Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Unde se duce Cazanciuc când PLEACĂ de la Justiție. Modificările pregătite i-ar permite întoarcerea în magistratură sau intrarea în avocatură. Totul fără examen! 614 magistrati protestează împotriva modificării Legilor Justiției. CSM RĂSPUNDE!

Robert Cazanciuc
Autor: | | 9 Comentarii | 2900 Vizualizari

Accesul avocaților în magistratură fără examen, dacă au o vechime în muncă de 18 ani, este una dintre prevederile criticate de magistrați într-un memoriu semnat de 141 de judecători și procurori și trimis Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii. Numărul susținătorilor a ajuns la 614. CSM a dat un comunicat de presă din care reiese că Evenimentul zilei a avut dreptate cu privire la măsurile ce pregătesc accesul avocaților în magistratură, fără examen, și invers: accesul magistraților în avocatură, fără examen.

UPDATE. Numărul magistraților, judecători și procurori, care protestează împotriva modificărilor Legilor Justiției care permit accesul în magistratură fără examen pentru avocații cu o vechime de 18 ani crește de la o zi la alta. De la cei 141 de magistrați care au semnat memoriul-protest trimis Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Institutului Național al Magistraturii, astăzi s-a ajuns la 614 susținători ai protestului. CSM a difuzat un comunicat de presă în urmă cu câteva minute, după ce membrii Comisiei de lucru nr. 1 au analizat memoriul protestatarilor, inclusiv memoriul depus de Uniunea Națională a Judecătorilor cu privire al propunerile CSM de modificare a procedurii de selecție a magistraților.

 Redăm mai jos concluziile Comisiei de lucru nr. 1

În urma analizei aspectelor semnalate de magistraţi în cuprinsul celor două documente, membrii Comisiei au apreciat următoarele:

Lucrările privind propunerile de modificare şi completare a legilor justiţiei se află pe rolul Comisiei nr. 1 din anul 2011 şi au fost supuse analizei în cadrul mai multor şedinţe ale acesteia.

În anul 2012 propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanţelor şi parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcţii de execuţie. În luna martie 2015 a.c. propunerile de modificare şi completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanţelor şi parchetelor au fost centralizate şi analizate în şedinţa Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015.

Referitor la procedura de numire a foştilor magistraţi cu o vechime de 10 ani în funcţii vacante în cadrul sistemului judiciar, evidenţiem că şi aceste propuneri au fost transmise spre consultare, instanţelor şi parchetelor, împreună cu celelalte propuneri, încă din anul 2012.

Facem precizarea că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). În acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susţinerea unui amendament la acest proiect, în sensul posibilităţii numirii în funcţii vacante la instanţe şi parchete a foştilor magistraţi care au ocupat timp de 10 ani această funcţie şi care    şi-au încetat activitatea din motive neimputabile.

În ceea ce priveşte introducerea posibilităţii de numire în funcţia de judecător şi procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor, menţionăm că, la data de 3 martie 2015, Plenul CSM a analizat propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991, înregistrată pe rolul Senatului (L149/2015) şi a reţinut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziţie care să confere judecătorilor şi procurorilor cu o vechime de cel puţin 18 ani în aceste funcţii, eliberaţi din funcţie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocaţi, fără examen. Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată

propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcţia de judecător sau procuror a avocaţilor cu o vechime de cel puţin 18 ani.

Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM şi va avea în vedere, prin susţinerea unui interviu şi verificarea îndeplinirii condiţiilor de numire în aceste funcţii, asigurarea garanţiilor referitoare la dobândirea unor cunoştinţe juridice temeinice şi a unei experienţe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Comisia a apreciat că se impune consultarea instanţelor şi parchetelor şi cu privire la propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din şedinţa Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015 şi care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate şi dezbătute de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă şi să le transmită ministerului justiţiei, potrivit art. 38 alin. 5 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare: „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate sesiza ministrul justiţiei cu privire la necesitatea iniţierii sau modificării unor acte normative în domeniul justiţiei”.

Articolul inițial

141 de judecători și procurori de la instanțe și parchete din întreaga țară au semnat un memoriu-protest pe care l-au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii. Magistrații se mobilizează astfel împotriva proiectului discutat în Comisia nr. 1 din CSM, proiect care le dă posibilitatea avocaţilor cu vechime de 18 ani să intre în magistratură fără examen, precum şi foştilor judecători şi procurori care au plecat din sistem din pricini neimputabile lor să revină după 10 ani, pe posturile vacante.

 „Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror.", se arată în Minuta Comisiei Nr.1 a CSM, din 21 iulie 2015.

 „Persoanele care au îndeplinit funcția de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție cel puțin 18 ani și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum și avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani pot fi numite fără concurs în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătorii sau parchetele care funcționează pe lângă acestea", se arată în Minuta Comisiei Nr. 1 a CSM, din 21 iulie 2015. Documentul mai prevede și că atât cei care vor să se reîntoarcă în magistratură (cu 10 ani de vechime), cât și magistrații-asistenți și avocații cu 18 ani de vechime vor fi primiți în sânul magistraturii doar pe baza unui interviu în fața Plenului CSM.

UPDATE. Întâlnire secretă la CSM: Ministrul Cazanciuc, preşedintele Consiliului şi conservatorul Bogdan Ciucă au făcut "planul de bătaie" pentru MODIFICAREA LEGILOR JUSTIŢIEI. Judecătorul Marius Tudose: Pe Ciucă eu l-am chemat la mine

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate