.

Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM şi va avea în vedere, prin susţinerea unui interviu şi verificarea îndeplinirii condiţiilor de numire în aceste funcţii, asigurarea garanţiilor referitoare la dobândirea unor cunoştinţe juridice temeinice şi a unei experienţe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comisia a apreciat că se impune consultarea instanţelor şi parchetelor şi cu privire la propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din şedinţa Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015 şi care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate şi dezbătute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă şi să le transmită ministerului justiţiei, potrivit art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare: „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative în domeniul justiţiei”.

Articolul inițial

141 de judecători și procurori de la instanțe și parchete din întreaga țară au semnat un memoriu-protest pe care l-au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii. Magistrații se mobilizează astfel împotriva proiectului discutat în Comisia nr. 1 din CSM, proiect care le dă posibilitatea avocaţilor cu vechime de 18 ani să intre în magistratură fără examen, precum şi foştilor judecători şi procurori care au plecat din sistem din pricini neimputabile lor să revină după 10 ani, pe posturile vacante.

 „Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror.", se arată în Minuta Comisiei Nr.1 a CSM, din 21 iulie 2015.

 „Persoanele care au îndeplinit funcția de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție cel puțin 18 ani și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum și avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani pot fi numite fără concurs în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătorii sau parchetele care funcționează pe lângă acestea", se arată în Minuta Comisiei Nr. 1 a CSM, din 21 iulie 2015. Documentul mai prevede și că atât cei care vor să se reîntoarcă în magistratură (cu 10 ani de vechime), cât și magistrații-asistenți și avocații cu 18 ani de vechime vor fi primiți în sânul magistraturii doar pe baza unui interviu în fața Plenului CSM.

UPDATE. Întâlnire secretă la CSM: Ministrul Cazanciuc, preşedintele Consiliului şi conservatorul Bogdan Ciucă au făcut "planul de bătaie" pentru MODIFICAREA LEGILOR JUSTIŢIEI. Judecătorul Marius Tudose: Pe Ciucă eu l-am chemat la mine

Semnatarii memorilui spun că adoptarea propunerilor ar însemna revenirea la prevederi care au fost scoase din lege în perioada 2007-2009, cu acordul tuturor magistraților. Protestatarii mai susțin că revenirea la acele prevederi ar atrage critici în următorul raport privind starea justiției şi ar avea consecinte grave asupra sistemului judiciar. Comisia CSM formată din 12 membri, procurori şi judecători, însă la ședința din 21 iulie au participat doar 7 membri, restul fiind în concediu de odihnă. 

Prin aceste propuneri se nesocotesc flagrant actele internaţionale care consacră principiile fundamentale privind independenţa judecătorilor – importanţa selecţiei, pregătirii şi a conduitei profesionale a acestora, respectiv a standardelor obiective ce se impun a fi respectate atât la intrarea în profesia de magistrat, cât şi la instituirea modalităţilor de promovare.

 "Potrivit Principiilor Fundamentale privind Independenţa Judecătorilor, adoptate de Congresul al VII-lea al Naţiunilor Unite, aprobate prin rezoluţiile Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite nr. 40/32 din 29 noiembrie 1985 şi 40/146 din 13 decembrie 1985,  „cei selectaţi pentru funcţiile de judecător vor fi persoane integre şi competente, având pregătire adecvată sau calificare juridică. Orice metodă de selecţie şi de promovare a judecătorilor/procurorilor va fi elaborată astfel încât să nu permită numirile pe motive necorespunzătoare” (pct. 10), se arată în memoriul magistraților.

De asemenea, la pct. 13 se prevede că „promovarea judecătorilor, oriunde există un astfel de sistem, trebuie să aibă la bază factori obiectivi, în special calificarea profesională, integritatea şi experienţa.”, mai spun protestatarii.

Standardele obiective se impun nu numai pentru a exclude influenţele politice, şi pentru a preveni riscul apariţiei favoritismului, conservatorismului şi a „nepotismului”, care există în măsura în care numirile sunt făcute într-o maniera nestructurată. Deşi experienţa profesională corespunzătoare este o condiţie importantă pentru promovare,  vechimea în muncă, în lumea modernă, nu mai este general acceptată ca principiu dominant de determinare a promovării, susțin protestatarii.

Publicul manifestă un interes sporit nu numai faţă de independenţa, ci şi faţă de calitatea sistemului judecătoresc şi, mai ales în vremuri când se produc mari schimbări. Poate exista o eventuală sacrificare a dinamismului atunci când promovările se bazează în întregime pe vechimea în muncă, ce nu poate fi justificată printr-un câştig real în ceea ce priveşte independenţa, mai arată cei 141 de judecători și procurori care și-au asumat memoriul. 

În ultimii ani, persoane importante din sistemul judiciar şi-au dat demisia pentru a face parte din Guvern sau pentru a ocupa alte funcţii. Printre acestea se  numără atât Mona Pivniceru, cât și fostul procuror Robert Cazanciuc. Ambii au demisionat - în 2012 și, respectiv, 2013 - pentru a putea ocupa postul de ministru al Justiției. Mona Pivniceru a plecat apoi la Curtea Constituțională a României. Robert Cazanciuc este încă ministru al Justiției. Doar Mona Pivniceru se mai poate întoarce în magistratură, așa cum arată legile astăzi.

Legea care reglementează activitatea magistraţilor ar putea suferi şi alte schimbări. Propunerile de modicare a Legii magistraţilor - 303/2004 modificată și republicată - vor fi discutate la sfârşitul lunii august în şedinţa de plen a CSM. Dacă vor fi aprobate, propunerile vor fi trimise Ministerului Justiţiei care poate să-și exercite dreptul la inițiativă legislativă.  

În oglindă, se plănuiește și modificarea Legii avocaților 

A trecut deja de Senat proiectul depus în 2014 de un grup de senatori și deputați, printre care se află și parlamentarul Ioan Chelaru. Proiectul se află acum la Camera Deputaților, a cărei Comisie Juridică - care trebuie să dea un aviz (pozitiv sau negativ) - este condusă de conservatorul Bogdan Ciucă, tocmai cel la serviciile căruia a apelat vineri președintele CSM Marius Tudose pentru a-i da sfaturi în legătură cu problema dânsului de sănătate la coloană. Surse din magistratură au precizat pentru Evenimentul zilei că la acest proiect ajuns în Camera Deputaților, cineva va face un amendament, propunând ca și magistrații cu 18 ani de vechime să poată avea acces în avocatură fără concurs.

Potrivit surselor noastre, această intenție de legiferare ar fi fost discutată în culisele mediului politic încă din 2013, după ce Robert Cazanciuc a demisionat din funcția de procuror al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fotoliul de ministru al Justiției. În acel an, Cazanciuc tocmai împlinise 18 ani de vechime în magistratură. Proiectul de modificare a legii avocaților a fost depus abia în 2014 la Senat și, potrivit formei existente pe site-ul Camerei, nu prevede posibilitatea magistraților cu 18 ani de vechime de a accede în avocatură fără concurs. Dar discuțiile din Comisia Nr. 1 a CSM din 21 iulie 2015 ar putea constitui motive pentru ca avocații să ceară introducerea acestei prevederi și în proiectul inițiat de Ioan Chelaru și alți parlamentari. Protestul celor 141 de magistrați ar putea, totuși, stopa această intenție. Dacă ambele prevederi trec, în regim de urgență, Robert Cazanciuc, odată plecat din fotoliul ministerial se poate întoarce fie în avocatură, fie în magistratură, fără a da nici un fel de examen. În caz contrar, dacă vrea să se facă avocat, Robert Cazanciuc trebuie să susțină examenul de acces în avocatură. Deja site-ul inppa.ro a anunțat ex.de admitere in avocatura pentru 14 septembrie.

Măsură care avantajează și pe membrii CSM - o fi conflict de interese?

Accesul magistraților cu vechime de 18 ani în avocatură fără concurs este o măsură care convine și membrilor CSM mai tineri, cărora li se termină mandatul de membru CSM în 2016. Așa cum rezultă din CV-urile lor de pe site-ul Consiliului, în 2016 cei mai mulți dintre ei vor avea 18 ani de vechime. În prezent, dacă ar vrea să intre în avocatură ei ar da concurs. Ne amintim faptul că în 2013 judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a picat examenul de intrare în Barou. Potrivit listelor cu candidatii admiși și respinși, proba scrisă 25-27 septembrie 2013, întocmite de Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA), la poziția 45 din tabel figurează Dumbravă N. Nicolae - Horațius ca RESPINS, cu o medie de 7,84. El a picat proba la examenul de Drept procesual civil unde a obținut doar nota 4,70. El a trecut însă examenul în urma contestatiei.

 
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 06:38 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate