Magistrații protestează față de modificările la Legile Justiției, un proiect discutat în Comisia nr. 1 a CSM. Rătăcitorii în politică își pregătesc reîntoarcerea în magistratură?!

Magistrații protestează față de modificările la Legile Justiției, un proiect discutat în Comisia nr. 1 a CSM. Rătăcitorii în politică își pregătesc reîntoarcerea în magistratură?!

Accesul avocaților în magistratură fără examen, dacă au o vechime în muncă de 18 ani, este una dintre prevederile criticate de magistrați într-un memoriu semnat de 141 de judecători și procurori și trimis Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii.

141 de judecători și procurori de la instanțe și parchete din întreaga țară au semnat un memoriu-protest pe care l-au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și Institutului Național al Magistraturii. Magistrații se mobilizează astfel împotriva proiectului discutat în Comisia nr. 1 din CSM, proiect care le dă posibilitatea avocaţilor cu vechime de 18 ani să intre în magistratură fără examen, precum şi foştilor judecători şi procurori care au plecat din sistem din pricini neimputabile lor să revină după 10 ani, pe posturile vacante.

 „Persoanele care au ocupat minimum 10 ani funcţia de judecător sau procuror, care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fără concurs sau examen, în funcţiile vacante de judecător sau procuror.", se arată în Minuta Comisiei Nr.1 a CSM, din 21 iulie 2015.

 „Persoanele care au îndeplinit funcția de magistrat-asistent la Înalta Curte de Casație și Justiție cel puțin 18 ani și care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, precum și avocații cu o vechime în profesie de cel puțin 18 ani pot fi numite fără concurs în funcții vacante de judecător sau procuror la judecătorii sau parchetele care funcționează pe lângă acestea", se arată în Minuta Comisiei Nr. 1 a CSM, din 21 iulie 2015. Documentul mai prevede și că atât cei care vor să se reîntoarcă în magistratură (cu 10 ani de vechime), cât și magistrații-asistenți și avocații cu 18 ani de vechime vor fi primiți în sânul magistraturii doar pe baza unui interviu în fața Plenului CSM.

UPDATE. Întâlnire secretă la CSM: Ministrul Cazanciuc, preşedintele Consiliului şi conservatorul Bogdan Ciucă au făcut "planul de bătaie" pentru MODIFICAREA LEGILOR JUSTIŢIEI. Judecătorul Marius Tudose: Pe Ciucă eu l-am chemat la mine

Semnatarii memorilui spun că adoptarea propunerilor ar însemna revenirea la prevederi care au fost scoase din lege în perioada 2007-2009, cu acordul tuturor magistraților. Protestatarii mai susțin că revenirea la acele prevederi ar atrage critici în următorul raport privind starea justiției şi ar avea consecinte grave asupra sistemului judiciar. Comisia CSM formată din 12 membri, procurori şi judecători, însă la ședința din 21 iulie au participat doar 7 membri, restul fiind în concediu de odihnă.

În ultimii ani, persoane importante din sistemul judiciar şi-au dat demisia pentru a face parte din Guvern sau pentru a ocupa alte funcţii. Printre acestea se  numără atât Mona Pivniceru, cât și fostul procuror Robert Cazanciuc. Ambii au demisionat - în 2012 și, respectiv, 2013 - pentru a putea ocupa postul de ministru al Justiției. Mona Pivniceru a plecat apoi la Curtea Constituțională a României. Robert Cazanciuc este încă ministru al Justiției. Niciunul dintre ei nu se mai poate întoarce în magistratură, așa cum arată Legile Justiției astăzi.

Legea care reglementează activitatea magistraţilor ar putea suferi şi alte schimbări. Propunerile de modicare a Legii magistraţilor - 303/2004 modificată și republicată - vor fi discutate la sfârşitul lunii august în şedinţa de plen a CSM. Dacă vor fi aprobate, propunerile vor fi trimise Ministerului Justiţiei care poate să-și exercite dreptul la inițiativă legislativă.  

În oglindă, se plănuiește și modificarea Legii avocaților 

A trecut deja de Senat proiectul depus în 2014 de un grup de senatori și deputați, printre care se află și parlamentarul Ioan Chelaru. Proiectul se află acum la Camera Deputaților, a cărei Comisie Juridică - care trebuie să dea un aviz (pozitiv sau negativ) - este condusă de conservatorul Bogdan Ciucă, tocmai cel la serviciile căruia a apelat vineri președintele CSM Marius Tudose pentru a-i da sfaturi în legătură cu problema dânsului de sănătate la coloană. Surse din magistratură au precizat pentru Evenimentul zilei că la acest proiect ajuns în Camera Deputaților, cineva va face un amendament, propunând ca și magistrații cu 18 ani de vechime să poată avea acces în avocatură fără concurs.

Potrivit surselor noastre, această intenție de legiferare ar fi fost discutată în culisele mediului politic încă din 2013, după ce Robert Cazanciuc a demisionat din funcția de procuror al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru fotoliul de ministru al Justiției. În acel an, Cazanciuc tocmai împlinise 18 ani de vechime în magistratură. Proiectul de modificare a legii avocaților a fost depus abia în 2014 la Senat și, potrivit formei existente pe site-ul Camerei, nu prevede posibilitatea magistraților cu 18 ani de vechime de a accede în avocatură fără concurs. Dar discuțiile din Comisia Nr. 1 a CSM din 21 iulie 2015 ar putea constitui motive pentru ca avocații să ceară introducerea acestei prevederi și în proiectul inițiat de Ioan Chelaru și alți parlamentari. Protestul celor 141 de magistrați ar putea, totuși, stopa această intenție.

 

Ne puteți urmări și pe Google News