Editura Evenimentul si Capital

INUNDAȚII în Vâlcea. Gabriel Oprea şi Mircea Duşa s-au îndreptat spre localitatea Vaideeni. Militarii au intervenit în sprijinul sinistraţilor | GALERIE FOTO

14-07/militari-inundatii-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 2803 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Oraşul Brezoi din judeţul Vâlcea este înconjurat de ape, iar autorităţile iau în calcul intervenţia armatei în această zonă. Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că viitura este de neoprit, iar autorităţile nu pot face deocamdată nimic.

UPDATE 21.00. Militarii de la UM Panait Donici din Râmnicu Vâlcea au intervenit marţi seara în comuna Vaideeni în sprijinul sinistraţilor a declarat Dumitru Cornoiu, prefectul de Vâlcea, potrivit Agerpres.

"Militarii de la Garnizoana Panait Donici se află în comuna Vaideeni pentru a ajuta, alături de Jandarmi şi ISU, la rezolvarea problemelor. Se împart alimentele, se asigură cazarea oamenilor. Din fericire nu mai este nici un om izolat pe insulă. Domnul secretar de stat i-a convins pe toţi că este mai importantă viata lor. Am delegat subprefectul să se ocupe acum de situaţie. Eu am chemat acum, de urgenţă, toţi primarii din Vâlcea care s-au confruntat cu pagube să prezinte un raport preliminar", a precizat prefectul.

UPDATE 20:30. Mircea Duşa a dispus marţi ca 29 de militari şi cinci mijloace tehnice să acţioneze în localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea, pentru a sprijini lucrările de reabilitare la infrastructura rutieră, distrusă în urma inundaţiilor.

Ca măsuri suplimentare luate de către ministrul Mircea Duşa, elicopterele Ministerului Apărării Naţionale sunt pregătite să intervină la solicitarea Comandamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor locale.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a declarat că mai mulţi păstori şi animale au fost salvate cu bărci pneumatice de pe insulele create de viituri pe râurile Pesceana şi Bistriţa.

"În primul caz, în comuna Suteşti, viitura de pe râul Pesceana a prins pe o insulă doi tineri care erau cu zece vite şi 14 capre la păscut. Oamenii nu mai aveau cum să iasă din zonă debitul râului era în creştere. La această oră pe raza oraşului Băbeni râul Bistriţa a format o insulă pe care se află opt păstori şi 65 de capre. Se intervine cu bărci pneumatice pentru a scoate şi oamenii şi animalele din mijlocul apei", a declarat maior Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.

UPDATE 16:20. Vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, se îndreaptă marţi spre localitatea Vaideeni, grav afectată de inundaţii, anunţă un comunicat al Prefecturii Vâlcea.

Râurile Cerna, Luncavăţ şi Bistriţa au produs viituri, au ieşit din matcă şi au inundat zeci de gospodării riverane în localităţile Vaideeni, Lăpuşata, Frânceşti şi oraşul Băbeni.

Mai multe echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), din Comandamentele Locale de Urgenţă lucrează în prezent pentru evacuarea oamenilor, animalelor şi altor bunuri în zonele unde râurile au ieşit din matcă şi, cum este cazul Luncavăţului, şi-au schimbat cursul.

”La Vaideeni, râul şi-a schimbat cursul şi curge prin cătunul Atârnaţi. Cerna a produs o viitură destul de mare în zona Lăpuşata. Acţionăm cu efective suplimentare şi încercăm să salvăm animalele, bunurile”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Cătălin Popescu.

Un număr de 700 de oameni au rămas izolaţi după ce râul şi-a schimbat cursul. Două elicoptere sunt în plin proces de evacuare a 50 de oameni izolaţi pe o insulă creată în mijlocul râului.

Sub cod de alertă de inundaţii sunt toate localităţile în aval de acest râu: Măldăreşti, Oteşani, Popeşti şi Şirineasa.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise, marţi după-amiază, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI.

Două elicoptere ale MAI salvamontişti şi pompieri au salvat dintre ape rând pe rând 21 de copii şi 25 de adulţi care au rămas izolaţi pe un pod. „Am crezut că murim. Când am văzut cu câtă furie vine apă şi că nu se mai opreşte mi-am  pierdut speranţa că mă mai poate salva cineva. Vedeam pe acoperişuri părinţi cu copii în braţe care plângeau şi strigau după ajutor” a povestit Maria printre lacrimi după ce a fost salvată cu elicopterul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate