LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis. ANUNȚUL senatorilor

LOVITURĂ DURĂ pentru Iohannis. ANUNȚUL senatorilor

După ce Guvernul l-a scos pe președintele Klaus Iohannis legat de numirea șefului ANCOM, luni, Senatul l-a scos din joc pe șeful statului și cu privire la numirea șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI). Astfel, senatorii au adoptat, luni proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind organizarea instituției care se află în subordinea Ministerului de Interne.

Senatul a adoptat, în plenul de luni proiectul de lege care include un amendament al Comisiei de apărare care prevede că şeful acestei structuri este numit şi eliberat din funcţie de ministrul de Interne.

În favoarea proiectului s-au pronunţat 75 de senatori, 2 s-au abţinut şi 29 au votat împotrivă, informează Agerpres.

Proiectul are ca obiect de reglementare înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI, ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desfiinţa Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. 

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

Camera Deputaţilor a adoptat actul normativ cu modificarea potrivit căreia directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. 

Comisia de apărare şi Comisia de administraţie a Senatului au modificat, de asemenea, actul normativ adoptat de Camera Deputaţilor, în sensul că directorul general al DGPI este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul de Interne. 

Senatorii Opoziţiei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de amendamentul adoptat de Comisia de apărare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a şefului DGPI avizul CSAT şi obligativitatea ca directorul acestei structuri să fie cadru militar în activitate. 

"A fost o bătălie formidabilă de la Revoluţie încoace ca fiecare să îşi facă un serviciu secret. Desprinderea totală a acestui serviciu de CSAT nu este bună pentru că acolo se discută probleme legate de secrete de stat. Ce este totuşi interesant că practic prin lege noi spunem că tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevărat. Foarte multe activităţi ale acestui serviciu nu ar trebui să fie secret de stat, poate secret de servicu, poate pe altă gamă a secretului. De aceea, părerea mea este că a rupe total de CSAT acest serviciu este o greşeală şi vom vedea peste ani ce se va întâmpla. Bine ar fi să votăm împotriva legii şi poate să o reluăm cândva în altă formă", a afirmat, la dezbaterile din plen, senatorul PMP Traian Băsescu. 

Și senatorul Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, a anunţat votul împotrivă al USR. 

"Plecând de la o ordonanţă de urgenţă care practic încerca să scoată de sub suspiciune serviciul (...), care ani de zile s-a considerat o unealtă a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atât în Camera Deputaţilor, cât şi în comisiile de la Senat, s-a reuşit deturnarea acestei ordonanţe de urgenţă. Prin eliminarea avizului CSAT, cât şi prin lăsarea la dispoziţia ministrului de Interne numirea directorului acestei direcţii şi a obligativităţii ca acesta să fie militar, precum şi prin secretizarea întregii sale activităţi DGPI devine un serviciu secret pus la dispoziţia domnului Dragnea. Prin urmare, USR nu poate gira aşa ceva şi va vota împotriva acestei legi", a explicat Fălcoi. 

Senatorul Alina Gorghiu a precizat că PNL nu este de acord cu actul normativ în forma propusă de Comisia de apărare şi Comisia de administraţie a Senatului. 

"Sunt două lucruri care ne deranjează la acest proiect. Că în privinţa şefului totul rămâne la cheremul ministrului de Interne, scoţându-se avizul CSAT şi renunţând la calitatea de militar pentru şeful acestui serviciu, deşi argumentele evocate de PMP şi USR sunt foarte clare - vorbind de un serviciu care operează şi gestionează informaţii cu caracter de stat care fac obiectul multor şedinţe CSAT şi în opinia noastră este de neînţeles de ce majoritatea doreşte eliminarea acestui aviz. (...) Opinia PNL este de respingere în form actuală", a spus Gorghiu. 

Recent Cabinetul Grindeanu a modificat prin OUG procedura de numire a conducerii Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Iohannis a declarat, ulterior că această ordonanță de urgență seamănă izbitor cu OUG 13 care modifica legislația penală.

După ce Adrian Niță a fost validat la șefia ANCOM, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat luni că liberalii îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă cu privire la schimbarea modalităţii de desemnare a conducerii instituției, care a eliminat preşedintele României din această procedură.